Sunovrat pravosuđa

Dijana Hrkalović (ponovo) je uhapšena. Nekadašnja državna sekretarka u ministarstvu unutrašnjih poslova prethodno je puštena iz pritvora u kom se nalazila od 15. oktobra.

Kako portal Nova.rs navodi, razlog za ponovno hapšenje jeste opasnost od bekstva Hrkalovićeve i mogućeg uticaja na svedoke.

Po svemu sudeći to bi trebalo da znači da je našoj državi stalo do zaštite svedoka? Ovim putem, pozdravio bih sve dobre ljude iz Jagodine koji godinama svedoče bahanalijama koje ne smeju da prijave zbog straha da će im se Kingpin lično pojaviti na vratima.

U međuvremenu, Darko Šarić je pušten iz zatvora uz meru zabrane napuštanja stana pod elektronskim nadzorom. Kao razlog za ovu meru, odnosno ukidanje zatvorskog pritvora, posebno odeljenje Apelacionog suda u Beogradu istaklo je da svi razlozi zbog kojih se Šarić nalazio u pritvoru više ne postoje (pritom mislivši na rizik od bekstva).

Spaljivanje i pucanje na kuću u kojoj se nalazio novinar Milan Jovanović ne smatra se pokušajem ubistva. Apelacioni sud je presudu bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću poništio i naložio da se ceo sudski proces ponovi, ispočetka.

U slučajevima u kojima ima pregršt dokaza, Apelacioni sud zauzima izuzetno upitnu poziciju i obara presude levicom i desnicom. A u jednom slučaju gde je ključni dokaz izostao, Apelacioni sud u Nišu pravnosnažno je osudio Dejana Stanojevića, vozača Zorana Babića, bivšeg direktora „Koridora Srbije“.

Na osnovu nalaza veštaka koji nije sa sigurnošću mogao da utvrdi na kom se mestu u vozilu Stanojević nalazio i bez snimka nadzornih kamera ključnih 2 minuta koji bi nam pružili odgovor na pitanje „ko se nalazio na mestu vozača“, Apelacioni sud u Nišu odredio je kaznu Dejanu Stanojeviću na četiri i po godine zatvora.

Ali nije naše pravosuđe uvek ovako kritično. Slobodno bojkotujte referendum o istom, ne bi trebalo da nas interesuje ova tema. Ipak, Apelacioni sud je pokazao spremnost da ispravi nepravdu u više navrata, kao što je to učinio pri povećanju kazne Aleksandru Mitroviću, sinu Željka Mitrovića, koji je ubio maloletnu Andreu Bojanić. Naime, kaznu kućnog pritvora od samo 11 meseci produžio je na „čak“ godinu dana!

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još