Šta znači pobeda levice u Francuskoj?

Na jednim od najnapetijih i najnepredvidljivijih izbora u istoriji Francuske, narod je ponovo poslao jasnu poruku – „ne želimo desnicu na vlasti“.

Na iznenađenje svih analitičara, Francuzi su ponovo u krajnjem glasanju odlučili da za desne politike nema mesta u vladi Francuske. Ove godine ovo je došlo kao posebno iznenađenje, s obzirom na uspon Narodnog okupljanja Marin Le Pen koji je osvojio najveći broj glasanja u prvom krugu, kao i veliku pobedu na evropskim izborima – usled čega je predsednik Francuske Imanuel Makron i odlučio da raspiše vanredne izbore.

Iako se predviđalo da će osvojiti oko 300 mesta u parlamentu, desničari će morati da se zadovolje sa svega oko 150, a razlog ovog debakla leži u dva faktora – ujedinjenju opozicije i visokoj izlaznosti na izbore.

Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske/Mond French Interior Ministry/Le Monde

Francuski levičari, koji su podeljeni u više frakcija koje se politički ne slažu u potpunosti (okupljaju i „trockiste“ i radikalnu levicu i različite političke struje) zaboravili su na političke razlike i zajednički su istupili na izborima, a potom stavili po strani i razlike sa „centristima“ predsednika Makrona. Kada se na to doda velika izlaznost građana i građanki Francuske koji su izašli na izbore kako bi se suprostavili jačanju desnice – dogodio se ishod koji niko nije predviđao.

Ko gubi ima pravo da se ljudi, a desničari će reći kako su njihovi politički protivnici „prevarili sistem“ i ušli u „neprirodan i nečasan savez“ kako bi „lišili francuski narod pobede Nacionalnog okupljanja“, prema izjavi lidera stranke i pulena Le Penove – Žordana Bardela. Povod za ove dramatične izjave jeste činjenica da su se u mnogim mestima levi kandidati i kandidati centra povukli sa lista da bi omogućili da se glasovi protiv Nacionalnog okupljanja usmere na jednog kandidata. Plastično rečeno, nisu želeli da rasipanjem glasova omoguće pobedu desnice.

Ono čega ovaj „savez“ jeste lišio Francusku je pobeda stranke koju građani povezuju sa ultradesničarskim vrednostima, među kojima najčešće ističu rasizam i anti-migrantske politike, odbijanje pružanja vojne podrške Ukrajini, kao i pružanja podrške Izraelskom cionizmu i protivljenje državi Palestini. Iako je Le Pen uspela da „umije“ stranku koju je „nasledila“ od oca, koja je bila toliko otvoreno desno da je iz iste u svom procesu „desatanizacije“ stranke (kada ju je i preminovala iz „Nacionalni front“ u „Nacionalno okupljanje“) isključila mnoge istaknute članove zbog rasizma, uključujući i sopstvenog oca – Francuzi i dalje nisu spremni da na vlast dovedu partiju ovakvih shvatanja. Iako Nacionalno okupljanje jeste najveća politička stranka u Francuskoj (ostale dve liste su koalicije), već drugi put kada je najvažniji trenutak izbora Francuzi u velikom broju izlaze na izbore i donose drugačiju odluku.

ŠTA OVO ZNAČI ZA FRANCUSKU?

Potpunu promenu prirode francuskog političkog sistema.

„Danas više nema nijedne dominantne stranke. Otkako je Makron došao na vlast pre sedam godina, nalazimo se u periodu dekonstrukcije naših političkih snaga. Možda sada počinjemo period rekonstrukcije“, objasnio je to plastično Alen Duamel.

Iako smo možda navikli da postoje dve frakcije koje se u suštini svedu na podelu Makron – Le Pen, te da se vrlo brzo formira i vlada i odabere premijer, sada to neće biti slućaj. Politička situacija u Francuskoj je sada takva da postoje čak tri glavna politička bloka jer pored desnice i centra, sada najveća snaga postaje levica, plus desni centar – ali i da unutar svakih od ovih blokova postoje frakcije i možda čak i nepomirljive razlike.

Funkcionisanje naredne vlade biće neizvesno jer nijedna koalicija neće moći da donosi odluke samostalno, već će biti potrebno da se formira koalicija koju će činiti stranke od desnog do levog centra. Makron ostaje predsednik, ali sa mnogo ograničenijim mogućnostima, čak i ukoliko ipak neko od „centrista“ bude postavljen na poziciju premijera, što neće biti lako.

Međutim, ono što je Makronova politička odluka donela, uprkos tome što mu je moć smanjena, jeste ulazak Francuske u parlamentarni sistem jer niko neće moći da donosi odluke bez Parlamenta, ali i vraćanje desnice na „svoje mesto“ jer su im prethodni izborni uspesi davali legitimitet da preuveličavaju svoju stvarnu političku moć, dok su ovi rezultati pokazali da iako imaju veći broj mesta u Parlamentu francuski narod neće staviti desnicu na čelo države.

Do tada, predsednik Makron je zamolio aktuelnog premijera Gabrijela Atala da ostane na funkciji zarad „stabilnosti zemlje“. Podsećanja radi, Atal je najmlađi premijer u francuskoj istoriji i ujedno prva otvoreno gej osoba na ovoj funkciji.

KO SU „LEVIČARI“ KOJI SU OSVOJILI NAJVIŠE GLASOVA?

U pitanju je savez koji predvodi radikalna stranka Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšona, a koja je najveća stranka u koaliciji Novi narodni front u koju su ušli i „zeleni“, socijalisti i komunisti, kao i trockisti. Prirodno, među njima ima dosta neslaganja, a Melanšon je često nazivan od strane političkih protivnika, obično iz stranke Le Penove, „ekstremistom“.

Novi narodni front obećao je da će ukinuti penzione i imigracione reforme koje je donela aktuelna vlada, osnivanje spasilačke agencije za migrante bez dokumenata i olakšavanje procesa dobijanja viza, kao i ograničenje cena osnovnih namirnica i porast minimalne zarade.

ŠTA OVO ZNAČI ZA SVET?

Pored značajnih promena u postupcima Francuske kada su u pitanju određeni svetski procesi, poput rata u Ukrajini i pojasu Gaze, pobeda u Francuskoj stvara novu političku klimu u Evropi. Uprkos prividnom jačanju desnice u Evropi, nakon što su i laburisti, britanski levičari, pobedili konzervativce na izborima dve najveće evropske sile imaće levičarske vlade.
Pored toga, rezultati u Francuskoj i Velikoj Britaniji pokazuju jednu jasnu izbornu logiku – za društvenu promenu potrebna je velika izlaznost i ujedinjenje.

Naslovna fotografija: X /@Kahlissee, video printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još