Šta zapravo stoji iza peticije protiv Jale i Bube?

Na internetu je pokrenuta peticija da se zabrani ulazak u zemlju bosanskim reperima Jali i Bubi nakon incidenta koji se dogodio u Nišu. Naime, radi se o nastupu koji su njih dvojica imali sa reperom Inasom 31. jula, a incident se zapravo dogodio dok je Inas pevao svoj blok. Kako se vidi na snimku koji kruži internetom, dečak koji je bio na bini bačen je u publiku, a nakon toga su osobe koje su ga bacile skočile za njim i udarale ga.

Kako pišu Južne vesti, Saša Matejić ispred Team sistem musica, jedan od organizatora koncerta rekao je da nije tako kao što izgleda, već da su deca radila izazov da ukradu Moet sa stejdža i da ih je obezbeđenje Nifon, znajući za to, pustilo na binu, a da je „pomoć pri silasku izgledala kao bacanje“. On je negirao da je bilo bacanja, kao da snimak ne postoji i da se sa njega ne vidi vrlo jasno šta se desilo. Sa druge strane, Slavko Šain iz obezbeđenja Nifon, kazao je za Južne vesti da je zgrožen ponašanjem osoba koje su učestvovale u incidentu, ali da to nisu članovi njihovog obezbeđenja, već su bili u timu izvođača. Nakon incidenta, potvrđuju oba sagovornika Južnih vesti, saslušani su u niškoj Policiji. Matejić kaže da nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvog postupka. Južne vesti do trenutka pisanja teksta nisu dobile informacije iz policije u vezi sa incidentom.

Bio izazov ili ne, čije god obezbeđenje bilo – vidimo jasno šta se desilo i ponašanje jeste nedopustivo. Ali, da li je osnov da se nekome zabrani da uđu u Srbiju? Ova situacija je, navodno povod, ali se peticija šeruje uz fotografije navodnih antisrpskih komentara sa jutjub kanala „Imperia“ koji su već bili u medijima i vrlo su sumnjive verodostojnosti.

Peticija je postavljena uz opis „Potpisujemo ovu peticiju za zabranu ulaska u Srbiju dotičnim „reperima“ jer svako ko ne poštuje ovu državu, njenu decu i njen narod, nema šta da traži tu. Jer „nije Srbija šaka pirinča da je pozova svaka vrana koju vetar nanese“!“.

Nešto mi se ne čini da je ovaj citat koji se pripisuje Milošu Obiliću povezan sa incidentom, već bi se pre reklo da iza peticije, upakovane u hajp oko ovog incidenta, stoji neka sasvim druga „ideologija“.

Kako pišu tabloidi, ljudi na mrežama su „kivni“ jer se reperi nisu oglasili ovim povodom, a zapravo jesu – Buba je osudio nasilje koje se dogodio i objasnio da oni nisu bili na sceni i nisu imali veze sa tim događajem.

Takođe, pitanje je po kojoj osnovi im se može zabraniti ulaz u zemlju jer oni nijedan zakon ove zemlje nisu prekršili. Zakon o strancima opisuje niz situacija u kojima se nekome može zabraniti ulaz u zemlji, od kojih nijedan nije relevantan za ovaj slučaj, izuzev možda kada je u pitanju „stranac odgovoran za prekršaj ili osuđen za krivično delo sa elementima nasilja ili ako je za takav prekršaj ili krivično delo pokrenut postupak“ – dakle, u slučaju kada bi se pokrenuo postupak što se nije dogodilo (a moralo bi!) i ako se utvrdi da su njih dvojica za prekršaj krivi.

I dok potpisujemo neke peticije koje nismo sigurni ni čije su, ni na kojim osnovama formirane – možda da se zapitamo da ovo nije još jedna priča o nečemu sasvim drugom, upakovanom u oblandu „brige“ za nekoga i „zaštite“ od nasilja. Ne bi bio prvi, ni jedini slučaj.

Tekst je deo serijala Presek nedelje

Cover photo: Buba Corelli ft. Jala Brat & Coby – Divljam / Youtube printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još