Šta raditi onda kada vas država guši?

11.08.2021. 02:38 ujutru

Već nekoliko sati osećam tešku mučninu i glavobolju. Gust dim iz Vinče se širi gradom i obavija ga u sivilo. Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, obećao je rešavanje ovog problema za dva do tri dana. Nisam siguran šta je to značilo, ali ulazimo u peti dan gušenja. Verovatno zbog nesanice, osećam se džangrizavo i nezadovoljno. Najverovatnije zbog nesanice. Nekako sam osetljiviji, mnogo lakše primećujem stvari. Srećom ne živim u Zrenjaninu, tako da mogu barem normalno da se umijem i da popijem vode kada mi krene mučnina.

Takođe, pukom srećom me niko neće iseliti u skorije vreme, tako da u miomirisima vinčanskog deponijskog lokaliteta mogu uživati sa šestog sprata. Možda mi je zato malo žao Lozničana, koji neće dugo još moći da uživaju u čistom i osvežavajućem vazduhu koji krasi Zapadnu Srbiju. Šta nam preostaje, osim da kašljemo u prazno, ili jedni u druge zbijeni na dočeku olimpijaca (kojima želim sve najbolje i veliko im hvala ovim putem)?

Kad smo kod zlata, list Kurir će nam u sutrašnjem izdanju objasniti „kako i gde možemo da prodamo srebro i zlato a da nam se najviše isplati“.
Postavimo sebi sada jedno pitanje – zašto bismo prodavali srebro i zlato? Zašto kada je najavljena finansijska pomoć građanima? Zašto kada se barata spektakularnim ciframa koje su namenjene za pomoć najugroženijima?

Zato što smo bedni.

Zato što nam je ispod radara ometenog krvavim novčanicama prošlo poskupljenje svega. Dana kada je najavljen novi paket pomoći ulje je poskupelo circa 90 dinara. Ovih dana, kada se nacija raduje zlatnim olimpijcima, primorani smo da prodajemo zlato kako bismo mogli da stavimo meso na već polu-prazan tanjir. Piletina, svinjetina, junetina. Cene pojedinih mesnih proizvoda skočile su i do 50%. Nema veze, ionako pričaju kako je biti vegan zdravija opcija. Glavu gore, Srbijo. Sve smo prodali, više ništa nije naše. Za jednu konzervativnu državu kojoj ne pada na pamet legalizacija prostitucije… Ne moram da nastavljam misao. Svi ste pomislili na ovo, barem jednom. Siguran sam u to. Znate onu rečenicu koju izgovara Laušević, tumačeći lik Miloša Obilića, u filmu „Boj na Kosovu“:

“Nije Srbija šaka pirinča da je pozobe svaka vrana koju donese vetar…“

E pa, jeste. Duvao taj vetar sa Istoka ili Zapada, pozobani smo. Moj problem je taj što se sa tim svi ćutke nosimo. Nosimo se, dragi sugrađani, nosimo se. Nosimo se gde nas taj vetar baci. Koja je cena vazduha? Koja je cena reke? Da li je uopšte tako nešto moguće platiti?
Izgleda da jeste. Ali se ta cena ne meri u dinarima, evrima, dolarima…

Te valute su samo pokazatelji naše bede. Što je više novca u igri, to smo bedniji. Pravu cenu će platiti oni koji dolaze. Postavio sam pitanje u naslovu. Možda deluje kao sugestija u formi pitanja, ali nije. Zaista, šta možemo raditi kada smo žedni, suva grla od dioksina i furana? U trenutku očajanja javlja se čovek čija je pojava ređa od mene u teretani.

Gospodin Zoran Radojičić, koji trenutno okupira funkciju gradonačelnika Beograda, svojim Beograđanima poručio je sledeće –„Ako osećate dim zatvorite prozore i ne izlazite napolje.”

Dragi čitaoci, imam i ja nešto da Vam poručim:

Ako zlo vidite, zažmurite.
Ako ste za zlo čuli, prekrijte uši.
Ako zlo govorite… pazite protiv koga.

Jer nisu sva deca ista,
I nisu svi jednaki
Baš sasvim jednaki
.

Neki su jednakiji:
Pred Bogom
Pred Zakonom…

Pitanje je samo
Kome će narod
I kako suditi

Ja ne mogu da spavam, moj Beograde. Mora neko i da bude namćor. Ti Beograde, spavaj. Dok ti gore pluća, dok ti se seče kosa, dok ti se pušta krv. Jednom ćeš ustati. Prvo ti, a potom i ostatak Srbije. A do tad – guši se, i nežno spavaj. Zajedno ćemo sačekati jedan novi vetar, koji će oduvati sve otrove i iz korena pokidati sav korov. Ja te napustiti neću, nikada.

Cover photo: Flora Westbrook / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još