Šta mlade demotiviše da izađu na izbore?

S ozbirom na to da su raspisani novi parlamentarni i lokalni izbori, sve više se otvara pitanje izlaznosti, kao i toga koliko mladi, za koje se tradicionalno smatra da nisu aktivni na izborima, mogu da utiču na ishod izbora.

Relevantno istraživanje stavova mladih koje sprovodi KOMS pokazuje da je i ove godine, kao i pre pet godina, među mladima dominantna ciničnost i nezainteresovanost za izborni proces. Više od 60% mladih navodi da „nije sigurno” da li će izaći na izbore, a gotovo polovina ne veruje da su izbori slobodni i fer.

Kako bismo bolje razumeli šta dovodi do apatije i nezainteresovanosti mladih birača, razgovarao sam sa mladima koji ne planiraju da u decembru iskoriste svoje biračko pravo.

„Ne pratim i ne mešam se u politiku“

Najčešći odgovor je da ih politika, jednostavno ne zanima, što je ilustrovao Luka iz Pančeva. Luka je jedan od „oštrih apstinenata“ jer ne postoji ništa što bi mu promenilo stav. „Planiram da se iselim, tako da nisam investiran u državu koju ću napustiti uskoro„, odgovorio je kratko. Sa druge strane, njegova vršnjakinja Lana iz Beograda ostavlja mogućnost da bi mogla da se „jednog jutra probudi sa magičnom voljom da se bavi politikom“, ali da sada ne oseća ni motivaciju, ni interesovanje.

„Zna se ko pobeđuje na izborima“

Kao što je pokazalo i KOMS istraživanje, dominantno je među mladima prisutan skepticizam. Lana je kao razlog svog ciničnog pogleda navela „skepticizam da će glasanje promeniti išta“. Njena koleginica Anđela je takođe skeptična, a kao glavni razlog zašto neće izaći na izbore navodi da se „lako predviđa ko pobeđuje na izborima“, a kao razlog za to vidi „korumpiranu vlast“.  Ovaj trend se ponavlja i kod Violete, dve godine mlađe studentkinje, koja navodi da je previše zauzeta da bi otišla da glasa, ali takođe smatra da „i ako ode i ako ne ode, opet će doći na isto“, takođe dodaje da bi glasala kada bi se „znalo da će glasanje biti pošteno i da će narod dobiti ono što traži“.

„Svi su oni isti“

Još jedan od problema koji se ponavlja kod mladih u istraživanju KOMS, a i u ovom slučaju je to da se mladi osećaju kao da nemaju za koga da glasaju. Tako Lana ukazuje da bi postojala mogućnost da izađe na izbore kada bi „postojala neka partija na političkoj sceni sa čijim ciljevima se u potpunostim slažem, i koja ima izglede da zapravo postigne neki uspeh na izborima“. Anđela je kratko i jasno rekla da bi na nju motivisalo da izađe da glasa „kada bi se promenio izbor kandidata“.

„Nemam vremena za politiku“

Kao još jedan od razloga zbog kojih mladi ne glasaju na izborima, navodi Violeta, a to je preokupiranost obavezama. „Od kada sam krenula na fakultet, počela sam i da radim. Pola dana bih provela na fakultetu, a pola na poslu, tako da stvarno nisam imala vremena, a ni želje da idem da glasam, jer, i da odem, ili ne odem, opet će doći na isto“, rekla je Violeta, ukazujući i na ranije spomenuti skepticizam u izbore u Srbiji.

Istraživanje KOMS-a i naše malo istraživanje u odabranoj grupi mladih pokazuje slične tendencije – mladi se sistemski demotivišu od izlaženja na izbore. U ovogodišnjoj predizbornoj kampanji veliki broj političara, uključujući i predsednika republike, pridružili su se TikToku u, kako navode, pokušaju da se približe mladima. Koliko je ovo uticalo na izlaznost, pokazaće predstojeći izbori.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još