Srbija u 2023: Vožnja na betonskim talasima u Crvenki

Da li ste nekada vozili bicikl po talasima? Građani Crvenke svakodnevno, pri prelaženju glavne ulice, imaju doživljaj identičan tome – kao da jašu po talasima od betona.

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Stigli smo u Crvenku. Glavna ulica ovog slatkog mesta uništena je od prevelikog tereta od kamiona. Napravljene su ogromne uvale i rupe koje otežavaju prelazak ulice, a dolaze do te mere da prete da unište donje delove auta. Šećerana u Crvenki i Vrbasu, kao i mnoštvo poljoprivrednih firmi na ovom delu Bačke doprinose teretom svojih kamiona uništavanju druma. Sam put je od velikog značaja jer vodi ka graničnim prelazima Bogojevo (Hrvatska) i Bački Breg (Mađarska).

U opštini se trenutno fokusiraju na popravku trotoara, ali drum i sanaciju ne spominju. Prethodne godine je završena rekonstrukcija dela glavne ulice u Kuli. Radovi su dugo trajali i sam ishod radova nije oduševio građane, zbog samog izgleda biciklističke trake, malih „ćuprija“ koje trotoar preseca sa dve strane i nemogućnosti parkiranja ispred njihovih kuća. Građani su ogorčeni jer su ulicu Josipa Kramera (Kula) tri puta ponovno rekostruisali i time uložili ogroman budžetski novac opštine u i dalje nesigurne behaton ploče, pa se povučeni lošim iskustvom plaše svih daljih namera i planova lokalne samouprave za rešavanje ove vrste problema.

 „Radovi se najavljuju već dugi niz godina, ali još uvek nema naznaka da će oni početi. Ovim glavnim putem prolazi mnogo vozila, što putničkih, što teretnih, te je put iz dana u dan sve gori. Renoviraju se neki drugi, manje značajni putevi i ulice, čak i po više puta, a ovom glavnom se ne daje na značaju. Verovatno će radovi početi kada put potpuno potone ili postane toliko nebezbedan za vožnju. Deo puta kod Jafe i Šećerane je takođe užasno loš i takav se nastavlja dalje prema Sivcu. Nadamo se da će neko učiniti nešto po ovom putanju i da će radovi početi u što skorije vreme”, navodi jedan od stanovnika Crvenke.

Takođe, tu je dugo najavljivana brza saobraćajnica Kikinda – Sombor koja bi bila izvan naseljenih mesta, povezana sa autoputem, znatno  olakšala i rasteretira glavni drum. Ali sve je ostalo samo na medijskim najavama za sad.

Meštani ovog vojvođanskog mesta sa statusom grada, izvesto vreme kubure sa zdravstvenim sistemom. Naime, jedini pedijatar koji je ostao će preći na radno mesto u Kuli i time ostaviti ne tako mali broj najmlađih stanovnika bez adekvatne zdravstvene pomoći. To nije slučaj samo sa pedijatrom, mali broj lekara i odsustvo specijalista svakodnevna je briga stanovnika ovog mesta.

„Sa malim primanjima od poljoprivredne penzije, nije mi lako da izdvojim troškove prevoza do Kule, Vrbasa ili Sombora radi specijalističkih pregleda, a o privatnoj praksi ne mogu ni da razmišljam”, rekla nam je jedna starija gospođa.

Crvenka, kao jako privredno mesto ima sve predispozicije da bude prepoznato kao tranzitno mesto na mapi Srbije, što joj daje veliki potencijal – kada bi se osnovni uslovi ispunili u pogledu razvoja infrastrukture, zdravstva i ruralnog razvoja od strane opštine.

Autorka teksta, videa i fotografija: Željka Jojić
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još