Srbija u 2023: Koliko je teško postaviti semafor u Futogu?

Da biste stigli iz Novog Sada do Bačke Palanke i Hrvatske, verovatno ćete proći kroz Futog. Vama će biti lako, nema semafora da vas zadrži. A kako žitelji da pređu ulicu?

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Put nas je doveo u Futog, u čuvenu ulicu kojom prolaze svi na putu ka Hrvatskoj i delovima zapadnije od Novog Sada. Međutim, upravo iz tog razloga, ulica Carice Milice, koja povezuje Novi Sad sa Bačkom Palankom i Hrvatskom, po mišljenju stanovnika Futoga je preopterećena.

Primetno je da je potrebno dosta pešačenja kako bi se došlo do mesta gde je moguće bezbedno preći ulicu, a ovaj problem nam ističe većina žitelja ove novosadskog naselja. Građani i građanke smatraju da nema dovoljno semafora u odnosu na dužinu ulice i da su zbog manjka semafora, ili bilo kakvog načina regulacije saobraćaja, često ostavljeni na milost vozača da pređu ulicu.

Prelazi su daleko postavljeni i mi stariji koji se sporije krećemo teško možemo preći ulicu. Svako malo se desi da nekoga udare kola“, govori nam jedan stariji sugrađanin koji smatra da bi najbolje rešenje bilo da se dovrši obilaznica oko Futoga i Veternika koja se spominje već nekoliko godina.

Pomenuta obliaznica je bila planirana da ide od Bačke Palanke sa severne strane, odvajajući se nešto pre Begeča i obilazeći Begeč, Futog i Veternik, prolazivši između Sajlova i Rumenke, te preko novog mosta preko Kanala DTD i izlazeći na servisne saobraćajnice duž auto-puta E-75.

Ako niste iz kraja, ili niste vozač, neće vam biti previše sve to jasno. Ali žiteljima, verujte, značaj ove obilaznice vrlo je jasan.

Za ispunjenje ovog obećanja građanima biće potrebno dosta i novca, ali i vremena, a žitelji smatraju da postoji i brzo i jednostavno, privremeno, rešenje. Semafor.

Jednostavnim postavljanjem semafora kod pešačkih prelaza ovaj problem bi bio rešen. Postaviti semafore sa tasterom za zeleno svetlo i eto. Mogao bi i još po koji pešački prelaz da se postavi, ali i ovo bi za sad bilo dovoljno“, kaže nam drugi žitelj naselja.

Zajedno sa građanima obišli smo ulicu i utvrdili da postoje samo dva pešačka prelaza iscratana na ovoj ulici dužine skoro dva kilometra. Jedan od njih je, doduše, opremljen i sa senzorima koji uključuju svetlo na asfaltu i narandžasto svetlo saobraćajnim znakovima. Ali to nije dovoljno.

Kako građani navode, mora biti više semafora, pre svega zbog prometnosti ulice, ali i bahatosti vozača koji kroz nju jure svakodnevno.

Autor teksta i fotografija: Nemanja Marković
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još