Snima se film o Dadi Vujasinović!

Na današnji dan pre 30 godina preminula je, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, novinarka „Duge“ Radislava Dada Vujasinović. Upravo danas, na tridesetogodišnjicu smrti, objavljeno je da počinje snimanje igranog filma koji će govoriti o poslednjem danu novinarke.

Naša potreba da se Dadina priča ispriča ima veze i sa današnjim trenutkom u kom živimo, kao upozorenje da je potraga za istinom i dalje opasna, da je želja za saznanjem nepoželjna i da se sputava na svakom koraku“, rekao je za „Vreme“ izvršni producent ovog filma Vladimir Dekić i dodao da je „došlo vreme da ispričamo njenu priču„.

Snimanje filma „Dada: prkosni svedok“ počinje u junu, a pored samog poslednjeg dana Dade Vujasinović film će obrađivati i šire društvene teme iz poslednje dekade dvadesetog veka – ko je kriv za taj dan, ko je kriv za 90e, šta je sve bilo potrebno da radimo da bismo ih preživeli i kakav odnos imamo prema onima koje je to vreme odnelo.
Scenario potpisuje Vuk Bošković, dok je za režiju zadužena Elizabeta Betinski. Lik Dade Vujasinović tumačiće glumica Hana Selimović, dok je glavna muška uloga poverena Marku Grabežu.

Dada Vujasinović je početkom devedesetih kao novinarka „Duge“ izveštavala sa lica mesta u prvim danima rata u Jugoslaviji, a pisala je i o sprezi između kriminala i vlasti u Srbiji. Česta tema njenih tekstova bio je Željko Ražnatović Arkan, a intervjuisala je Radovana Karadžića, Milana Babića i Vojislava Šešelja. Pronađena je mrtva 9. aprila u svom stanu, a tada je istražni postupak utvrdio da je dan ranije izvršila samoubistvo iz lovačke puške. 14 godina kasnije, 2008. godine, balističar Vlada Kostić je u svom nalazu utvrdio da je njena smrt „najverovatnije uzrokovana delovanjem drugog lica“, nakon čega je pokrenut pretkrivični postupak za ubistvo. Zagorka Dolovac, republička javna tužiteljka, 2011. godine je izjavila da „uviđaj i istražne radnje u ovom predmetu nisu kvalitetno odrađeni, i da su načinjeni slični propusti kao i u istrazi o ubistvu Slavka Ćuruvije“.
Okolnosti smrti Dade Vujasinović, kao i Slavka Ćuruvije, do današnjeg dana nisu rasvetljene.

O životu Dade Vujasinović napisana je knjiga „Stakleni zid“ Vladimira Tasića i kreirana pozorišna predstava „Esej u pokretu – O Sa(v)esti“ Sanje Krsmanović Tasić.

Naslovna fotografija: Screenshot

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još