U Engleskoj i Velsu zabranjeno stupanje u brak mlađima od 18 godina

Minimalni uzrast za stupanje u brak podignut je na 18 godina u Engleskoj i Velsu, nakon što je Parlament odobrio zakon poznat pod nazivom anti-child bride law.

Kako prenosi Inews iz Velike Britanije, predlog ovog zakona prošao je u parlamentu bez protivljenja. Ovaj predlog, koji je prošle godine iznela konzervativna zastupnica Pauline Latham, odobrio je u utorak Dom lordova uz potporu i vlade i opozicionih stranaka.

Po dosadašnjem zakonu, u brak je bilo moguće stupiti od 16. godine uz pristanak roditelja, na šta su aktivisti upozoravali da su devojke posebno izložene riziku da budu prisiljene na brak. Zakon smatra prekršajem sklapanje braka s detetom, a odnosi se i na registrovane brakove i na neregistrovane ceremonijalne događaje.

Ovo kazneno delo se primenjuje bez obzira da li se sprovodi u Engleskoj i Velsu ili ne, što znači da je i dalje kazneno delo odvesti decu iz zemlje s namerom stupanja u brak.

Zakonska dob za stupanje u brak ostaje 16 godina uz pristanak roditelja u Škotskoj i u Severnoj Irskoj.

Payzee Malika, koja je bila prisiljena na brak sa 16 godina, a danas je liderka kampanje za usvajanje ovog zakona, napisala je na Twitteru: „Bojim se da rečima opišem što ovo znači. Osećam toliko emocija. Ovo je prava životna promena”.

„Ovo putovanje je bilo neverovatno. Radila sam s toliko žena koje su me podržavale, podržavale jedna drugu i ovu kampanju. Nema nas bez svih vas. Ovo je za svaku devojku”, dodale je Malika.

Njena sestra, Banaz Mahmod, ubijena je 2006. godine u takozvanom „ubistvu iz časti”, zato što je okončala prisilni brak, koji je uključivao nasilje i zlostavljanje.

„Jutros su mi misli bile pomućene mislima o danu kada sam postala mlada nevesta. I danas i tog dana, moj dan je počeo vrlo rano. I danas i tog dana bila sam strašno uznemirena. Uplašena oba dana. Uplakana oba dana”, dodala je Malika. „Ali danas mi se suze radosnice kotrljaju niz lice jer znam šta ovo znači za devojke poput mene”, zaključuje.

Gospođa Latham, inicijatorka predloga zakona, rekla je da je „oduševljena” što je predlog zakona „na putu da postane zakon”.

„Hvala svima koji su podržali kampanju za okončanje dečijih brakova jednom zauvek u ovoj zemlji”, izjavila je Latham.

Izvor: inews.co.uk
Naslovna fotografija: Mayte Torres/Getty, izvor inews.co.uk

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Bliži li se kraj rata u Ukrajini?

Reči koje ćete ovih dana često čuti su: „Marijupolj je pao”. Kada to kažu, ljudi aludiraju na izlazak ukrajinskih vojnika iz čeličane...

Aktivistkinja u Kanu ogolila pitanje silovanja u ratu

Žena u toplesu istrčala je na crveni tepih na Filmskom festivalu u Kanu kako bi porukom ispisanom na telu protestovala protiv silovanja...

Započet dijalog mladih iz Ukrajine i Srbije

Uz podršku omladinskih organizacija Homiak u Ukrajini i Centra E8 u Srbiji, predstavnici organizacije IREX u Ukrajini i Srbiji pokrenuli su inicijativu...

Korona je stigla u Severnu Koreju – ili je groznica?

Otkako se virus proširio iz Vuhana u Kini, skoro sve zemlje sveta imale su kontakt sa kovidom. Virus je stigao čak i...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još