Samo Njega nema

Još jedan Božić je prošao, a Njega ipak još uvek nema. Po ovom svetu progalopirala su sva četiri jahača apokalipse, a On još nije došao. Da li bi nam Njegov ponovni dolazak na zemlju dokazao kraj ovog poznatog poretka ili početak novog. Možda oboje. Možda ni jedno. Možda i bez njegovog dolaska osećamo da se starom poretku približava kraj, ali zato ne naziremo početak novog.

Prvi je pojeo svaku nadu da će se narod ikad ujediniti. Stvorio je nas i njih, crne i bele, crno-bele i crveno-bele, liberale i konzervativce, itd. Jasnije nego ikada vidimo crvenu liniju koja deli društvo na desnu i levu stranu, ili ako vam je tako lakše, na Prvu i Drugu Srbiju, na patriote i strane plaćenike, one koji se ponose zločinima i one koji se ograđuju od herojskih dela. A čak se ni ta crvena linija ne pruža preko centra.

Drugi je maestralno iskoristio situaciju koju je za njega pripremio prethodnik. Dobro je naoružao i jedne i druge. Mada više jedne nego druge. Naoružao ih je teškom artiljerijom, nuklearnim oružjem, Božjim zakonima, nepoverenjem, lažnim informacijama, mašinama za mlevenje mesa, ilegalnim supstancama, sumnjivim kontaktima, na kraju krajeva, i rudnicima, bagerima i gumenim čekićima. A druge je naoružao samo voljom, ili je to samo ono oružje sa tavana vekovima čuvano kao ratna uspomena.

Treći galopira mnogo bržim tempom nego što bi to iko mogao da zamisli i svetu donosi nešto za šta smo svi mislili da je izumrlo, inflaciju. Zemlje koje su imale najstabilniju ekonomiju već popuštaju pod njenim teretom. E, ali postoji i superlativ za „najstabilniju ekonomiju“ i zove se „ekonomski tigar“. Izgleda da inflacija ipak nije dovoljno jaka da njega obori. Dovoljan dokaz za to je što se pare dele građanima kao bombone na dečijem rođendanu. Lako je tigru da se razbacuje parama koje ionako nemaju nikakvu vrednost.

Četvrti jaše svetom već dve godine i mi ne vidimo ni najmanji tračak nade da će uskoro otići. Neko možda vidi. A ubeđena sam da će taj neko u najskorije vreme i nama otvoriti oči da vidimo tu nadu kao što je uradio i na proleće 2020.

A onog poslednjeg, Petog Posetioca i dalje čekamo.

Možda će doći tiho i naprasno među svoje zabludelo stado, među narod „koji se muči, koji pati, koji je smradno grešan, ali koji ga detinje ljubi“ i sa „tihim osmehom beskonačne samilosti“, kao kod Dostojevskog u „Velikom inkvizitoru“. Da li će onda i naša poema imati istovetan kraj? Narod koji tako žarko čezne za slobodom možda bi Njega i izabrao za svog vođu, ali bi mu isto tako lako „naučen, pokoran i, u strahu, poslušan narod“ zbog iste te slobode okrenuo leđa. Paradoksalan u svojim htenjima, narod priželjkuje slobodu, ali i zazire od iste. Čovek se gnuša upravljanja sopstvenom savešću i odgovornosti za sopstveni život zbog čega je spreman da prigrli „tri sile koje su mogle zauvek da pobede i zarobe savest tih nejakih buntovnika“ (ako volite Dostojevskog) ili „tri mehanizma bekstva od slobode“ (ako vam je draži From).

„Što si sad dolazio da nam smetaš?“, reče kardinal.

Narodu je potreban vođa, kult, idol, bog kako bi mu prepustili svoju savest. Slobodan čovek nije bezbedan. Još jedna naša unutrašnja dihotomija. Kako je u pomenutoj poemi naglašeno, ljudi su i robovi i buntovnici.

Toliko je protivrečnosti u nama da na kraju čovek spušta glavu, gubi smisao i nagon da dela u skladu sa bilo kojom od suprotstavljenih tvrdnji.

Potreba za slobodom je i na ovom svetu ostvariva, samo je potrebno da prevaziđemo strah od gubitka bezbednosti i sigurnosti, jer verujete, ni sad je nemamo. Čovekova potreba za sveopštim ujedinjenjem, o kojoj se takođe ovde govori, i na ovom svetu je ostvariva. A ove dve potrebe ćemo ostvariti savladavanjem naše paradoksalne prirode. Taj trenutak će se zvati novi početak.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još