Ratari prevareni? „Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli“

Blokade i protesti poljoprivrednika okončani su nakon što je postignut dogovor sa Vladom oko cene suncokreta. Međutim, kako N1 javlja, ratari smatraju da su prevareni.

Naime, kako je za N1 rekao ratar iz Rače Milan Milošević država ih je prevarila, iako je prihvatila da cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu. Problem sada čine dogovori koji su već uspostavljeni na pregovorima prethodnih dana, a tiču se premija za mleko i podsticaja za gorivo. Kako Milošević kaže, u odnosu na prvobitan dogovor premije za mleko za dva kvartala smanjene sa 15 na 10 dinara, a podsticaji za gorivo smanjeni sa 80 na 50 litara po hektaru.

Kako su ratari ranije govorili za medije, sve prethodne tačke su bile dogovorene vezano za premije za mleko, za naftu i ostao je jedino dogovor oko cene suncokreta, zbog neslaganja zbog 2,5 dinara. Država je nudila 70,5 dinara, ratari su tražili 73 dinara. Protesti su okončani uveravanjem da će cena iznositi traženih 73 dinara, na šta su ratari pristali nakon što su dobili potvrdu iz Beograda. Međutim, u njoj je stajalo i nešto što nije bio prethodni dogovor.

Pristali na to da dobijemo neko uverenje ili elektronski, ili već kako, da je predsednica Vlade to potpisala, i ona jeste to potpisala i mi jesmo dobili to uverenje, ali nismo dobili zvaničan dokument šta se desilo. Faktički su oni nas prevarili. Evo zbog ovoga – zato što su smanjili dva kvartala za premiju za mleko, trebalo je da bude 15 dinara, oni su smanjili na 10, i smanjili su litražu na regresirano gorivo za poljoprivredu sa 80 na 50 litara“, ističe Milošević za N1, naglašavajući da je to sve već dogovoreno na prethodnom sastanku, a onda ptoom naknadno izmenjeno. „Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli, što je prethodno dogovoreno“, zaključuje Milošević za N1.

Kako Milošević tvrdi za N1, država je iskoristila to što ratari više ne mogu da čekaju i moraju da se vrate na njive jer već kasne sa žetvom suncokreta. Međutim, obećavaju da će ponovo krenuti traktorima za Beogradu oktobru ili novembru.

To nam je bilo goreće, to smo uspeli da izborimo, sve ovo ostalo takoreći nismo dobili ništa. Obećavam i Banetu (ministru poljoprivredu Branislavu Nedimoviću), ovim putem mu obećavam – da vidimo se u Beogradu traktorima (…) Slagao je četiri puta, ovo je peti put! Ja ne znam, kad neko nekog slaže jednom ili dvaput to je OK, ali već treći put ispadamo mi budale, a ovo mu je peti put, tako da revanširaćemo mu se sasvim sigurno, i već oktobar-novembar mesec vidimo se u Beogradu traktotima, pa ćemo onda da razgovaramo drugačije“, izjavio je Milošević za N1.

Naslovna fotografija: Milan Nikić / N1

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još