Rat u Avganistanu je završen

Posle dve decenije od početka sukoba, 30. avgusta u 19:29 po srednjoevropskom vremenu poslednji američki vojni avion poleteo je sa aerodroma u Kabulu, čime je rat u Avganistanu zvanično završen.

U avion su se ukrcali američki komandant, general major Kristofer Donahju i vršilac dužnosti ambasadora SAD Ros Vilson.

Poslednji američki vojnik se ukrcava na avion, Izvor: Beta

“Ovde sam da najavim završetak našeg povlačenja iz Avganistana i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistanaca. Poslednji C-17 poleteo je s međunarodnog aerodroma Hamid Karzai 30. avgusta“, rekao je general Frenk Mekenzi iz Vrhovne komande američke vojske na konferenciji za novinare u Pentagonu.

On je dodao da povlačenje označava kraj vojne evakuacije i kraj „gotovo dvadesetogodišnje misije koja je počela u Avganistanu ubrzo nakon 11. septembra 2001. godine“.

„Cena toga je bila smrt 2.461 pripadnika američke vojske i civila dok je više od 20.000 ranjenih.“, rekao je Mekenzi

U Kabulu su se nakon poletanja poslednjeg američkog aviona čuli pucnjevi, u znak proslave talibana, a neimenovani zvaničnik talibana, kako prenosi N1, izjavio je: „Ušli smo u istoriju“.

Američki predsednik Džo Bajden ranije ove godine izjavio je da će se SAD povući iz Avganistana do 31. avgusta.

Terorističkim napadima na SAD, 11. septembra 2001. godine počeo je najduži rat koji je Amerika ikada vodila. Nakon napada, američke snage ušle su u Avganistan. Posle 5 godina vladavine, talibani su u novembru 2001. svrgnuti.

Oni ponovo preuzimaju vlast 15. avgusta ove godine, a evakuacija stanovništva počela je dan ranije. Od 14. do 30. avgusta SAD i savezničke države iz Avganistana su evakuisale više od 123. 000 ljudi.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, u saopštenju SAD, Velike Britanije i drugih zemalja, navodi se da su se Talibani obavezali da će „svim stranim i državljanima Avganistana sa odobrenjem za putovanje u druge zemlje dopustiti napuštanje Avganistana“.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je „počelo novo poglavlje“, jer nakon završetka vojne operacije počinje diplomatska misija.

Photo credit: The U.S. Army on VisualHunt.com / ilustracija

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još