Prijava Sudu časti Inžinjerske komore zbog MHE „Mlanča”

Polekol i inicijativa Pravo na vodu podneli su Sudu časti Inžinjerske komore prijavu protiv odgovorne urbanistkinje za Urbanistički projekat za malu hidroelektranu „Mlanča”. Projekat je podrazumevao izgradnju MHE koja bi u svoju cev sakupila vodu iz tri reke, Beloševske, Jasenjske i Strajinjske. Polekol je ukazao na to da je odgovorna urbanistkinja izradom i overom projekata koji krši zakon, grubo povredila etičke i profesionalne standarde inžinjerske struke, zbog čega se traži oduzimanje licence. 

Investitor, Privredno društvo „Fitosol” DOO iz Kraljeva, je u ponovljenom postupku pokušao da potvrdi Urbanistički projekat i na taj način dobije zeleno svetlo za izgradnju male hidroelektrane. Brojne primedbe koje je podnelo udruženje građana Polekol, zajedno sa drugim organizacijama, inicijativama i meštanima sela Mlanča, stopirale su usvajanje ovog štetnog projekta. To što je projekat zaustavljen je dobra vest, sada je potrebno da se ovakvo pravno i fizičko nasilje nad životnom sredinom više nikada ni ne predloži. 

Osnovna zamerka na urbanistički projekat i postupanje odgovorne urbanistkinje je ignorisanje uslova Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kojima se nalaže da mašinska zgrada MHE „Mlanča” bude udaljena najmanje 2.800 metara od vodozahvata MHE “Grajići”, koja se nalazi nizvodno. Lokacija je postavljena na manje od 150 metara. Flagrantno kršenje zakona predstavlja i činjenica da je projektom planirano ukopavanje cevi u korito Beloševske reke, što izričito zabranjuju vodni uslovi i uslovi zaštite prirode.

„Kao što se od institucija očekuje da rade u javnom interesu isto tako tražimo od stručnjaka da rade u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima svoje struke. Od Suda časti  Inžinjerske komore očekujemo da će utvrditi ovo bezobzirno kršenje profesionalnih standarda i izreći meru prema odgovornoj urbanistkinji. Kao jedinu primerenu meru, za ovakvo kršenje propisa, smatramo oduzimanje licence što i tražimo”, kaže Strahinja Macić iz Polekola, i dodaje: „Nastavićemo da pratimo ko izrađuje i potpisuje štetne projekte i o svim saznanjima obavestiti javnost, a od nadležnih zahtevati da reaguju”.

Potvrda svih tvrdnji koje je Polekol izneo u svojoj prijavi i primedbama je i nedavni Zaključak Komisije za planove grada Kraljeva da urbanistički projekat za MHE Mlanča nije urađen u skladu sa postavljenim uslovima.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još