Počelo PISA testiranje – da li su se učenici popravili ili nastavljamo da nazadujemo?

Odloženo za godinu kasnije, PISA testiranje planirano za 2021. je počelo. Ove godine učestvuju učenici iz 85 zemalja i potrudiće se da na najbolji način pokažu kako funkcionišu tamošnje obrazovne institucije. Testiraju se veštine iz matematike, nauka i čitanja, ali i generalni utisak učenika, koji se gleda po popunjenim upitnicima. Sasvim očekivano s obzirom na striktnost i disciplinu, pomalo stereotipično, u samom vrhu u sve tri kategorije su učenici iz azijskih zemalja, ali i zemalja poput Finske i Estonije, koje su svakako poznate po jedinstvenim sistemima nastave. 

Srbiji je ovo šesti put da učestvuje, prvi put je bio 2003. i testiranje se održava na svake tri godine, s tim što Srbija iz finansijskih razloga nije učestvovala 2015. Oko 7.600 petnaestogodišnjaka iz 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih škola iz različitih delova zemlje radiće zadatke iz čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja. Najviše zadataka dolazi iz matematike. tako da je fokus na toj naučnoj grani. Takođe, učenici će se izjašnjavati i oko stvari kao što su karakteristike nastavnika, odnos nastavnika prema učenicima, školska anksioznost i uključenost roditelja u proces odlučivanja. 

Rezultati prošlog testiranja, održanog 2018. godine, ne ulivaju poverenje u obrazovni sistem. Od 79 zemalja, Srbija je zauzela 45. mesto. Prosek za zemlje OECD iznosi 500 bodova, dok su naši učenici dobili za čitalačku pismenost 439, matematičku 448, a za naučnu 440 bodova. Ovo logično pokazuje da je Srbija ispod proseka što se funkcionalne pismenosti tiče, štaviše svaki treći učenik je nepismen. Ono što je takođe poražavajuće je to što, dok je što se pismenosti tiče Srbija u donjem delu tabele, prednjačimo na listi izostanaka. Naime, Srbija se nalazi na osmom mestu te liste i to je zato što su rezultati pokazali da je čak 61 odsto učenika zakasnilo bar jednom u školu tokom dve nedelje, dok je svaki četvrti izostao iz neopravdanih razloga, a 41 odsto sa nekih časova. 

Ove godine, zvaničnici očekuju bolje rezultate, dok je najavljeno da bi znatno poboljšanje moglo da se vidi na narednom testu, kad će se videti efekti reformi. „Očekujem da sadašnji rezultati budu u najmanju ruku u nivou onoga što smo imali prethodnog puta, a nadam se da će biti za nijansu bolji“, rekao je novinarima ministar prosvete Branko Ružić. Činjenica je da će zbog pandemije virusa korona rezultati ipak biti nešto lošije, te će te reforme biti slabije pokazane, jer se nastava uglavnom odvijala onlajn, odnosno nije bilo direktnog kontakta nastavnika sa učenicima, što svakako odmaže njihovom razvoju. Jasno je, takođe, da nema zemlje kojoj pandemija nije otežala situaciju, ali iz svih žalbi, štrajkova i produženih raspusta možemo zaključiti da su učenici u Srbiji bili posebno oštećeni, no očekujemo da će se sve to nadoknaditi. A kakvi su rezultati ovogodišnjeg testa, saznaćemo decembra sledeće godine.

Naslovna fotografija: Skylar Kang / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još