Otvoreni mobilni punktovi za vakcinaciju u Studenskom gradu i domu „Karaburma“

Nenad Drulović, student biohemije iz Nove Varoši u ponedeljak je bio među prvim akademcima i akademkinjama koji su se prijavili za imunizaciju u novootvorenim mobilnim punktovima u studenskim domovima “Studenski grad”  i  “Karaburma”. Nenad nije imao dilemu da li da se vakciniše, njegova buduća karijera je uticala na tu odluku, kao i ljudi iz njegovog okruženja koji su bili korona pozitivni. Kako prenosi Politika, Drulović je objasnio da ne postoje naučni dokazi koji pokazuju da vakcine izazivaju bilo koju vrstu komplikacije:

“Opšta je panika među ljudima koja vakcina valja, koja ne valja, koja izaziva sterilitet, a koja neke druge komplikacije. Ali za sve to nema naučnog dokaza. Zakazanu imunizaciju imao sam pre dve nedelje u „Belekspocentru”, ali pošto sam tada bio uganuo nogu, lekari nisu dozvolili da primim vakcinu. Kada se punkt otvorio ovde u „Studenjaku”, pomislio sam zašto da se ne prijavim.”

Vakcinacija studenata i studentkinja je počela mnogo ranije i to po prioritetnim grupama, ističe Marija Obradović direktorka Studentske poliklinike:

“Vakcine su prvi primili studenti sa posebnim potrebama i oni koji pohađaju završne godine Medicinskog fakulteta. U anketama koje su sproveli fakulteti pri svojim organizacijama, više od 20 odsto akademaca izjasnilo se da su motivisani i zainteresovani da prime vakcinu – kaže Obradovićeva i dodaje da je cepivo do sada primilo oko hiljadu akademaca.”

Direktor Studentskog centra „Beograd” je obećao da će ova ustanova, ako to bude bilo potrebno staviti i ostale svoje objekte na raspolaganje za potrebe vakcinacije:

„Studenti mogu da se prijave za vakcinaciju i u upravama svih domova ili u studentskim savezima i udruženjima u okviru domova“ – precizirao je Minić, a preneo Tanjug.

Ponedeljak u Studenskoj poliklinici u Kragujevcu, odziv studenata i studentkinja na vakcinaciju je bio poražavajući – ni jedna osoba se nije vakcinisala. Program je omogućio vakcinaciju AstraZenekom bez zakazivanja, a kako saznajemo od agencije Beta, studenti i studentkinje su o vakcinaciji koja je počela u ponedeljak, informisani u studentskim domovima i na Univerzitetu, preko studentskih predstavnika.

U Domu zdravlja pretpostavljaju da je problem izbor vakcine AstraZeneka. Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović rekla je da je tu vakcinu do sada primilo 2.000 građana i građanki Kragujevca i dodala da nije bilo neželjenih efekata.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još