fbpx

Otvoreni mobilni punktovi za vakcinaciju u Studenskom gradu i domu „Karaburma“

Nenad Drulović, student biohemije iz Nove Varoši u ponedeljak je bio među prvim akademcima i akademkinjama koji su se prijavili za imunizaciju u novootvorenim mobilnim punktovima u studenskim domovima “Studenski grad”  i  “Karaburma”. Nenad nije imao dilemu da li da se vakciniše, njegova buduća karijera je uticala na tu odluku, kao i ljudi iz njegovog okruženja koji su bili korona pozitivni. Kako prenosi Politika, Drulović je objasnio da ne postoje naučni dokazi koji pokazuju da vakcine izazivaju bilo koju vrstu komplikacije:

“Opšta je panika među ljudima koja vakcina valja, koja ne valja, koja izaziva sterilitet, a koja neke druge komplikacije. Ali za sve to nema naučnog dokaza. Zakazanu imunizaciju imao sam pre dve nedelje u „Belekspocentru”, ali pošto sam tada bio uganuo nogu, lekari nisu dozvolili da primim vakcinu. Kada se punkt otvorio ovde u „Studenjaku”, pomislio sam zašto da se ne prijavim.”

Vakcinacija studenata i studentkinja je počela mnogo ranije i to po prioritetnim grupama, ističe Marija Obradović direktorka Studentske poliklinike:

“Vakcine su prvi primili studenti sa posebnim potrebama i oni koji pohađaju završne godine Medicinskog fakulteta. U anketama koje su sproveli fakulteti pri svojim organizacijama, više od 20 odsto akademaca izjasnilo se da su motivisani i zainteresovani da prime vakcinu – kaže Obradovićeva i dodaje da je cepivo do sada primilo oko hiljadu akademaca.”

Direktor Studentskog centra „Beograd” je obećao da će ova ustanova, ako to bude bilo potrebno staviti i ostale svoje objekte na raspolaganje za potrebe vakcinacije:

“Studenti mogu da se prijave za vakcinaciju i u upravama svih domova ili u studentskim savezima i udruženjima u okviru domova” – precizirao je Minić, a preneo Tanjug.

Ponedeljak u Studenskoj poliklinici u Kragujevcu, odziv studenata i studentkinja na vakcinaciju je bio poražavajući – ni jedna osoba se nije vakcinisala. Program je omogućio vakcinaciju AstraZenekom bez zakazivanja, a kako saznajemo od agencije Beta, studenti i studentkinje su o vakcinaciji koja je počela u ponedeljak, informisani u studentskim domovima i na Univerzitetu, preko studentskih predstavnika.

U Domu zdravlja pretpostavljaju da je problem izbor vakcine AstraZeneka. Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović rekla je da je tu vakcinu do sada primilo 2.000 građana i građanki Kragujevca i dodala da nije bilo neželjenih efekata.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

„Otvorena veza” u četvrtak u Reflektoru

U četvrtak, petog avgusta, u okviru letnjeg reportara Reflektor Teatra, odigraće se predstava „Otvorena veza", koju izvode Maja Šuša i Aleksandar Jovanović....

Vettelov čas ljudskosti na Velikoj Nagradi Mađarske

Ovaj tekst nije namenjen isključivo fanovima najbržeg sporta na svetu, Formule 1. Namenjen je ljudima. Pisan je na dan trke Velike Nagrade...

Pravda za žrtve saobraćajnih nezgoda traži se na ulici

Mnogo „krupnih“ slučajeva prošlo je sa slabim ili nikakvim kaznama, a tada se sve svodilo na revolt na društvenim mrežama. Sada, izgleda,...

Anđelković: Privatizacija pravosuđa najveći problem

Gostujući u emisiji „Da sam ja gradonačelnica" na portalu Zoomer, aktivistkinja udruženja Krov nad glavom Ivana Anđelković izjavila je da će se...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još