Otvoren prvi znanični arhiv LGBT zajednice Srbije

U Prostoru Miljenko Dereta od 4. septembra (19.00) do 10. septembra 2023. biće otvorena izložba ,,Arkadija – Gde smo bili’’, kao multimedijalna retrospektiva arhivskog materijala LGBTI zajednice Srbije.

Na inicijativu LGBTI zajednice Srbije, a kroz implementaciju beogradske NVO ,,Dugina Iskra’’, nastao je jedinstveni arhivski projekat posvećen srpskom LGBTI nasleđu i kulturnoj istoriji. Arhiv „Arkadija„, nostalgično nazvan po prvoj registrovanoj LGBTI organizaciji u Srbiji, fokusira se na dva glavna zadatka: identifikaciju kulturne baštine ove manjinske grupe u Srbiji i regionu, odnosno transparentnom i ponosnom mapiranju aktivizma zajednice, organizacija za građanska prava, kao i pojedinaca koji su igrali ključne uloge u razvoju LGBTI pokreta kroz srpsku istoriju. Izložba broji impozantnu kolekciju audio, video i foto materijala, te prati lične priče pripadnika LGBTI pokreta.

Sa velikom radošću najavljujemo prvo javno prikazivanje izložbe Arkadija – Gde smo bili, kao centralnog događaj u okviru ovogodišnje beogradske Nedelje Ponosa. Naša najveća želja je da putem ove inicijative široj javnosti prikažemo inspirativne i nostalgične materijale koji humanzijuju našu borbu za prava i ravnopravnost„, izjavila je Jelena Vasiljević, idejni tvorac izložbe „Arkadija – Gde smo bili“.

Postavka uvodi posetioce u jedan potpuno intiman doživljaj LGBTI identiteta, istovremeno se  poigravajući se sa njihovom vizuelnom percepcijom kroz nostalgiju 80-ih i 90-ih. Ovom izložbom skrenuta je pažnja na značaj ličnog elementa u borbi za ljudska prava, a nežan pristup istinitim pričama dozvoljava posetiocima da razviju ličan odnos sa pojedincima koji su predstavljeni kroz arhivske elemente. Tematski panoi oživljavaju segmente stvarnosti, a njihovoj autentičnosti značajno doprinose filmski i foto-materijal.

Svojim istraživanjem, autorka izložbe je katalogizirala hiljade arhivski očuvanih predmeta, uključujući isečke iz novina, flajere, pisma i fotografije, time dajući platformu neispričanoj istoriji koja se dešavala iza kulisa i mimo očiju javnosti.

U planu je dalji projektni rad za očuvanje usmene istorije, pretežno kroz intervjue sa LGBTI zajednicama, aktivistima, nevladinim organizacijama, odnosno pokroviteljima i saveznicima LGBTI pokreta. Kao spona između istorijskih aktera, istoričara i LGBTI zajednice današnjice, usmena istorija je najbolji alat za retrospektivnu analizu prošlosti.

„Uzbuđeni smo što smo uspeli da osnujemo ovako važan arhiv u Srbiji. Arkadija je prvi arhiv ove vrste, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou„, istakla je direktorka „Dugine Iskre“, „Okupljamo na jednom mestu nekoliko fantastičnih kolekcija LGBTI istorijskog materijala koji je bio u privatnim aktivističkim i organizacionim arhivama širom civilnog sektora. Posebno se radujemo što je u planu da sav naš materijala učinimo dostupnim istraživačima širom zemlje putem jedinstvene digitalne baze podataka. Virtuelni arhiv će otvoriti vrata akademizaciji, ali će i dobrineti boljem razumevanju naše borbe kroz prizmu vremena„.

Iz NVO „Dugina Iskra“ skreću pažnju da je osnovna poruka izložbe da su se nosioci pokreta upuštali u herojske borbe protiv diskriminacije, ali da su prvenstveno bili ljudi, naše komšije, prijatelji i bližnji.

e,papara
Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još