JAVNI INTERVJU: narodna poslanica IVANA PARLIĆ – …

Dana četvrtog avgusta 2023. godine uputili smo na mreži Tviter, koju je u datom trenutku posebno aktivno koristila, poziv za javni intervju poslanici Ivani Parlić, u kome smo želeli da čujemo njeno stručno mišljenje o u tom trenutku najaktuelnim društvenim temama, a o kojima nismo mogli da pročitamo ništa – uprkos salvi tvitova o jednoj drugoj temi: muškarcima koji se šminkaju. Pošto smo u skoro nedelju dana koja su prethodila pozivu imali priliku da saznamo mnogo toga o šminkanju, marketingu i (pretpostavljamo LGBTIQ?) propagandi, smatrali smo da kao narodna poslanica treba da dobije priliku da pokaže svoju stručnost i na druge važne teme – kao što je femicid, nasilje prema novinarima, Novi Sad na vodi…

Naša pitanja, kao i odgovore narodne poslanice prenosimo u celosti:

Poštovana poslanice Parlić, ovo je poziv na javni intervju za omladinski portal. Da, na ovoj mreži, jer ste izuzetno aktivni na njoj. U nizu su naša pitanja, a pozivamo i sve koji žele da se nadovežu. Sve vaše odgovore objavićemo na našem sajtu.

U poslednja četiri dana u Srbiji se dogodio još jedan femicid? Da li ste i PROTIV ubijanja žena?

Ivana Parlić:

U poslednja četiri dana novinar lista Danas Vojin Radovanović dobio je ponovljene pretnje smrću na Instagramu. Da li ste i PROTIV pretnji novinarima?

Ivana Parlić:

U poslednja četiri dana u Srbiji je od strujnog udara nastradao dečak, desetak dana nakon što je na identičan način život izgubio i njegov deda, na mestu za koje je institucijama višestruko prijavljivano da je nebezbedno. Da li ste i PROTIV ovog nemara nadležnih?

Ivana Parlić:

U poslednja četiri dana jedan radnik iz Bačke Palanke je otpušten zbog pojavljivanja na protestu. Da li ste i PROTIV ovakvog targetiranja?

Ivana Parlić:

U poslednja četiri dana pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti počeli su protest jer su ostali bez medicinske pomoći. Da li ste i PROTIV odluke bolnice?

Ivana Parlić:

U poslednja četiri dana doneta je odluka o usvajanju projekta koji će stvoriti NOVI SAD NA VODI. Da li ste PROTIV ove odluke?

Ivana Parlić:

Do trenutka objavljivanja teksta, ovo su odgovori koje smo dobili od poslanice Parlić, koja je nastavila da bude aktivna na Tviteru, iako se ni na svojim mrežama na ove teme u međuvremenu nije osvrnula (ukoliko sa nama iz nekog razloga nije želela da komunicira, očekivano bi bilo da joj kao narodnoj poslanici bude važno da sa svojim pratiocima i glasačima otvori ove teme). Ostaje nam samo da zaključimo da izgleda ipak nije u pitanju odsustvo medijskog prostora za važne teme, već odsustvo političke volje za bavljenje onim temama koje su od stvarnog društvenog značaja, ali ne donose populističke političke poene.


A ŠTA JESTE VAŽNA DRUŠTVENA TEMA POSLANICI PARLIĆ?

U ponedeljak, 31. jula narodna poslanica Narodne stranke Ivana Parlić objavila je na svom Tviteru printscreen TikTok videa u kome se pevač i influenser, učesnik ovogodišnje Pesme za Evroviziju, Filarri – šminka. Narodna poslanica je uz to ostavila sarkastičan komentar o muškosti u Srbiji danas, koji ovde prenosimo u celosti, a nakadno je u odgovoru na komentare koje je dobila objasnila da „nije u pitanju govor mržnje„, već „sarkastičan osvrt na sve češću propagandu u fomi marketinga„, te počela da se žali kako joj se „ugrožava sloboda govora„.

Naravno, kako to obično biva, osoba koju je na ovaj način targetirala poslanica stranke koja protestuje za Srbiju protiv nasilja počela je da dobija pretnje putem društvenih mreža, ali se poslanica ni tada nije zaustavila. Smatrajući da je njena sloboda govora ugrožena, te revoltirana tvitovima u kojima se kritikuje za homofobiju, objavila je još jednu sliku TikTokera, kojom ga dodatno targetira:

Poslanica Parlić je objavivši ovu fotografiju pojačala hejt komentare i pretnje koje je dobijao mladi pevač i TikToker, pritom svesno ili nesvesno propuštajući da pomene da se na fotografiji radi o TikTok izazovu, te je sama fotografija nastala u svrhu zabave i nema nikakvu (političku) konotaciju koja joj je učitana, a ponajmanje da je deo bilo kakve „propagande“.

S obzirom na to da je vrag odneo šalu i da je internet nasilje koje trpi dostiglo velike razmere, poslanici je odgovorio sam TikToker u videu koji je objavio na svojim društvenim mrežama.

Umesto da prizna grešku i informiše se više o TikTok izazovima, poslanica Parlić je produbila svoju homofobičnu priču ignorišući u potpunosti argumente koji se pred nju iznose i dan nakon odgovora TikTokera objavila sledeći post kome se obraća „borcima za ljudska prava“.

Ovim tvitom je pokazala ne samo da nema sluha za internet nasilje koje je prouzrokovala, već da se i ne radi o nedovoljnoj informisanosti – već svesnim i ciljanim targetiranjem. Objavljivanje ovog tvita treba da vrlo jasno napravi paralelu između TikTok izazova, tutoriala za šminkanje i marketinga i tzv. „gej propagande“ – što je ništa drugo do populistička retorika kojom se desničari često služe kako bi od marginalizovanih društvenih grupa napravili „pretnje“ po neki „društveni poredak“ koji se najčešće ogleda u tzv. „porodičnim vrednostima“ (primetićete, pritom, da se u isto vreme dešava još jedan femicid i smrt dečaka usled strujnog udara i to se ne shvata važnom temom iz domena „porodice“).

Dalje je usledilo dodatno targetiranja mladog TikTokera i LGBTIQ+ osoba, ali i žaljenje poslanice da takođe dobija pretnje, kao i njeno dete, usled kritičkih tekstova koji su o njoj pisani, a koje je okarakterisala kao zlonamerne, te optužila portal Nova da su „svojim ponašanjem podstakli linč“ (primetićete, potpuno ignorišući linč prema mladom TikTokeru koji je svojim objavama inicijalno prouzrokovala – što je još jedna taktika manipulacije kada oni koji inicijalno vrše sajber nasilje preuzimaju ulogu žrtve).

Umesto zaključka, ostavljamo (za sada) poslednji tvit poslanice na ovu temu, koji je prilično ilustrativan:

Dokle bi ova priča otišla da se nisu desila unutrašnja previranja u Narodnoj stranci koja su preuzela fokus – možemo samo da slutimo. A da li će se poslanica nekad vratiti na teme naših pitanja, ili one nisu dovoljno „nacionalne“ i „demokratske“ (čitaj: populističke) – ostaje da se vidi.

Možda lov na botove?
Tu smo da ispratimo.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još