Osam inspirativnih osoba koje žive sa Daunovim sindromom

Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, a jedan od simbola ovog dana su rasparene šarene čarape. Iako osobe sa Daunovim sindromom često imaju intelektualne poteškoće (prosečan IQ je između 25 i 80), otežano učenje, kašnjenje u razvoju, kao i karakterističan fizički izgled usled čega su često diskriminisani u društvu – nema toga što, uz predani rad i podršku, ne mogu da postignu – a mi vam danas predstavljamo deset inspirativnih ljudi sa Daunovim sindromom koji su promenili naš svet na bolje.

SUJEET DESAI

Foto: Observer – Dispatch

Sujeet Desai je prvi muzičar s Daunovim sindromom koji je svirao u Karnegi Holu. Savladao je sedam instrumenata: bb klarinet, bas klarinet, alt saksofon, violinu, klavir, trubu i bubnjeve; i izvodio se u gotovo svim državama Amerike i u 13 svetskih zemalja.

Desai je osvojio mnoge nagrade, uključujući Nagradu za postignuća dodeljenu na Međunarodni dan osoba s invaliditetom Ujedinjenih nacija, nagradu Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom koju dodeljuje Down Syndrome International i Thank You Award koju dodeljuje Centar za razvoj porodica sa posebnim potrebama u Dubaiju. Zbog svojih brojnih postignuća godinama je privlačio veliku medijsku pažnju, o njemu su snimljena dva dokumentarca, a bio je gost i u The View, 20/20, The Oprah Winfrey Show-u, The Wall Street Journal-u i New York Times-u.


MADELINE STUART

Foto: Madeline Stuart / uticaod.com

Madeline Stuart nadaleko je poznata kao prva profesionalna manekenka s Daunovim sindromom. Postala je druga osoba s Daunovim sindromom koja je prošetala na New York Fashion Weeku 2015. godine (nakon Jamie Brewer) i od tada je stalno prisutna na modnim pistama. Učestvovala je na Nedelji mode u Parizu, Nedelji mode u Londonu, te raznim drugim revijama širom sveta. Zbog svog uspeha, o njoj je pisao Vogue i Forbes.

Izvan modne piste, ova australijska manekenka pokrenula je i vlastitu modnu liniju, 21 Reasons Why, a tri je puta završila triatlon Specijalne olimpijade.


JAMIE BREWER

Foto: Brian Ach / Stringer / Getty Images, izvor: independent.co.uk

Jamie Brewer je nagrađivana glumica, poznata kao članica stalne postavke serije „American Horror Story„. Otkako je glumila u seriji, Brewer je radila na nizu TV emisija i filmova. 2018. godine postala je prva osoba s Daunovim sindromom koja je osvojila nagradu Drama Desk za najbolju glumicu u predstavi, a i prva je osoba s Daunovim sindromom koja je prošetala na Nedelji mode u Njujorku, 2015. godine.

Izvan kamera, Jamie je glasnogovornica koja je zajedno sa ARC-om radila na ukidanju upotrebe reči „retard“ u teksaškom zakonodavstvu i zameni te reči terminom „intelektualna razvojna poteškoća“ u svim službenim jezicima.


PABLO PINEDA

Foto: Andalusian Stories, youtube printscreen

Pablo Pineda je glumac i pedagog, poznat po tome što je prvi Evropljanin s Daunovim sindromom koji je stekao univerzitetsku diplomu. Diplomirao je i pedagogiju i pedagošku psihologiju. 2009. godine osvojio je nagradu Silver Shell Award na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu za ulogu u filmu „Yo Tambien„, koji govori o univerzitetskom diplomcu sa Daunovim sindromom. Uručen mu je i Štit grada od strane gradonačelnika njegovog rodnog grada.

Iako još uvek glumi, Pineda želi da izgradi karijeru u obrazovanju, a trenutno radi na implementaciji međunarodne strategije za povećanje mogućnosti zapošljavanja za osobe sa invaliditetom. Pineda je redovan gostujući predavač na univerzitetima širom sveta, napisao je više knjiga i ima Ted Talk.


ZACK GOTTSAGEN

Foto: Shutterstock, izvor: deadline.com

Zack Gottsagen je glumio u više filmova, a najpoznatiji je po ulozi u filmu „The Peanut Butter Falcon„. Ušao je u istoriju dodele Oskara postavši prva osoba s Daunovim sindromom koja je sa svojim kolegom Shiom LaBeoufom uživo predstavila najbolji kratki akcioni film.

Kada je Gottsagen bio dete stručnjaci su rekli da nikada neće hodati ni govoriti. Uz majčinu podršku, postao je prvo dete s Daunovim sindromom koje je bilo vidljivo u okrugu Palm Beach. Oduvek je znao da želi da bude glumac i već godinama glumi i predaje pozorišnu glumu na Floridi, gde je takođe i član plesne grupe.


TIM HARRIS

Izvor fotografije: werockthespectrumhoustonmemorial.com

Tim Harris je sportista koji je osvojio brojne zlatne medalje na Specijalnoj olimpijadi. Harris se takmičio u košarci, polihokeju, odbojci, golfu i atletici. Takođe je jedina osoba s Daunovim sindromom u SAD-u koja je imala vlastiti restoran – „Tim’s Place“ u Albukerkiju u Novom Meksiku, koji je bio poznat po sloganu „doručak, ručak i zagrljaji„. Iako je 2016. godio odlučio da ga zatvori kako bi se preselio u Denver, nastavio je da utiče na društvene promene putem svoje neprofitne organizacije „Tim’s Big Heart Foundation„, putem koje želi da inspiriše ljude iz celog svijeta da vode smislene živote.


ISABELLA SPRINGMUHL TEJADA

Izvor fotografije: intheknow.com

Isabella Springmuhl Tejada (Belita) je gvatemalska modna dizajnerka, poznata kao prva modna dizajnerka koja ima Daunov sindrom. Pod svojim brendom „Down to Xjabelle“ stvara održivi dizajn koristeći šarene gvatemalske tkanine. Aktivno koristi moć mode da govori o stereotipima i diskriminaciji koju je doživela na svojoj koži.

Njeni dizajni prikazani su na „International Fashion Showcase“ segmentu London Fashion Week-a 2016. godine, a iste godine izabrana je za jednu od BBC-jevih 100 žena.


CHELSEA WERNER

Foto: Alejandro Poveda, izvor: athletamag.com

Chelsea Werner je gimnastičarka i model. Kao dete nije mogla da hoda gotovo do druge godine i rečeno joj je da će uvek imati nizak tonus mišića. Međutim, dokazala je da lekari nisu bili u pravu tako što je postala četvorostruka pobednica američkog državnog prvenstva u gimnastici na Specijalnoj olimpijadi.

Nakon pobede Chelsea je odlučila da se oproba i u manekenstvu, a od tada je bila na naslovnici Teen Vogue-a i prošetala je na New York Fashion Week-u.

Izvor: werockthespectrumhoustonmemorial.com
Naslovna fotografija: abcnews.go.com, printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još