Investitorsko nasilje: ruše spomenike, nelegalno seku Šodroš

Juče je bio Međunarodni dan šuma i drveća, koji je u Srbiji obeležen – nelegalnom sečom drveća na Šodrošu i Kameničkoj Adi. U prisustvu policije.

Naime, iako je prema pravilniku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode seča drveća dozvoljena samo u periodu od prvog avgusta do prvog novembra, zbog zaštite ptica koje se tamo gnezde i slepih miševa koji su u stanju hibernacije – mašine rade, drveće pada, a investitora koji nelegalno seče štiti policija. Od koga, pitate se? Od građana koji svojim telima brane drveće.

Policija nije na strani građana, ni grada, već na strani kriminala. Zašto nam gradom upravljaju ljudi koji ga mrze?„, objavili su na svojoj Instagram stranici aktivisti pokreta BRAVO Novi Sad, uz obaveštenje građanima o dešavanjima na Šodrošu.

Da ironija bude veća, to se dešava u trenutku kada se gradonačelnik Novog Sada hvali novom evropskom titulom – Novi Sad je proglašen za „Evropski grad šuma„. Ono što se propušta da se kaže jeste da je ovo samo titularna stvar i ne znači da je Novi Sad pošumljen, već znači samo da je domaćin godišnje konferencije Instituta za šume, koji gradu domaćinu svake godine dodeli ovu „titulu“. Zapravo, kako piše portal 021, prema nedavnom istraživanju Mreže „Pošumimo Vojvodinu“, Novi Sad je na devetom mestu po površini šuma u hektarima, a na 12. po intenzitetu šumovitosti, i to u najmanje pošumljenoj regiji u Evropi – Vojvodini.

Vojvodina je najmanje pošumljena regija Evrope sa oko 140.000 hektara šuma, što je manje od 7% teritorije. Ako posmatramo standarde razvijenih zemalja, Vojvodini nedostaje još oko 170.000 hektara novih šuma. To je pojas širine 17 kilometara i dužine 100 kilometara, dakle pojas dužine od Novog Sada do Subotice„, kažu aktivisti pokreta BRAVO koji podsećaju da je Fruška Gora prepuna posečenih stabala, iako je u pitanju nacionalni park.

Sada se seče i Šodroš, a sve u cilju da se na Novi Sad preslika recept „Beograda na vodi“.

Plan je da se jedino plućno krilo Novog Sada, Šodroš, autohtona ritska šuma, pretvori u betonski grad i marinu za skupocene jahte, nalik Beogradu na vodi„, napisali su aktivisti pokreta BRAVO i preneli objave sa lica mesta koje objavljuju aktivisti „Survivor kampa Šodroš“ koji već mesecima kampuju na tom mestu kako bi sprečili upravo ono što se sada dešava.


Saznajte više o Šodrošu iz intervjua sa aktivistom Survivor kampa Petrom Holikom:


Ali to nije sve. Dok na severu bahati investitori seku zaštićeno drveće, na jugu kineske kompanije ruše spomenike kulture jer – negde mora da prođe autoput.

Naime, u selu Negrišori, kod Lučana, u blizini puta Pakovraće – Požega, kineska građevinska kompanija angažovana na izgradnji deonice novog auto-puta srušila je Spomenik palim borcima iz 1980. godine. Spomenik je demoliran, a delovi razbacani oko mesta gde se do tada nalazio, a šta se zapravo desilo – svako ima svoju verziju.

Predstavnici kineske kompanije kažu da su dobili direktivu da demontiraju spomenik, koji bi nakon toga bio preseljen i ponovo sklopljen na drugoj lokaciji – što je svakome ko pogleda fotografije potpuno jasno da je potpuno nemoguće jer je spomenik demoliran. Možda bi se mogla sačuvati samo ploča sa spiskom palih boraca.

Prema drugoj verziji, koju nudi čelnik opštine Lučani, bager-kašikar kineske kompanije je „slučajno i nenamerno“ zakačio i srušio celu spomeničku kompoziciju.

Treću verziju, pak, nudi ministar Goran Vesić koji priznaje da je spomenik nelegalno srušen, iliti kako on kaže „oštećen“ (a ne demoliran kao što i jeste) i pominje neko „vraćanje na mesto gde se nalazio“ (kao da je kutija šibica, a ne sada već potpuno porazbijana hrpa kamenja) ili da će da se „izmesti na prikladnije mesto„.

Jer, jelte, znamo da sve što smeta investitoru i drugarima – bio to hrast, spomenik, pozorište, most, Starica ili cela Savamala – treba „izmestiti“. Ili sravniti sa zemljom.

Naslovna fotografija: Ozon Press

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još