Održana konferencija “Nova pismenost za novo doba”

Konferencija je održana 26. januara u organizaciji Propulsion-a, Ministarstva kulture i informisanja, Color Media Communications i USAID Srbija sa ciljem razvoja i unapređenja medijske i informacione pismenosti u Republici Srbiji. Nakon pozdravnog govora organizovana je i ceremonija potpisivanja Memoranduma o saradnji između Ministartsva kulture i informisanja Republike Srbije i programa Nova pismenost (Propulsion-a) i između Nacionalne akademije za javnu upravu i programa Nova pismenost (Propulsion-a).

Na početku same konferencije potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je simbolički značaj održavanja konferencije u novoizgrađenoj zgradi Radio Televizije Vojvodine što predstavlja “istorijski događaj”. Nadovezala se da je u digitalnom svetu sve više dostupnih informacija što sa sobom nosi pozitivne i negativne strane u kojima se možemo izgubiti ako se nekritički promatraju i istakla je značaj toga da u moru informacija prepoznamo kvalitetne.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić nastavila je otvaranje ove konferencije uz reči da je digitalno doba tek pred nama i da bez medijske i digitalne pismenosti ne možemo govoriti o razvijenom društvu, što može imati posledice i na ekonomski razvoj. Ministarka je spomenula veliki jaz između ruralnih i urbanih sredina u oblasti digitalne pismenosti kao problem na kojem rade, a posebno su razvili programe koji su namenjeni digitalnoj pismenosti žena u ruralu. Ciljna grupa digitalnog opismenjavanja na kojem radi ovo ministarstvo su prvenstveno mladi, ali i socijalno ugrožene grupe, ne smemo zaboraviti ni stare naglašava ministarka, kao ni osobe sa invaliditetom.

Branko Ružić prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ukazao je na evidentne potrebe da se učenici služe medijskim prostorom, a da bi to mogli uspešno da čine neophodno je da poseduju visok nivo čitalačke pismenosti i razvijenu sposobnost kritičkog mišljenja. To se ostvaruje prvenstveno kroz predmet srpski jezik i književnost, ali i druge predmete u osnovnim i srednjim školama. Naglasio je da ih čeka jos posla kao i to da je uveren da su na dobrom putu.

Direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj Majkl de la Rosa ukazao je na presudnost unapređenja medijske i digitalne pismenosti na povećanje ekonomskog razvoja i integracije u evropsko i globalno tržište i ekonomiju. Istakao je i da program kao što je Nova pismenost može, uz pomoć USAID-a, pružiti građanima i građankama, kompanijama i državnim službenicima i službenicama nove veštine neophodne za ekonomski i društveni razvoj u 21. veku.

Na konferenciji se obratio i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Njegova ekselencija Sem Fabrici uz reči „tanka je linija između korišćenja informacija i toga da one koriste nas“ i da “ Imamo prava na svoje mišljenje, ali nemamo prava na svoje činjenice“.

Podršku ovoj konferenciji u video obraćanjima dali su i Ambasador i šef misije OEBS-a u Srbiji Njegova ekselencija Jan Bratu, direktor DW Akademie za Zapadni Balkan Klaus Dimen, dekan fakulteta dramskih umetnosti prod.dr Miloš Pavlović, partner u organizaciji Propulsion i direktor programa Nova pismenost Darko Sokolović i direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević.

Održana su i četiri panela tokom kojih se diskutovalo o aktuelnim temama u oblasti medijske i digitalne pismenosti.

Tokom prvog panela koji nosi naziv „Medijska pismenost u formalnom i neformalnom obrazovanju“ Dejan Miletić kao direktor Nacionalne akademije za javnu upravu govorio je o modernizaciji programa ove institucije i kao primer navodi LMS platformu, dok je Dr Branislav Ranđelović govorio o uključenju medijske i digitalne pismenosti u sistem formalnog obrazovanja sa primerom uvođenja obaveznog predmeta informatike i računarstva u drugi ciklus osnovnog obrazovanja, predmetom digitalni svet za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole i izborni predmet jezik, kultura i mediji za Gimnazije. Saša Mirković kao eskpert za medijsku i informacionu pismenost istakao je važnost medijskog priručnika koji je pisan na inkluzivan i transparentan način i u čije pisanje je bio uključen. Učesnici ovog panela su se dotakli i drugih važnih tema vezanih za ovu oblast poput značaja medijske pismenosti u Evropskim integracijama i edukaciji nastavnika u ovom polju. Panel je moderirao Borislav Despotović sa Radio-televizije Vojvodine.

“Digitalna sadašnjost i budućnost” je naziv drugog panela koji je moderirala Milica Gacin iz Radio-televizije Srbije. Direktor fondacije Petlja Nebojsa Vasiljević i učesnik panela kao glavni izazov istakao je prilagođavanje u vrtlogu promena i napomenuo je da će u narednom periodu doći do ubrzanog korišćenja mogućnosti. Ekspertkinja za medijsku i informacionu pismenost Ana Mirković smatra da se društvo neće vratiti na „papir i olovku“ i da digitalna stvarnost donosi slobodniju manipulaciju vremenom, kao i da čini socijalizaciju lakšom naročito u doba pandemije. Generalni direktor „Vip mobajl“ Dejan Turk osvrnuo se na temu odgovornosti svoje kompanije i napomenuo je da deca mogu da zalutaju, zato je kreirana platforma koja za cilj ima bezbedost dece na internetu. Ana se nadovezala na ovu temu govoreći iz perspektive psihološkinje važnosti dvosmerne komunikacije između roditelja i dece.

Učesnici trećeg panela sa temom “Medijska pismenost za novo doba” bili su Slavimir Stojanović Futro dizajner, muzičarka Tanja Banjanin i ekspertkinja za medijsku i informacionu pismenost Ana Martinoli . Panel je moderirao Miša Stojiljković iz Radio Beograda. Svi učesnici su govorili o važnosti medijske i digitalne pismenosti iz perspektive roditelja i u vezi sa tim Ana je govorila o priručniku za medijsku pismenost roditelja. Ana takođe smatra da je bitno edukovati decu o važnosti toga da će na internetu svaka objava i ostati, te je bitno razdvojiti ono što želimo zadržati za sebe od onog sadržaja koji želimo da podelimo na društvenim mrežama.

Poslednji panel bio je posmećen medijskoj pismenosti na međunarodnoj sceni. U njemu su učestvovali Tamara Koštro Ćurčić iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ana Šolović iz OEBS-a, Misija u Srbiji i Goran Zarić ispred Propulsion-a uz moderiranje Maje Zarić iz Ministarstva kulture i informisanja. Tamara je govorila o projektima u ovoj oblasti i takođe je spomenula Evropsku nedelju medijske pismenosti koja ukazuje na važnost ove teme i obeležava se radionicama u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Ana naglašava da je ovo oblast širokih mogućnosti, te da Misija OEBS-a u Srbiji radi na medijskom obrazovanju medijskih radnika i radnica, mladih, pruža podršku naučnim istraživanjima, javnim debatama i podržava saradnju svih aktera u ovoj sferi. Goran je istakao važnost da umrežavanja aktera koji se dugo bave medijskom pismenošću i da su mapirali priručnike kao dobru praksu. Takođe je bilo reči i o rodnom predstavljanju u medijima, te da će OEBS zajedno sa Fakultetom političkih nauka predstaviti rezultate istraživanja koji se tiču ove teme. Panel se završio razgovorom o važnosti medijske i digitalne pismenosti, a Ana je navela da je to civilizacijski standard koji daje doprinos razvoju demokratije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još