Da li je povećano korišćenje elektronskih uređaja loše za decu u pandemiji?

U martu prošle godine, kada je pandemija koronavirusa počela u Srbiji, niko od nas nije mogao da zna koliko će sve ovo trajati, niti kako će se odvijati. Do maja smo bili ograničeni policijskim časovima, a sada svojom odgovornošću da provodimo što više vremena kod kuće.

Ova datost možda najviše pogađa decu. Ona ne idu u školu, niti mogu da se druže sa drugarima, te jedino što im ostaje kao mogućnost jeste da sa njima komuniciraju preko društvenih mreža. Igrali igrice zajedno ili samo pričali, istina je da deca u ovakvim čudnim vremenima dosta koriste elektronske uređaje. Međutim, da li je to zaista tako loše kao što zvuči?

„Što duže deca ponavljaju ustaljen obrazac ponašanja, to će im teže biti da prekinu naviku“, kaže doktorka pedijatrije Dženi Radeski u članku New York Times-a. Autorka ovog članka konsultovala se sa ekspertima i ekspertkinjama u različitim poljima nauke, kako bi zajedno pokazali da će povećana upotreba elektronskih uređaja loše uticati na decu po završetku pandemije. Kao glavne razloge navode manjak komunikacije između dece i roditelja, kao i potencijalni razvitak depresije, anksioznosti ili zavisnosti od interneta.

U prilog svojim argumentima imaju i proverene brojke – onlajn igrica Roblox, naročito popularna među decom od 9 do 12 godina, u prvih devet meseci 2020. godine dnevno je brojala preko 31 milion aktivnih igrača. Brojke čak nisu ni potrebne onima koji imaju decu, i koji na svom primeru mogu da potvrde ove informacije.

Ipak, moramo da sagledamo stvari u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo već skoro godinu dana. Kretanje dece, osim što je ograničeno zatvaranjem škola, u potpunosti zavisi od njihovih roditelja. Zbog toga ne mogu, kao stariji tinejdžeri, da se vide sa svojim prijateljima (naravno, uz sve preporučene epidemiološke mere!). Srećom, tehnologija je danas dovoljno razvijena da i deca mogu da se veoma lako snađu i čuju preko interneta. Zato, vreme koje bi inače proveli napolju sada provode na telefonima ili kompjuterima. I to je sasvim u redu.

Naravno, deca umeju da preteraju, da se zanesu i provedu čitav dan na internetu. Tada je neophodna intervencija roditelja ili staratelja, koji bi trebalo da znaju kada je bilo dosta telefona ili kompjutera za jedan dan. Neophodno je da se izdvoji i dovoljno vremena za kreativne aktivnosti kao što su crtanje ili čitanje – a i rad za školu. Uprkos svemu tome, deca ipak moraju da imaju neko vreme za odmaranje i, pre svega, socijalizaciju. Iako su samo deca, i na njih može veoma loše da utiče manjak komunikacije sa ljudima van domaćinstva.

Autorka članka New York Times-a je na jedan direktan način skrenula pažnju svojim čitateljima i čitateljkama na opasnosti koje preterana upotreba elektronskih uređaja može da donese kod dece. Međutim, od izuzetne je važnosti da zapamtimo da su ovo ipak deca, kojima manjak socijalizacije možda i najteže pada od svih nas. Kako bi se razvijali u povoljnom okruženju, deca moraju na neki način da komuniciraju sa svojim prijateljima, makar to bilo putem interneta.

Na kraju krajeva, odluka i odgovornost pada na roditelje ili staratelje – oni su ti koji odlučuju šta će i koliko dugo njihovo dete raditi. Ostaje nam samo da se nadamo da će se svet uskoro vratiti u normalu, i da nećemo još dugo morati da razmišljamo o ovoj temi.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još