Održan protest lekara i farmaceuta u Beogradu

Godinu dana nakon pojave epidemije koronavirusa u Srbiji, na Dan državnosti 2021. godine, održan je protest Sindikata lekara i farmaceuta ispred zgrade Vlade Srbije. Glavni povod protesta je veliki broj preminulih lekara i lekarki u odnosu na druge zemlje Evrope. Više od stotinu njih, preminulo je od posledica koronavirusa, dok institucije o tome ćute, kolege i koleginice dižu glas.

Izvor: NOva.rs

Na protestu je pročitano svih 105 imena preminulih, nakon čega je usledio minut ćutanja, a zatim aplauz. Takođe, Sindikat je došao do imena preminulih medicinskih sestara, tehničara i tehničarki, laboranata i laborantkinja i ta imena su pročitana na protestu. Veliki broj ljudi se okupio, podržavajući zahteve SLFS koji traže bolje uslove za rad onih koji su prethodnu godinu proveli u skafanderima, pod maskama i rukavicama, žrtvujući se za sve nas. Zbog toga se ova priča, bez izuzetka, tiče svakog građanina i građanke Srbije.

Kako prenosi Nova.rs, zahtevi lekara/ki i farmaceuta/kinja su:

  • Dodela nacionalne mesečne nadoknade porodicama preminulih zdravstvenih radnika i radnica
  • Striktno poštovanje zakona, pravilnika i drugih propisa o upućivanju radnika i radnica i radu u COVID-19 jedinice (smene koje nisu duže od 6 časova, obavezno smenjivanje lekara/ki na najviše mesec dana rada u COVID-19 jedinicama, frekventna testiranja zdravstvenih radnika i radnica)
  • Hitna dopuna propisa i klasifikovanje oboljevanja od COVID-19 profesionalnom bolešću zdravstvenih radnika i radnica
  • Primanje medicinskih radnika i radnica zaposlenih za vreme epidemije koronavirusa u stalni radni odnos i zapošljavanje svih medicinskih radnika i radnica iz baze Nacionalne službe za zapošljavanje u stalni radni odnos
  • Da Sindikat lekara i farmaceuta Srbije bude prepoznat kao ravnopravni pregovarač u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i da mu bude omogućeno učestvovanje u predlaganju i donošenju odluka koje se tiču zdravstvene delatnosti
  • Formiranje radnog tela pri Ministarstvu zdravlja koje bi se bavilo utvrđivanjem uzroka i razloga velike smrtnosti među lekarima/kama i zdravstvenim radnicima/ama, a u kome bi učestvovali i predstavnici SLFS-a

Ovi zahtevi su ranije predati Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Nova.rs

Lekar koji je od početka epidemije upozoravao na loše uslove za rad medicinskih radnika i radnica u Srbiji, dr Rade Panić, u svom govoru istakao je:

“Da se nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna. Ovakvu tragediju nemamo nigde u okruženju, a mislim nigde ni u svetu.”

Uslovi za rad medicinskih radnika i radnica odlika su sistemskog nemara koji trpe godinama u nazad. Tek smo u vreme pandemije koronavirusa, kao društvo postali svesni njihovog značaja, nakon što je veliki broj njih već napustio ovu zemlju. Najmanje što vlast, kao i građani i građanke mogu da urade u ovom trenutku, jeste da počnu da slušaju njihov glas.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još