Najkraći dan na više lokacija u Beogradu 21. i 22. decembra

Deveto izdanje filmskog festivala kratkometražnog filma Najkraći dan održaće se na više lokacija u Beogradu 21. i 22. decembra.

Ove godine publika će biti u prilici da pogleda čak 20 filmskih ostvarenja kratkog metra raspoređenih u studentsku i amatersku selekciju, kao i filmove snimljene u okviru programa Filmska sekcija i odabrane skejt filmove – program kojim se nastavlja uspešna saradnja sa festivalom Samit nesvrstanih.

Prvi dan festivala, sreda 21. decembar, u Dvorani kulturnog centra Beograda od 17h otvoriće filmovi iz amaterske selekcije, koji prema rečima selektora najavljuju nove autore, izraze, teme i odgovore na pitanja, nakon kojih od 19h sledi selekcija studentskih filmova, u kojima autori na različite načine kreiraju svoj svet i obrađuju teme koje se na njihov, sirov i autentičan način bave prijateljstvom, porodičnim odnosima, prolaskom zaljubljenosti, ratom, samoćom i razočaranjima. 21. decembra u DKCB-u publika će moći da uživa i u izložbi studenata Katedre za kameru, Fakulteta dramskih umetnosti, koja će biti otvorena do sredine januara 2023. godine.

Drugi dan festivala, četvrtak 22. decembar, u galeriji Kvaka 22 rezervisan je za edukativni program namenjen srednjoškolcima, filmove nastale u okviru programa Filmska sekcija, kao i skejt filmove, a festival će biti zatvoren proglašenjem pobednika i dodelom nagrada za najbolji studentski i amaterski film.. O najboljim filmovima u studentskoj selekciji odlučivaće scenarista Boris Grgurović, montažerka Olga Košarić i glumica Ivana Zečević, dok će amaterski žiri srednjoškolaca moderirati dramaturškinja i pesnikinja Teodora Marković.

Festival Najkraći dan od 2013. godine entuzijastično organizuje tim mladih filmskih profesionalaca koji stoje iza udruženja za edukaciju u oblasti audio-vizuelne umetnosti – Filmkultura. Iako originalno zamišljen kao manifestacija u sklopu proslave Svetskog dana kratkog filma, koji se simbolično obeležava na najkraći dan u godini – 21. decembra, tim festivala iz godine u godinu radi na proširenju festivalske ponude i osavremenjivanju programa. Sa ciljem da se afirmiše kratkometražna filmska forma, da se otvori još jedan prostor za inovativne mlade filmske autore, i one koji će to tek postati, kao i da se proširi festivalska mreža u Srbiji, Najkraći dan se kroz godine pozicionirao kao jedan od najznačajnijih festivala kratkog filma u Srbiji.

Ulaz na sve programa festivala je besplatan, a za više informacija posetiti web sajt i Facebook i Instragram stranice Najkraćeg dana.

Foto: Najkraći dan, promo

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još