„Najčudnije“ pesme na ovogodišnjoj Evroviziji

Na Evroviziji se svi trude da budu drugačiji, originalni, autentični… što ponekad pređe i granicu bizarnog. Jedna od najbizarnijih Evrovizija sigurno je bila beogradska, kada su se smenjivali i pirati, patke koje pevaju… i Rodolfo Chikilicuatre 😀
Ove godine imamo vukove koji jedu bananu i Letonce koji seksualizuju salatu, a na listi smo i mi jer, ipak, pevamo o uvećanoj slezini.
Pogledajte listu najčudnijih, ili možda najoriginalnijih, pesama i nastupa koji će se takmičiti u maju.

Norway / Subwoolfer – Give That Wolf a Banana

And before that wolf eats my grandma, give that wolf a banana“ pevaju Norvežani koji se nalaze u samom vrhu favorita na kladionicama. Bend Subwoolfer skrenuo je pažnju i specifičnim stajlingom i scenografijom, ali i koreografijom koja se već kopira i zasigurno će biti jedan od iconic momenata ovogodišnjeg festivala. Pored toga, bend je vrlo aktivan na društvenim mrežama gde, u full kostimima, izvode ili parodiraju druge numere.


Ukraine / Kalush Orchestra – Stefania

Od trenutka kada je pobednica ukrajinskog nacionalnog izbora Alina Paš odustala od takmičenja, drugoplasirani sastav Kalush Orchestra postao je apsolutni favorit na kladionicama koje im, već mesecima, predviđaju ubedljivu pobedu. Pesma je jedan zanimljiv spoj etna i repa, što na prvu loptu može zvučati čudno, ali je isto tako i vrlo specifično za Ukrajinu koja je prošle godine sa pesmom „SHUM“ možemo slobodno reći pokorila celu Evropu, a etno ispevavanja na tatarskom jeziku koristila je i pobednica iz 2016. godine Jamala. Pesma „Stefanija“ je oda majci, kroz simboliku uspavanke kao osnovnog motiva, a sadrži i delove iz ukrajinske narodne uspavanke. Nakon početka rata u Ukrajini, pesma svojom simbolikom još više „gađa“ na najdublje emocije.


Letonija / Citi Zēni – Eat Your Salad

Vege i ekologija su seksi, poručuju Letonci. Biti green je sexy i salata će spasiti svet, osnovna je poruka pesme koja obiluje catchy i trashy stihovima koji seksualizuju bukvalno svaku vrstu hrane koja vam može pasti na pamet.

Instead of meat I eat veggies and pussy, I like them both fresh, like them both juicy“ i „I’m a beast instead of a killer, forget the hot dogs, ‘Cause my sausage is bigger. Three, two, one, all the girls go eco, If you want your man’s dong longer than a gecko’s“ samo su neki od stihova kojima će Letonci približiti evrovizijskoj publici ekološke probleme i zero-waste problematiku.


Georgia / Circus Mircus – Lock Me In

Hejteri Evrovizije će često reći da je taj festival cirkusijada, a ove godine evo i pravog cirkusa! I pesma im je cirkus, potpuno nejasno je o čemu pevaju, niti šta to sve treba da predstavlja, ali ko zna – možda iznenade scenskim nastupom pa budu biggest grower ove godine! I veći „cirkusi“ su dostizali visoke plasmane ranije 🙂


Moldova / Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenuleţul

A sad malo dobre folkerice, iliti što bi u pesmi rekli – folklor i rokenrol! Moldavci nastupaju sa pesmom koja govori o vozu koji saobraća na relaciji Kišinjev – Bukurešt, u kome prave veliku feštu, a sve je ekranizovano u filmskom spotu u kome glavni protagonista tetki u Rumuniju nosi tepih sa likom Stefana Trećeg Moldavskog, zvanog i Stefan Veliki. Ako vas podseti na vlaške numere u kojima biznis Vlajne putuju avionom sa Floride u Bor – svaka sličnost samo je slučajna 🙂


SPECIAL MENTION:
Serbia / Konstrakta – In corpore sano

Iako su u fokusu ove liste zanimljive pesme koje, ukoliko Evroviziju ne pratite pre samog takmičenja, sigurno niste čuli – ne možemo preskočiti ni našu predstavnicu. Žena koja nastupa sa peškirima i lavorom i peva o problemima sa jetrom i uvećanoj slezini definitivno spada u najčudnije, a ujedno i najoriginalnije predstavnike ove godine. Konstrakta je nominovana i za jedan od najboljih tekstova ove godine, a fanovi navode da, iako je pomalo bizaran, tekst nije trivijalan. Poruku su, izgleda, razumeli.

Ove pesme mogu biti čudne, možda i bizarne, ali ono što je ove godine zanimljivo jeste da su među njima većinom najveći favoriti. Ukrajina je trenutno ubedljivo prvi favorit kladionica, Norveška se nalazi stabilno u top10 od dana objavljivanja pesme, a naša Konstrakta se svakim sledećim promotivnim nastupom približava grupi od deset najvećih favorita. Možda originalnost ove godine odnese pobedu.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još