Na zahtev učenica obezbeđeni besplatni higijenski ulošci u Filološkoj gimnaziji

Od februara 2023. godine učenice Filološke gimnazije u Beogradu će na raspolaganju u toaletu škole imati besplatne higijenske uloške, zahvaljujući sopstvenoj inicijativi jedne od njih.

Koncept sanitarnih menstrualnih proizvoda u javnim WC-ima je na našim prostorima i dalje relativno nov, a prema retkima vredan pažnje. Osvešćujući se o temama poput „roze takse“ i prava na reproduktivno zdravlje, devojke sve češće same preduzimaju različite akcije u svojim kolektivima.

Ovo nije velika stvar, ali jeste jedno lepo delo, srazmerno resursima. Odjek u školi je bio veoma solidaran i to mi svakodnevno izmami osmeh. Gledam na ovo kao podsticaj solidarnosti i primer da sami možemo da implementiramo neke od ideja za bolje okruženje, umesto čekanja skrštenih ruku“, kaže pokretačica ove inicijative, učenica četvrte godine Ina Stanković.

Slična akcija sprovedena je i u Karlovačkoj gimnaziji, podržana od strane projekta OPENS. S obzirom na to da je ovde reč o samostalnoj organizaciji maturantkinja, održivost u daljoj budućnosti je pod znakom pitanja.

Najdraže bi mi bilo kada bi ovo poslužilo narednim generacijama u mojoj školi, ali i svima ostalima u drugim školama/fakultetima, kao inspiracija da mogu uz malo volje i zajedničkog doprinosa da učine kvalitet učeničkog odnosno studentskog života boljim, koliko-toliko“, zaključuje Ina.

Foto: Pexels / Filološka gimnazija

Nina Marić
Nina Marić
sêdim u montaži

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još