Na zahtev učenica obezbeđeni besplatni higijenski ulošci u Filološkoj gimnaziji

Od februara 2023. godine učenice Filološke gimnazije u Beogradu će na raspolaganju u toaletu škole imati besplatne higijenske uloške, zahvaljujući sopstvenoj inicijativi jedne od njih.

Koncept sanitarnih menstrualnih proizvoda u javnim WC-ima je na našim prostorima i dalje relativno nov, a prema retkima vredan pažnje. Osvešćujući se o temama poput „roze takse“ i prava na reproduktivno zdravlje, devojke sve češće same preduzimaju različite akcije u svojim kolektivima.

Ovo nije velika stvar, ali jeste jedno lepo delo, srazmerno resursima. Odjek u školi je bio veoma solidaran i to mi svakodnevno izmami osmeh. Gledam na ovo kao podsticaj solidarnosti i primer da sami možemo da implementiramo neke od ideja za bolje okruženje, umesto čekanja skrštenih ruku“, kaže pokretačica ove inicijative, učenica četvrte godine Ina Stanković.

Slična akcija sprovedena je i u Karlovačkoj gimnaziji, podržana od strane projekta OPENS. S obzirom na to da je ovde reč o samostalnoj organizaciji maturantkinja, održivost u daljoj budućnosti je pod znakom pitanja.

Najdraže bi mi bilo kada bi ovo poslužilo narednim generacijama u mojoj školi, ali i svima ostalima u drugim školama/fakultetima, kao inspiracija da mogu uz malo volje i zajedničkog doprinosa da učine kvalitet učeničkog odnosno studentskog života boljim, koliko-toliko“, zaključuje Ina.

Foto: Pexels / Filološka gimnazija

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Žao mi je što vam rušim Sneška, ali Rambo Amadeus je licemer celog života

Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, objavio je „objašnjenje" svog postupka prema novinarki Lejli Kašić i smatrate ga licemernim? Naravno da smatrate,...

Zašto se danas nose rasparene čarape?

Danas ćete često videti ljude koji su obuli različite čarape, najčešće šarene i u veselim bojama - a znate li zašto je...

Otvorena izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ otvorena je u subotu, 18. marta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Platforma „Tri slobode”: Javne kampanje širenja mržnje neprihvatljivo su sredstvo za političke obračune

Platforma „Tri slobode” smatra neprihvatljivim i nedopustivim kampanje targetiranja i zastrašivanja, koje preko plakata i grafita u gradovima Srbije i televizijama sa...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još