„MOJE CARSTVO ISPOD“: kratki psihotriler o našim unutrašnjim zatvorima

Pre nekoliko dana u Bariču završeno je snimanje kratkometražnog igranog filma „Moje carstvo ispod“ višestruko nagrađivanog reditelja Dušana Popovića. U pitanju je kratki psiholiški triler / horor film čiji se protagonista otiskuje na put intenzivne borbe između svakodnevnih problema, traženja posla, pokušaja da oživi vezu sa bivšom devojkom, balansirajući na tankoj granici između jave i priviđenja, usput gubeći sebe – gubeći dodir sa realnošću.

„Moje carstvo ispod – se može posmatrati kao klasičan psiholiški triler u kojem je prikazan lik kroz borbu sa samim sobom, sa situacijom u kojoj se našao, ali i kao suptilna predstava uspomena, izgubljenih snova i svega onoga čemu težimo, čemu dajemo sebe, a na kraju nas život natera da neke od njih moramo da spakujemo i nastavimo dalje“, navodi reditelj filma.

Radnja filma smeštena je u stanu glavnog junaka, Nikole, koji simbolično predstavlja manifestaciju sopstvenog psihičkog zatvora u koji je sebe zaključao i iz kojeg pokušava da pobegne. Vreme u kojem se film odvija nije jasno definisano, ali nedostatak savremene tehnologije sugeriše da je u pitanju period 80-ih godina.

„Dolaskom velikana medijske tehnologije – fotoaparata, kamera, televizora, ljudi su sa strahom pristupali novim alatima života, verujući da im oni oduzimaju dušu, te na ovaj način pravimo paralelu sa nekom vrstom straha koju Nikola ima, čuvajući preostali komadić duše, uprkos griži savesti zbog onoga što je učinio Elviri, čime je ostatak duše već izgubio“, kažu iz produkcije. Sav nameštaj, pastelne blede boje, sugerišu neku vrstu nostalgije koju protagonista oseća prema svojoj vezi koju ne želi tek tako da ispusti.

„Iz scene u scenu, vizuelnom i metaforičkom gradacijom sugerišemo sve veću težinu kajanja koja se gomila na njegovim leđima i preti da u nekom trenutku poklekne pred njom. Nikola uspeva da demonizuje sopstveni strah od vezivanja, nesigurnost, koji se vraća i bdi mu nad glavom, podsećajući ga na grešku koju više ne može da ispravi“, dodaju.


Film je inspirisan istoimenom kratkom pričom Leontina Čape Milenića, a scenario potpisuju Dušan Popović i Marko Mihailović. Glavne uloge tumače Nikola Pavlović, Anđelka Petrović i Danica Kostić. Pored reditelja i producenta Dušana Popovića, potpis na film stavili su direktor fotografije i jedan od producenata, Marko Mihailović, kao i producent filma Todor Trifunović, zatim izvršni producent, scenograf i kostimograf Aleksa Milošević, direktor zvuka Ljubica Petković i asistent Sofia Kuzmanović, šminka Andrijana Marinković i Tamara Toskić, fotografije sa snimanja filma upriličila je Jelena Cvetković, dok su neizostavan deo ekipe takođe činili sekretar režije Miljana Vojinović, asistent kamere Nikola Cesarac, kao i asistent scenografije Andrej Marinović.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još