Mladi srpski reditelj i glumac osvaja Madrid

Mladi srpski glumac i reditelj Stefan M. Mladenović, koji već neko vreme živi i radi u Madridu, već niže uspehe u ovoj zemlji poznatoj po sjajnoj kinematografiji. Premijera njegovih filmova „Lui Lack, tú no tienes la culpa“, „Boswellia Sacra“ i „MascotaCupid“ biće održana 16. marta u sklopu retrospektive njegovog stvaralaštva u Cine Estudio, Círculo de Bellas Artes u Madridu.

O tome zašto je odlučio da svoje filmove režira na španskom jeziku, ali i kako važne društvene teme obrađuje putem ovog oblika umetnosti – sa Stefanom smo već razgovarali u više navrata. Do njegovog sledećeg gostovanja, prezentujemo vam njegovu retrospektivu sa kojom će Madrid imati prilike da se upozna u martu.

Photo / Luka Pekić; Design / ARTISTA DE LA FE FILMS

Opus mojih kratkih filmova na svojevrstan način predstavlja istinsku ljubav prema sedmoj umetnosti koja je meni promenila život. Stvarajući filmove sa društveno angažovanim temama želim da te priče budu nečiji glas, da nekoga učine srećnim, oslobođenim ili da bar učine jednu bitnu promenu. Moji filmovi su isključivo inspirisani istinitim događajima koji mi pomažu da bolje razumem određene probleme sa kojima se pojedinci ili društvo suočavaju, a onda to i prikažem putem filma na meni poseban način. Ova retrospetkiva je oda zahvalnosti mojoj porodici, prijateljima i umetnicima sa španskog govornog područja pre svega čuvenom španskom reditelju Pedru Almodovaru i meksičkoj glumici Barbari Mori.

Stefan M. Mladenović

MASCOTACUPID

Film je realizovan u koprodukciji sa Instituto del Cine Madrid i u saradnji sa Acribus Studio, a u Madridu će ujedno imati svoju pretpremijeru. Film prati poznatu špansku glumicu koja želi da postane majka, dok ambiciozni srpski glumac pokušava da zaradi novac kako bi preživeo – njih dvoje koristeći aplikaciju #MascotaCupid žele da ostvare svoje snove. Jedini uslov aplikacije koji moraju da ispune je da nose masku životinje kako bi sakrili svoje identitete. U filmu glumi sam reditelj, kao i španska glumica Carmen Mayordomo koja je 2023. godine dobila nagradu za najbolju pozorišnu glumicu u Madridu.

BOSWELLIA SACRA

U pitanju je višedimenzionalni projekat koji se sastoji od kratkog igranog filma i istoimene knjige. Realizovan je uz finansijsku podršku koja se odnosi na implementaciju aktivnosti u okviru projekta „Lokalni poziv za EU: Vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica“ koji finansira Evropska unija – #ЕУзаТебе, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom „Jelena Šantić“ iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda.

Inspirisan istinitim događajem, „Boswellia sacra“ (lat. boswellia sacra – vrsta je drveća iz porodice burseraceae od kog se se dobija poznata aromatična smola – tamjan) je kratkometražni igrani film o prirodi i paraleli između žaštite životne sredine i zaštite ljudskih prava, o zakonu prirode koji čovek konstantno remeti, o Vukašinu Drakuliću – tridesetogodišnjem mladiću koji spoznaje upravo tu paralelu.

U pitanju je višestruko nagrađivani film koji je do sada osvojio specijalnu nagradu za najbolji domaći kratki film na Merlinka Festivalu u Beogradu, dvostruku nagradu na festivalu Vesuvius u Italiji za najbolju glumačku podelu i najbolji kratki LGBTQ+ film, kao i nagradu na festivalu Multidimension u Londonu za najbolji kratki LGBTQ+ film.

LUI LACK, TU NO TIENES LA CULPA

„Lui Lack, tú no tienes la culpa“ je nastao kao prva koprodukcija između Srbije i Španije 2019. godine, a svetsku premijeru je imao oktobra 2020. godine u tadašnjoj Kombank dvorani, a u organizaciji Filmskog Centra Srbije. Film je realizovan uz pomoć Ambasade Španije u Beogradu, Sekretarijata za kulturu i informisanje grada Niša kao i opštine Medijana.

„Lui Lack“ je jedan od pobednika nagradnog konkursa „Od inspiracije do dela“ u organizaciji nacionalne platforme Srbija stvara – gde je prepoznat zbog svog inspirativnog i originalnog pristupa u prezentaciji ubedljive poruke o važnosti umetnosti i kreativnog izraza.

Film prati čoveka zarobljenog u vremenu svoje najveće traume, koji odrasta potiskujući je da bi izbegao osude; misleći da je sve njegova krivica. Godine rada kao psihoterapeut pomoći će mu da reši rebus zajedno sa svojim klijentima.


RETROSPEKTIVA STEFANA M. MLADENOVIĆA
 srpskog glumca i reditelja predstavlja filmsku izložbu koja pruža jedinstveno uranjanje u sferu ljudskih prava, istražujući hrabre narative koji se bave osetljivim temama poput zlostavljanja dece, LGBTQ+ zajednice i usamljenosti.

Ono što čini ovu retrospektivu posebnom jeste snažna veza koju je Stefan M. Mladenović uspostavio sa španskim filmom. Kroz svoje delo, ističe se značajan uticaj koji sedma umetnost, posebno španski film, ima na njegov kreativni i narativni pristup. 

Poreklom iz Srbije, Mladenović nam otkriva kako je španski film ostavio neizbrisiv trag na njegov rad, dokazujući da sredstva i vidljivost koje je stekao poseduju zaista nezamislivu moć.

Od detinjstva, Stefan M. Mladenović je negovao duboko poštovanje prema španskom filmu, strast koja ga je dovela do toga da nauči, samostalno, govoriti, pisati i čitati na španskom jeziku. Danas, sa pet kratkih filmova u svom opusu, zapaženo je da su četiri od njih snimljena na španskom jeziku, ističući posvećenost i predanost Mladenovića prema španskom jeziku i kulturi.

Esencijalno, ova retrospektiva je nešto više od obične filmske izložbe; ona je dirljivo svedočanstvo o uticaju kulture na život stvaratelja i, još značajnije, o transformacionom uticaju koji film može imati na društvo. Kroz svoja dela, Stefan M. Mladenović nas poziva da razmislimo o sposobnosti sedme umetnosti da menja živote i pokreće značajan dijalog o temeljnim pitanjima koja pogađaju ljudsku zajednicu.

Photo / MMD Studio; Design / ARTISTA DE LA FE FILMS

Naslovna fotografija: Gorica Poturak

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još