Koliko je Srbija uspešna u žongliranju između Istoka i Zapada?

Ko su nam prijatelji, ako uopšte smemo da kažemo da u politici postoje? Da li je Srbija više okrenuta ka Istoku ili Zapadu?

Srbija, iako mala zemlja, može se smatrati kanalom koji povezuje velike sile Istoka i Zapada. Nedeljama unazad se spekuliše o novom trgovinskom i geopolotičkom ratu između Amerike, Kine, Rusije i Unije, a nedavna rezolucija Evropskog parlamenta poziva Beograd da se pridruži spoljnoj politici i sankcijama koje je Evropska Unija uvela Rusiji i Kini.

Srbija je uvek sedela na dve stolice, to se nije desilo trenutnom vrhovnom vlašću niti će se njom završiti. U politici lako dolazi do menjanja kursa, a deluje da mi trenutno više naginjemo ka Istoku.

Sanja Radović, istoričarka sa Filozofkog fakulteta u svom razgovoru za podcast EDIT spominje faktore pomoću kojih je Srbija uspela da bilateralno pregovara sa Istokom, kao i Zapadom. Navela je interese drugih država da ostvaruju meku moć, i tu ćemo se malo zaustaviti, na konkretnom primeru – Rusija svoju meku moć širi kroz medije i crkve, dok Zapad svoj uticaj ne širi samo preko medija nego i preko nevladinih organizacija u Srbiji. To samo pokazuje da ne smemo biti slepi i lakoverni, jer bratski odnosi u politici ne postoje.

KINA

Kada je reč o srpskom bratu Si Đinpingu i Narodnoj Republici Kini, Srbija ima veliki ugled u njoj. Imala ga je i bivša Jugoslavija, kada nije priznala Tajvan što je Kini u to vreme bilo itekako važno. Kao najznačajniji ekonomski činilac u Srbiji, Kina ima sve više ekonomskih interesa u Srbiji, kupili su značajne firme, dobili značajne projekte, a od skoro i pošiljka vakcina za imunizaciju je nastavak “diplomatije maski” koja je počela još u martu prošle godine kada je Peking sebe nametnuo kao glavnog snabdevača medicinske opreme mnogim zemljama u svetu. Sam teren za ovakvu izjavu je postavila Evropska komisija početkom pandemije, kada je pokušala da postavi zabranu izvoza medicinske opreme u zemlje Zapadnog Balkana, odgovor Kine je u prevodu zvučao “Ako vi nećete, daćemo mi”. Srbija je tada ocenila da evropska solidarnost ne postoji i da je srpska budućnost okrenuta ka Istoku.

RUSIJA, AMERIKA I EVROPSKA UNIJA

Administracija predsednika Bajdena je u četvrtak objavila odluku o proterivanju 10 ruskih diplomata i uvođenje sankcija protiv pojedinaca i kompanija zbog mešanja Kremlja u američke predsedničke izbore prošle godine kao i zbog hakerskih napada na federalne agencije.

Juče je u Moskvi minister spoljnih poslova Nikola Selaković poručio da „Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji“, ali je objasnio iako Srbija ne menja svoju poziciju, uvek postoji pritisak sa Zapada.

Rusija se voli, poštuje, brani. Kada se priča i piše o Rusiji često se spominju opisi koji su intimni i prisni, pripisuje joj se epitet najveće svetske sile, ali da li je to možda povezano sa podrškom po pitanju Kosova koju dobijamo?

Sa druge strane Amerika i Srbija koriste pandemiju i novog predsednika kao oruđe za nove pregovore i poboljšanje među državama.

Još veći simbolični moment polarnosti predstavlja vakcinisanje zvaničnika u javnosti. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević primile su Pfizerove vakcine iz SAD-a, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Ivica Dačić vakcinisali su se ruskom vakcinom Sputnjik V, dok se Aleksandar Vučić imunizovao kineskom vakcinom Sinopharm. Mislite da je ovo slučajnost ili strategijski plan da ostanemo sa svima u dobrim odnosima?

Što  se tiče Evropske unije, sve manje ljudi iz Srbije veruje da će se ispuniti plan u kojem Srbija postaje članica do kraja 2025. godine. Srpsko društvo je sve podeljenije, mnogi smatraju da politički put ka Evropi ne treba uopšte da postoji. Šest godina je prošlo od početka pregovora, a dalje se tapka u mestu. Evropa je ocenila da je napredak Srbije nedovoljan.

VAŠINGTONSKI SPORAZUM

Moramo da vas podsetimo i na Vašingtonski sporazum koji je bio samo maska Trampove kampanje, njegovo obraćanje hrišćanskmi cionistima u Americi koji imaju veliki uticaj u politici države. Zanimljiva činjenica je da deo Vašingtonskog dogovora u kojem je Srbija pristala da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, bio protivno volji Evropske unije. Na političkoj sceni dolazi do naglog preokreta kada je Izrael priznao nezavisnost Kosova. Do današnjeg dana u Jerusalimu je otvorena kancelarija Privredne komore Srbije, a vrhovni zvaničnici smatraju da u narednom periodu nema potrebe za premeštanjem ambasade.

Kako su velike sile predstavljene u medijima?

Prema navodima CRTA u medijskim objavama o Rusiji, ta zemlja je predstavljena u pozitivnom kontekstu, dok je Kina u četvrtini objava prikazana pozitivno, a u 15 odsto negativno. Amerika i EU su češće prikazane u negativnom svetlu.

Najveći broj pozitivnih objava o Rusiji je bio u decembru kada je ministr spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetio Srbiju i kada su poslate ruske vakcine protiv COVID-19, dok je Kina najpozitivnija tokom vanrednog stanja i pružanja zdravstvene pomoći Srbiji. Amerika je sa druge strane najpozitivnije predstavljena u domaćim medijima za vreme “Vašingtonskog dijaloga” .

Da li ćemo i kojim putem krenuti vreme će pokazati, jedno je sigurno: u politici prijatelji i bratski odnosi ne postoje.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još