Ko je Sereh, aktivistkinja osuđena na smrt u Iranu

Iranske vlasti su LGBTQIA+ aktivistkinju Zahru Sedighi-Hamadani, poznatiju kao Sereh i njenu prijateljicu, Elham Choubdar, osudile na smrt zbog tzv. „iskvarenosti na zemlji”, iliti kako navodi Amnesty International – zbog stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i njihovih aktivnosti na društvenim mrežama koje podržavaju LGBTI zajednice.

Naime Sareh se našla na meti nakon što je javno progovorila o podršci LGBTQIA+ pravima na društvenim medijima i u BBC-jevom dokumentarcu koji govori o kršenju prava LGBT+ osoba u regiji Iračkog Kurdistana, iliti dela Iraka pretežno naseljenog Kurdima.

U oktobru prošle godine pokušala je da pređe granicu i zatraži azil u Turskoj, kada je uhapšena i držana u samici 53 dana. Kako navodi Amnesty International, za to vreme Revolucionarna garda ju je podvrgavala intenzivnim ispitivanjima, vređala njen identitet i izgled i pretila joj da će je pogubiti i oduzeti joj starateljstvo nad decom.

U januaru 2022. godine optužena je za „promovisanje homoseksualnosti, kockanja i nedopuštenih seksualnih odnosa i njihovo objavljivanje na internetu”. IRGC nije ponudio nikakve dokaze koji bi potkrepili ove neutemeljene optužbe, a postoji utemeljena sumnja da je Sareh bila prisiljena da prizna ove navodne zločine, potencijalno mučenjem, uključujući zatvaranje u samicu i navedene pretnje.

U Iranu, ove optužbe mogu dovesti do smrtne kazne, što se dogodilo prvog septembra ove godine. Sereh, kao i njena prijateljica Elham Choubdar osuđene su na smrt. Elham je takođe uhapšena naposredno nakon Sareh i optužena za „podsticanje korupcije i prostitucije”. Iznuđena priznanja drugih zarobljenika korišćena su kao dokaz protiv nje.

Prema poslednjim informacijama, koje datiraju od petog septembra ove godine, nakon javnog besa zbog ove osude, iranske vlasti opravdale su presudu tvrdnjom da su Sareh i Elham učestvovale u „trgovini ženama u susednu zemlju” i poriču da su osuđene na smrt zbog svog aktivizma.

Trenutno je aktivna peticija u kojoj se zahteva od iranskih vlasti da oslobode aktivistkinje i prekinu progone LGBT+ ljudi i saveznika.

Podsećamo, ovo je samo jedan u nizu kršenja ljudskih prava i zločina koje sprovodi iranski diktatorski režim. U septembru ove godine Iračanke su se pobunile protiv prisilnog nošenja hidžaba, nakon što je mlada Iračanka, dvadesetdvogodišnja Mahsa Emini, preminula nakon što ju je uhapsila iranska „moralna policija” zbog navodno loše nameštenog hidžaba.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Leksikon s3:e7 / Đorđe Cvetković

„Vraćajući se na leksikone iz osnovne škole, sećam se namere da javno podelimo istinu, koju čuvamo u podsvesnoj strani mozga. Koju želimo...

Donosimo vam kampanju Nine Rajak, prve naše dizajnerke u saradnji sa brendom OFF-WHITE

Dizajnerka Nina Rajak prošlog meseca predstavljala je Srbiju u Kataru na najvećoj modnoj reviji ikada koju je organizovala čuvena Carine Roitfeld.

Mimi Mercedez je postala „Simp“!

Period iza nas pokazao je zašto je Mimi Mercedez kraljica rep muzike na Balkanu, a to je zapravo samo uvod u ono što tek...

I Hrvati etno za Evroviziju imaju: Harmonija disonance među favoritima Dore 2023

Nakon što su otkrivene numere koje će se takmičiti na ovogodišnjem izboru hrvatskog predstavnika na Pesmi Evrovizije – Dora 2023, već hvaljena pesma „Nevera (Lei, lei)“ ansambla Harmonija...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još