Ko je nova premijerka Velike Britanije kojoj je idol Margaret Tačer?

Velika Britanija će dobiti po treći put u istoriji ženu na poziciji premijerke ove zemlje. Nakon što je pobedila na izborima za lidera Konzervativne stranke, Liz Tras će postati nova premijerka Velike Britanije i tako naslediti Borisa Džonsona. Pre nje na ovoj poziciji bile su samo dve žene – Teresa Mej (2016-2019) i Margaret Tačer (1979-1990).

Zanimljivo je da je Tras istakla da joj je Čelična lejdi uzor u politici, iako je poznato da je kao liberalka osamdesetih učestvovala u protestima protiv Tačer. Danas je Tras liderka konzervativista, a bila je državna sekretarka za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj, kao i ministarka za ženska prava i ravnopravnost.

Po svemu sudeći, menjanje ideologija nije joj strano. Bila je liberalka koja protestuje protiv vlade Margaret Tačer, a karijeru je započela kao članica centrističkih Liberalnih demokrata. Zalagala se za legalizaciju kanabisa i aboliciju britanske kraljevske porodice, pre nego što je naprasno prešla u desničarske konzervativce. Pre šest godina vodila je kampanju za ostanak Velike Britanije u EU, a onda brzo promenila poziciju kada su Britanci podržali Bregzit. Ipak, Borisu Džonsonu je ostala lojalna – do samog kraja i kada su ga drugi ministri napustili, te je tako stekla podršku njegovih pristalica unutar stranke i – nasledila ga.

Strogo se protivi ruskoj invaziji Ukrajine i priznavanju samoproklamovanih separatističkih republika u regionu Dombasa.

Iako pripada konzervativcima, podržala je istopolni brak i nikad nije glasala za bilo koje ograničenje LGBTIQ+ prava, ali jeste neka ograničenja kada su u pitanju trans prava. Protivi se samoidentifikaciji i smatra da su „medicinski pregledi važni“, a istakla je i da se slaže da „samo žene imaju grlić materice“.

Naslovna fotografija: Foreign, Commonwealth and Development Office, youtube printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još