Kako smo tragali za blagom u Zepter muzeju

Noć muzeja pretočen u četvorodnevni događaj posvećen muzejima, galerijama i izložbama?! Nije mit!

Naime, svi građani i građanke Beograda i oni koji su se u ovom gradu našli proteklih dana, imali su prilike da u toku četiri dana, od 14. do 18. maja, uživaju u lepotama umetnosti, nauke i tehnike, i to besplatno.

Naravno da smo tu priliku iskoristili i napravili rutu i piratsku mapu i shvatili da je blago zakopano u Zepter muzeju. Početna tačka jeste bio Muzej savremene umetnosti gde smo, sasvim slučajno i neplanirano, prirustvovali dodeli nagrada Nacionalnog komiteta Srbije, a nakon toga je usledila neverovatna izložba Goranke Matić. Ne bih da otkrivam detalje jer je izložba u toku i mogu vas samo uputiti da je obavezno posetite jer – portreti srpskih političara, muzičara, glumaca, reditelja, demonstracija iz devedesetih… proći ćete kroz čitavo emocionalno putovanje posmatrajući kadrove neke prošle Srbije.

Vojni muzej

No, da nastavimo dalje. Sledeća tačka bio je Vojni muzej. Obavezno stanite ispred topa, slikajte se, i recite da ste i vi top. Vojni muzej je, zapravo, istorijski muzej predstavljen vojnim odrednicama. Ima svega, od maketa gradova, utvrđenja i modela brodova, pa do kostima, oruđa, osvajačkih momenata… Čitaoče, jedva sam se snašla da izađem! Da li to nesvesno nisam htela… o tome ne moramo sada.

Muzej primenjene umetnosti nije u sklopu manifestacije, ali kako je u toku Salon arhitekture, pretpostavljate šta je bila sledeća tačka. Salon arhitekture je veliki događaj za sve arhitekte i veliki uspeh za one čiji se rad tamo našao. Preporučujem obilazak i uživanje u onome što čovek može da stvori, a čemu se divi. Svake godine, takođe, u sklopu Salona izlažu i mladi, još uvek neafirmisani studenti arhitekture. Ovi radovi često zadive publiku svojom inovativnošću nastalom usled slobode samih autora.

Muzej savremene umetnosti

Neke od muzeja koji su deo manifestacije nismo sada obišli jer smo to uradili ranije, a to su Muzej Jugoslavije, Enografski muzej, Muzej automobila, Narodni muzej, Konak kneginje Ljubice, Spomen muzej Ive Andrića,… tako da o njima neću posebno pisati.

Ali, sada dolazimo do poslednje tačke – Zepter muzeja. Tu se nalazi blago. To blago ja ti neću dati, jer svako do blaga mora da dođe sam.

Autorka: Katarina Vučić

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još