Kako je „kafanska tuča“ postala državni problem broj jedan

Dugo se nije desilo da jedna „kafanska tuča“ postane glavna vest u svim tabloidima, a posebno se dugo nije desilo da jedna takva priča, u trenutku kad Srbiju tresu afere sa fotografijama pukovnika sa kriminalcima, požarom u Vinči, grupom Belivuka, Rio Tintom… – bude preko cele naslovne strane. Teško ne zapitati se, o čemu se tu radi?

Da će se zabrinutost Maje Gojković sa Tvitera prebaciti na Bjelogrlića i da će sa strane Ministarstva doći osude očekivano je bilo, to im je negde u opisu posla, kao što ne čudi ni što je Gojković „uznemirena zbog ovog nasilnog čina Dragana Bjelogrlića prema reditelju filma „Dara iz Jasenovca““. Zanimljivo je to potenciranje to što je on reditelj pomenutog filma, kao i generalno maksimalno potenciranje samog filma. Mislim, u svetlu zakona koji „brani ćirilicu“ i intoniranja himne na početku školske godine – zapravo i nije toliko zanimljivo i nimalo začuđujuće. Isto kao što je zanimljivo i to kako se snimak tog napada odmah pojavio, dok neke druge snimke, recimo one sa naplatne rampe, nikako da vidimo. Tj. zapravo i to nije toliko zanimljivo. Ni začuđujuće.

Elem, osudićemo svako nasilje, tu ništa nije sporno. Ko je koga provocirao, ko je koga prvi udario, ko se kome zamerio… nevažno je, Bjelogrlić nije smeo sebi da dozvoli takvo ponašanje i to je i sam rekao. Međutim, da li je to zaista toliko važna vest da se nedelju dana nalazi na svim naslovnim stranama? Toliko da se time mora baviti i naš predsednik? Mada, on se svime bavi i za sve mora da bude pitan.

I tako je naš predsednik, nekako, uspeo da podvuče paralelu između Gage Antonijevića, Zorana Đinđića, Slobodana Miloševića i… Borka Strefanovića. Kako piše N1, predsedniku „nije normalno da se neko raduje što je prebijen čovek“.

„Kao oni koji su se radovali kad je Đinđić ubijen, što nije normalno ili kad je Milošević ubijen ili umro, tako ni ovo danas nije normalno“, rekao je Vučić, piše N1.

Dakle, „kafanska tuča“ = prirodna smrt u zatvoru (ovo „ubijen“ ćemo zanemariti jer, osim u slučaju da predsednik zna nešto što niko drugi ne zna, u pitanju je čista predizborna demagogija) = atentat na premijera jedne demokratske zemlje. Sve mu to dođe isto. Kao što mu isto dođe i „krvava košulja“ Borka Stefanovića. Tj. ne, to nije isto, to je manjeg intenziteta.

Kako piše N1, predsednik je rekao da se godinu dana protestovalo zbog napada na funkcionera Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića u Kruševcu uz ocenu da je napad na njega bio višestruko slabiji, te dodao da je bilo jasno da to „nije bio pravi razlog za proteste“. Dakle, ako tumačimo dobro – ovi napade se mogu meriti po „rangu“ na „jače i slabije“, ali je napad na reditelja „Dare iz Jasenovca“ u redu staviti u istu rečenicu sa smrću bivšeg predsednika i atentatom na premijera. Pritom sa jedne strane imamo kafansku tuču, a sa druge strane politički motivisani napad, ma koliko jake pesnice bile na jednoj ili drugoj strani, koji je pokrenuo masovne proteste koji izgleda još uvek bole.

Intenzitet je merio i SSP: „Izjava predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da je napad Bjelogrlića na Antonijevića po intenzitetu jači od napada na Borka Stefanovića predstavlja monstruoznu laž. Borko Stefanović je u klasičnoj sačekuši udaren metalnim predmetom u potiljak, da bi ga onesvešćenog napadač šutnuo u glavu. Da nije bilo reakcije policajca u civilu verovatno bi ovaj napad doveo do fatalnih posledica“, saopštila je SSP. Opet, promašena poenta, ali dobro da su podvukli par činjenica.

No, da se vratimo na medije. Otkud ovolike naslovne strane i koji su se naslovi pojavljivali poslednjih nedelju dana?

Mediji se nisu toliko fokusirali na Borka Stefanovića, njima je primarni target bio neko drugi – Dragan Đilas. I koliko god bili zabrinuti za Antonijevića, nigde nisu propustili da, na bilo koji način, pomenu opoziciju.

Kao i uvek, prednjači Informer čiji je i glavni i odgovorni urednik imao ponešto da kaže na tu temu, ali našu priču otvara Alo koji je već 24. avgusta na naslovnoj strani imao „Drogirani Bjela me je tukao zbog Dare“, što upućuje na navodnu izjavu Antonijevića i odmah ide još nešto – „Đilasovci brane nasilje i pozivaju na linč“. Istog dana na naslovnoj strani, preko cele strane, Informer piše kako je Bjelogrlić navodno „pretio ubistvom“ Antonijeviću i vikao „Jebala te Dara iz Jasenovca“, a kako su „bolesnici bolesni“ glumci Marko Živić i Mima Karadžić koji su „podržali Bjelu“. Narednog dana, Informer dolazi do velikog otkrovenja: „LJUDI, E SAD JE SVE JASNO: Đilas i njegova stranka podržali siledžiju Bjelogrlića“ pišu na naslovnoj strani. Nastavlja i Alo koji kaže kako su u Zagrebu srećni što je pretučen autor „Dare iz Jasenovca“ i kako Antonijević navodno kaže kako Bjela „radi sa Hrvatima, a uzima pare iz Beograda“. Narednog dana, Informer objavljuje kako Bjela „uzima državne milione, a glumi opoziciju“.

Već se polako nazire veza? Bjelogrliću smeta „Dara iz Jasenovca“ koja je najvažniji srpski film i srpsko nacionalno blago, a ko bilo šta kaže protiv tog filma, kao što smo videli i kad je izašao – on je strani plaćenik i autošovinista. Dakle, Bjela je strani saradnik i sarađuje sa Hrvatima i antisrbin i naravno – podržava ga ista takva antisrpska i „autošovinistička“ opozicija na čelu sa Draganom Đilasom. Neću da zvučim kao Informer, ali LJUDI, SAD JE SVE JASNO bilo je 27. avgusta kada je Srpski telegraf, koji je sve vreme imao problematične naslovne strane, ali ne ovoliko direktne kao prethodno pomenuti, objavio na naslovnoj strani kako je „glumac-siledžija“ razradio do tančina plan kako da uzima pare od države, a „svoju mrežu pleo uz pomoć članova porodice, ali i Đilasa i Šolaka sa kojima je paralelno sarađivao“. Eto nas, ako do sada nije bilo jasno zašto je ovo na naslovnim stranama i ko je prava meta – eto ga. Đilas i Šolak. Kao što, apsolutno verujem, tabloidi nisu ni najmanje zainteresovani za to da li Grand produkcija plaća porez, već su zainteresovani da li „Šolakovi projekti“ mogu nekako da se diskredituju. Ali to je već neka druga, ali potpuno povezana, tema u koju se sve više uključuje Kurir koji tvrdi kako N1 širi lažne vesti o njima jer su postali gledaniji. Važi.

Na kraju, 29. avgusta, Srpski telegraf objavljuje „šok-svedočenje o terevenkama koje je glumac-nasilnik organizovao – PIJANI BJELA NAM DOVODIO DEVOJKE“ uz navodnu izjavu Branka Đurića: „Počele su da nas masiraju usred kafane, tada sam otišao“. Istovremeno, ne pada im na pamet da kritički analiziraju to što kad je Palma u pitanju Tužilaštvo za sada nema osnova sumnje i dokaza za pokretanje krivičnog postupka, zbog navodnog podvođenja žena u Jagodini.

Čini mi se da zaključak o tome otkud ovaj spin i nije potreban? Sve mu, nekako, dođe jasno.

Tekst je deo serijala Presek nedelje

Cover photo: N1

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još