Haos u Avganistanu, Amerika gleda svoje

Šta bi sa onim o „mirnom preuzimanju vlasti“ i da će Talibani poštovati pravo svih da izađu iz zemlje i da neće biti terorizma i da će čak i žene imati prava „po šerijatu“? Nije došao ni kraj avgusta, a već teroristički napadi, a prethodno represija.

Kako piše BBC, u obaveštajnom dokumentu Ujedinjenih nacija u koji su imali uvid piše da Talibani traže sve ljude koji su radili i sarađivali sa snagama NATO-a i Sjedinjenih Država tokom 20-godišnje misije u Avganistanu. „Talibani hapse i/ili prete da će ubiti ili uhapsiti članove porodice ciljanih pojedinaca, osim ako se ne predaju talibanima“, navodi se u dokumentu, prenosi Danas.

A u glavnom gradu već teroristički napadi. Već su se dogodile tri eksplozije, od kojih je u jednoj, ispred aerodroma u Kabulu, poginulo najmanje 60 Avganistanaca i 12 pripadnika američkih snaga, a povređeno 15 Amerikanaca i najmanje 140 Avganistanaca. Za ovaj napad preuzela je odgovornost Islamska država, a radi se o napadu bombaša samoubica i naoružanih osoba. Druga eksplozija se dogodila u blizini hotela „Baron“, a za treću eksploziju koja je potresla Kabul, talibani navode da nije u pitanju napad.

Američki predsednik Bajden poručio je ISIS-u da će „skupo platiti“. Govoreći o vojnicima SAD, rekao je:

„Oni su bili deo požrtvovane, hrabre i jedne od najjačih vojski na svetu. Oni su bili kičma ovog društva. Džil i ja smo užasnuti i srce nam je slomljeno. Ja sam otac jednog od vojnika ove zemlje koji je dao sve za nju. Imam osećaja za porodice svih koji su izgubili najmilije. Ne postoji izlaz iz te situacije i srce me boli zbog vas. Imamo svetu obavezu prema svima vama“, rekao je Bajden, prenosi N1.

Ne znam, da li je svestan da govori o „najjačoj vojski na svetu“ koja je upravo prepustila Avganistan Talibanima. Da li je svestan šta priča, ili je opet zadremao, kada je obećao američkom narodu da ISIS neće pobediti, jer će Amerika uspeti da evakuiše sve svoje državljane, ali i avganistanske saradnike. Znači to što će oni pobeći iz Avganistana, ostaviti unesrećen narod nakon 20 godina da gine od strane terorista, što se već dešava i što ostavljaju plodno tle za jačanje ekstremizma je – pobeda nad ISIS-om? Da, ako je „pobeda“ spasiti svoju zadnjicu i preleteti na drugi kontinent. To znači da će „skupo platiti“? A za narod Avganistana, nije važno.

Tekst je deo serijala Presek nedelje

Cover photo: Getty Images

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još