Kako je „Fall Guys“ doživeo (i izgubio) svojih pet minuta slave

Proteklu nedelju u gejming svetu obeležila je druga sezona popularne igrice Fall Guys. Šareni, duhoviti svet veselih junaka proširio se novim nivoima i mapama, pružajući igračima prilike za potpuno nove partije. Ipak, druga sezona dočekana je sa dosta manje igrača nego prva, a za to postoji i razlog. Za početak, hajde da vidimo odakle je sve krenulo.

Fall Guys objavljen je na Steam-u početkom avgusta. Ova jednostavna, simpatična igra šareno je oličenje poznatih televizijskih emisija kao što su Takešijev zamak i Wipeout. Njen cilj je veoma jasan – šezdeset igrača prolazi nekoliko različitih etapa eliminacionog karaktera. Na primer, u jednom nivou prolazićete preko prepreka nalik klackalicama kako biste stigli do cilja pre ostalih. U drugom, igraćete fudbal ili šuge. Postoji 29 različitih nivoa i svi su podjednako veseli i zanimljivi. Ko u partiji prođe kroz svih pet nivoa i ostane poslednji, pobedio je. Da, to je sve.

Baš zbog te svoje jednostavnosti Fall Guys je u samo 24 časa od svog objavljivanja privukao preko 1,5 miliona igrača. Developeri nisu mogli da predvide toliku popularnost, te je ovaj naslov u prvih nekoliko dana bio neigriv za većinu zbog opterećenja servera. Ipak, problem je brzo rešen i Fall Guys postajao je sve popularniji. Tome svedoči i činjenica da je u jednom trenutku tokom avgusta preko 700 hiljada ljudi gledalo ovu igru na različitim streamovima na Twitch-u.

Druga sezona Fall Guys-a, ipak, dočekana je sa daleko manje igrača. Dešava se nešto što predstavlja užas za ovu igru, ali toplo iznenađenje za gejming širom sveta. To nešto naziva se Among Us.

Još jedna igra jednostavne mehanike, Among Us podseća na društvene igre kao što su Mafija, Policajci i lopovi, kako god ste to zvali kao klinci. Među deset članova posade na svemirskom brodu nalazi se nekoliko uljeza. Njihov zadatak je da sabotiraju sve oko sebe pre nego što ostali završe svoje zadatke. Razgovorom je neophodno zaključiti ko su uljezi, a zatim i izbaciti ih sa broda.

Iako je objavljen pre više od dve godine, Among Us je u svom vrhuncu upravo sada. U avgustu se pojavio na Twitch-ovoj top listi i imao tako velik priliv igrača da bi sada, sredinom oktobra, bio druga najgledanija gejming kategorija na istoj platformi. Ako bismo ga uporedili sa prethodnim naslovom, Among Us trenutno doživljava nešto veći uspeh nego što je Fall Guys u svojim trenucima slave.

Postoji par razloga koji bi mogli da objasne ovaj tok događaja. Among Us igra je dostupna za svega četiri evra za računare, a čak je besplatna za mobilne uređaje. Ovaj pametan potez privukao je daleko veći broj igrača, čak i one koji inače ne igraju video igre. Fall Guys, dostupan i na računarima i na playstation konzolama, sa svojom cenom od 20 evra ipak apeluje na nešto užu publiku. Takođe, njegova repetivnost i nemogućnost komunikacije sa drugim igračima ukazuje da će njegova popularnost slabiti u narednom periodu. Međutim, ovaj naslov, ma koliko igrača gubio, svakako privlači nove svakog dana.

Da razjasnimo, i Fall Guys i Among Us su u svakom slučaju veoma popularni. Definitivno se može reći da su dva najigranija naslova ove godine, i da su pomogla mnogim ljudima kao odvraćanje pažnje tokom karantina. Ipak, proces uspona i padova igara je sasvim normalan.

Samo je pitanje vremena kada će se pojaviti neka treća igra koja će izdominirati tržištem. Phasmophobia, recimo…

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još