Kada biste mogli da birate – životni standard koje države biste primenili u Srbiji?

Gotovo svakodnevno razgovaramo sa prijateljima i porodicom o životnom standardu i njegovom unapređenju. Upoređujemo kakav je odnos cena, prihoda, obrazovanja i zaposlenosti u uglednim evropskim državama, a kakav je u Srbiji. Razmatramo kakve uslove za život i mogućnosti imaju građani pojedinih demokratskih zemalja. Ali, kada biste mogli da birate, kvalitet života koje zemlje biste primenili u Srbiji?

Indeks Ujedinjenih Nacija za ljuski razvoj (HDI) koji meri kvalitet života u svim zemljama sveta, pokazuje da se na vrhu spiska zemalja sa najboljim kvalitetom života nalaze države sa razvijenom demokratijom.

Ovom formulom meri se stopa siromaštva, obrazovanja, pismenosti, životnog veka itd. HDI meri uspešnost zemalja u zdravom životu, znanju i pristojnom standardu života. Bez mnogo u poenima, među prvim na ovoj listi za 2021. godinu nalaze se Švajcarska, Norveška, Island, a zatim Hong Kong (Kina), Australija, Danska, Švedska, Irska, Nemačka i Holandija.

Istraživanja pokazuju da rast demokratije podstiče ekonomski rast. U zemljama sa više demokratije celokupni životni uslovi su bolji, što uključuje bolje materijalne, kao i poslovne, političke i uslove stanovanja. Slobode i prava čoveka više su poštovana i garantovana u državama stabilne demokratije.

U tim državama vlade ne zanemaruju prava manjinskih grupa, rodnu ravnopravnost, ili prava zaposlenih. U zakonima su ponašanja koja ugrožavaju pripadnike ovih grupa označena kao krivična dela i u praksi su kažnjavana. Poznato je da su prava, uslovi za rad, kao i zaštita osetljivih profesija – poput novinara najrazvijenija u ovim državama. Takođe, bolji su finansijski uslovi i mogućnosti za zadovoljenje širih materijalnih i kulturnih potreba.

Kada bismo mogli da biramo, kakav bismo život želeli za svoje prijatelje? Kakvu bismo budućnost odabrali za svoju porodicu? Više bismo voleli da živimo u izvesnim okolnostima i pravimo planove, a ne samo liste pustih želja.

Čini se da građanima Srbije ovakav scenario deluje nerealno, ipak u Srbiji je ovakav život moguć. Pre toga moramo da shvatimo da se demokratija ne ostvaruje samo na izborima. Osim izbora postoje i drugi načini političke participacije, kao što su inicijative, peticije, izražavanje nezadovoljstva na ulicama, bojkot i blokade. Bilo bi dobro da svako od nas preuzme odgovornost i uključi se u politiku, jer nas se svih tiče.

Lako je pesimistično govoriti o ovdašnjem standardu života. Možemo da dignemo ruke, a možemo i da ih udružimo i promenimo stvari. Nema ali. Ima samo ili – ili, ti biraš!

Autorka: Ana Ćosić
Naslovna fotografija: Kaique Rocha / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još