Kad „nedostatak intelektualnih sposobnosti“ odlučuje, dete postane žrtva sistema!

Prošle nedelje Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Splitu, i oduzeo starateljstvo pevačici Severini Vučković nad jedanaestogodišnjim sinom Aleksandrom. Starateljstvo je po presudi Vrhovnog suda sada dodeljeno Severininom bivšem suprugu, Milanu Popoviću – srpskom biznismenu.

Kako navodi hrvatski portal nacional.hr, Vrhovni sud je ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu jer je došlo do povrede Zakona o parničnom postupku. Severina i Milan više neće deliti starateljstvo nad sinom Aleksandrom po sistemu „pola-pola“ kako je to u avgustu 2021. godine odredio Županijski sud u Splitu. Starateljstvo u potpunosti preuzima bivši Severinin suprug Milan, i odluka je stupila na snagu odmah – bez obzira na eventualne Severinine žalbe.


24. januara 2024. godine, Severina je na svom zvaničnom Instagram nalogu objavila otvoreno pismo upućeno Vrhovnom sudu. U ovom otvorenom pismu, Severina poziva na nepravilnosti u radu institucija, kao i na mogućnost postojanja organizovanog kriminala u ovom postupku.

Kako navodi Severina, postupajući veštaci u postupku, veštak Grošić i veštakinja Dijanić, nisu se pojavili na sudu da usmeno obrazlože svoja veštačenja pod izgovorima bolesti (Dijanić) i „zbog nedostatka kognitivnih i intelektualnih sposobnosti, vezanih upravo za konkretan predmet“ (Grošić).

Veštak Vladimir Grošić je u jeseni 2021. godine, kako Severina navodi, pozvao nju da se sastane sa njim off the records u parku Maksimir u večernjim satima, kako bi porazgovarali o slučaju. Tom prilikom, veštak Grošić rekao joj je da je zatražio izuzeće iz ovog predmeta, jer je dobijao pretnje da će izgubiti posao, da znaju gde mu ćerka studira,… Takođe, naveo je kako je Milan Popovićpsihopata bez mogućnosti lečenja“. Dalje prema Severininim navodima, rekao je da je Gzim Redžepi umešan u ceo postupak, i da navodno sarađuje sa Milanom Popovićem.

Severina potom ističe da je ovaj razgovor prijavila Odeljenju za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), i navodi da je njenu izjavu potvrdio i sam veštak Vladimir Grošić.

Kada je počeo sudski proces protim Gzima Redžepija za uticaj na veštake u ovom konkretnom slučaju, Severina navodi da je veštak Grošić negirao njenu izjavu koju je dala USKOK-u, a Grošić je potvrdio – da se plaši Redžepija. Gzim Redžepi oslobođen je optužbi.


U saopštenju koje je Severinina advokatica Jasminka Biloš dostavila medijima, navodi se da je presuda Vrhovnog suda u suprotnosti sa pravnim stavom Ustavnog suda iznesenog u sudskoj odluci Ustavnog suda. „Time Vrhovni sud nije doprineo ujednačavanju sudske prakse, već upravo suprotno. Postupio je protivno ustavno-sudskoj praksi.“ – navodi Jasminka Biloš, kako prenosi portal jutarnji.hr.

Kako se navodi u ovom saopštenju, došlo je do povrede sudske prakse u ime ujednačavanja iste. Takođe, navodi se da Vrhovni sud nije mogao preinačiti odluku Županijskog suda, jer Vrhovni sud nije razmatrao ceo postupak, već samo jedno procesno pitanje. Ono što je definitivno čudno, jeste da postupajući veštaci nisu usmeno svedočili na sudu, već je sud imao uvid samo u njihove pismene nalaze i mišljenja – što nije česta pojava u sudskoj praksi.

Nakon odluke Vrhovnog suda da starateljstvo prepusti ocu, Severina je dala izjavu za portal 24sata.hr. „Pojednostavljeno, ovo može značiti da ću ponovno svoje dete, koje sam rodila, odgajam, školujem, koje je živelo sa mnom od rođenja, viđati utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati i svaki drugi vikend subotu i nedelju. Nećete me više zafrkavati i protivno želji deteta. Ono živi i ide u školu u Zagrebu, za razliku od njegovog oca. Sramota me ove države da se ovakve stvari rade detetu, da ja ne smem govoriti da ne bih nekoga uvredila. Prošla sam svu golgotu hrvatskog pravosuđa pa ću i ovu Vrhovnoga suda, ali prošla sam je sa svojim detetom. Ja sam tu nebitna. Kao što se sudija štrajkom bore za svoje plate, tako ću se i ja i dalje boriti za svoje dete koje se izjasnilo da želi živeti sa mnom što očigledno nikoga nije briga, a naročito neke koji su korumpirani.“ – rekla je Severina.

Nasuprot tome, njen bivši suprug, Milan Popović je za Kurir naveo kako ne želi javno da istupa niti da navodi detalje vezane za sudski postupak; ali je ipak izjavio „Nastaviću da koristim sva pravna sredstva da raskrinkam sve koji su u tome učestvovali i da za to budu adekvatno sankcionisani. I za kraj, ova odluka nikako ne znači da gospođa majka neće moći da viđa dete. Tih 20 meseci kada je dete živelo kod mene majka više od pola termina nije dolazila po dete, a što je još gore nije ni tražila da više bude sa detetom. Ovo je samo još jedan medijski cirkus Severine Vučković, sezona 156“ – prenosi portal nova.rs.

Ovom izjavom, Popović pokušava da navede javnost da zauzme stav da je Severina manipulativna, i da su sve Severinine izjave „samo još jedan medijski cirkus“. Međutim, nije Popović jedini u ovoj priči. Knjižara „Bookara“ iz Zagreba na svom Facebook profilu izvređala je Severinu jer nije kupovala slikovnice svom sinu u njihovoj radnji.

Prva javna problematika u koju se uključuju hrvatski pisci. Mi ostajemo suzdržani jer je gospođa svake nedelje pravila lokne vrata do nas kad je Aca bio mali i ne samo da nikad nije kupila slikovnicu, nego nije ni pogledala u izlog dečijih knjiga dok se fotografisala pred njim. A mi smo zlopamtila. I znamo koliko čita nova supruga njegova oca pa mislimo da, ako je video knjigu, bila je iz njene ruke.“ – iznela je „Bookara“ na Facebook-u.

Usled velike podrške Severinih fanova, 25. januara osvanuo je „Proglas za Aleksandra i njegovu majku“ u kojem potpisnici pozivaju građane_ke na solidarnost i empatiju prema Severini i Aleksandru, ali i na nadležnost institucija. Među potpisnicima nalaze se i Boris Dežulović, kao i Rade Šerbedžija.


Severinin slučaj nije prvi slučaj u kojem imućni očevi, kao i očevi na položajima, dobijaju starateljstvo nad decom pod nejasnim sudskim okolnostima.

Tatjana Vojtehovski, u svojoj autorskoj emisiji koja se emitovala na TV PRVA – „Život priča“ bavila se slučajevima ove vrste u Srbiji. Tom prilikom, Tatjana se bavila i slučajem oduzimanja deteta Mariji Mali, bivšoj supruzi Siniše Malog, trenutnog ministra finansija u tehničkoj Vladi Republike Srbije.

Takođe, podsećamo i na slučaj svetske zvezde Britni Spirs. Nakon što se 2007. godine razvela od svog supruga Kevina Federlajna, sa kojim je imala dva sina Šona Prestona i Džejden Džejmsa; starateljstvo je u potpunosti prvobitno dobio Kevin Federlajn. Nakon toga, došlo je do raspodele starateljstva 30-70.

Fotografije: imdb.com

Za kraj, ovde ćemo ostaviti samo jednu Severininu pesmu.

Pametnom, dosta.


Naslovna fotografija: Instagram/@severina/printscreen

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još