Horkestar: Inkluzivni hor nije utopija

Samoorganizovani hor koji prima članove bez ikakve provere sluha i okuplja se oko revolucionarne ideje jednakosti zvuči kao utopija. Ipak, Horkestar postoji, a njihovi članovi su pokušali da nam približe svoju viziju govoreći o svojim aktivnostima i saradnjama u kojima je hor učestvovao od samog nastajanja.

Uključeni ste u organizaciju festivala samoorganizovanih horova „Svi uglas“. Gde su sve do sad održani festivali?

U Beogradu je 2011.godine prvi Festival samoorganizovanih horova – SVI U GLAS! održan od 25. do 29. maja 2011. godine, na inicijativu članica i članova hora i orkestra Horkestar. Još dva izdanja Festivala samoorganizovanih horova održana su u Ljubljani 2013. godine pod nazivom Vsi v en glas, u organizaciji hora Kombinat, kao i u Zagrebu 2018. godine pod nazivom Sve u jedan glas! u organizaciji hora Le Zbor i udruge Domino.

Kako je došlo do saradnje sa japanskim umetnikom?

2003. godine u Beogradu upoznajemo Jošia Makidua, umetnika i muzičara iz Tokija i sarađujemo na nekoliko njegovih prezentacija. Kasnije je poželeo da „Live in Solitude” izda u Japanu, što je i uradio 2006. Grupi Činč, članovima Horkeškarta, izdao je takođe nekoliko albuma.

Koliko članova trenutno broji Horkestar?

Horkestar trenutno broji oko 45 članova. Broj članova je značajno porastao nakon javnog prijema novih horista i članova benda. U ovom kolektivu su svi jednaki, do važnih odluka se dolazi glasanjem, ne postoje glavni i odgovorni u standardnom smislu.

Šta je predstavljao hor Proba koji je delovao u okviru Horkeškarta?

2010. godine smo osnovali hor Proba, koji je bio manji od Horkeškarta i brojao je između 6 – 15 članova. Bio je mobilniji i za nijansu više politički profilisan. Trajao je do 2015.godine. Sarađivali smo sa Ženama u crnom, pevajući na nekoliko njihovih akcija. Jedno vreme je „Proba“ imala časove u njihovim prostorijama, potom smo se sastajali po stanovima.

Zašto je akcija Kulturbunt započeta baš sa „Pesmom radu“?

Akcija je započeta izvođenjem numere „Pesma radu” ispred spomenika caru Nikolaju, što nije imalo za cilj da potceni rusku kulturu i istoriju već da pokaže suprotnost ideologija koje se u državnoj politici veoma brzo smenjuju, a koje veoma utiču i na život građana u Srbiji.

 Nastup Horkestra, EXIT, Main stage, jul 2014. Foto: Jadranka Simić

Autorka: Danijela Čorbić

Naslovna fotografija: Dom omladine Beograda, proslava 15 godina Horkestra, februar 2016, foto: Monika Pavlović 

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još