HIV nije smrtna kazna

Juče se obeležavao Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, a to je ujedno bila i tema druge epizode podkasta „Osam boja“.

Pre svega, važno nam je bilo da podvučemo da HIV/AIDS nije bolest gej osoba, ali da kroz istoriju gej osobe jesu bile u povećanom riziku i trpele veću društvenu stigmu usled ove bolesti.  U akronimu LGBT, kod trans žena su još uvek nesrasmezno više stope HIV-a nego kod cis žena. Naša Marina, osoba za facts, našla je podatak da iako se često poistovećuju sa MSM (muškarci koji imaju seks sa drugim muškarcima), trans žene imaju jedinstvene faktore rizika. Pre svega, strukturalne barijere u toku života, kao što je pristup zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju ili stanovanju su povezane sa povećanom mogućnošću od rizičnog ponašanja. Kao što je u svom intervjuu pomenula Sonja Sajzor, trans ženama je seks rad često jedina opcija, što povećava rizik od polno prenosivih bolesti.

Kada govorimo o pop kulturi, Nemanja i Irina su se prilično „posvađali“ u vezi medijskog sadržaja koji govore na ovu temu, pre svega zato što Irina i nema potpuno nekritički pozitivno mišljenje o seriji „The Pose“, iako će i Nemanja naglasiti da mu je draža serija „Hronike Tajms Skvera“. Međutim glavna jabuka razdora je to što Irina, kao predstavnica mlađe generacije, nije gledala film „Filadelfija“, što Nemanja smatra nedopustivim!

Pošto se oni nisu složili, pitali su goste.

Predrag Azdejković kaže: „Filadelfija“, serija „Anđeli u Americi“, film „The normal heart“ i francuski film „120 otkucaja u sekundi“, kao i dokumentarni film „Mi smo bili ovde“ i „Kako preživeti kugu“, a Goran Miletić kaže: „Filadelfija“, ali naglasak je na ličnim pričama. Tako da, u ovoj debati, malu „pobedu“ odnosi Nemanja, a Irina i Marina moraju da odgledaju „Filadelfiju“ do sledeće epizode!

Osvrnuli smo se i na diskriminatorne prakse, kao što je situacija sa upitnikom prilikom dobrovoljnog davanja krvi, koja još uvek sadrži pitanje o analnom seksualnom odnosu koje smatramo diskriminatornim. Da, Marina je proverila facts, pitanje je i dalje tu. Nedopustivo.

Na kraju, da ne bi sve bilo neveselo, slušamo pesmu koju nam je preporučio Goran Miletić, a koju smo stavili u kontekst ove teme. Naime, kada je počela pandemija HIV-a u Americi, lezbejke su bile na prvoj liniji solidarnosti sa gej muškarcima i one su donirale krv gej muškarcima koji su bili zaraženi. Zato nam je himna ove epizode „We are family, I got all my sisters with me“!

I naravno – Potent, Studentska poliklinika, Prajd Info Centar – mesta na kojima se možete testirati besplatno i proveriti status. Ne čekajte, jer sa HIV-om se danas normalno živi ako se otkrije i leči na vreme.


CEO PODCAST SLUŠAJTE NA SVIM STREAMING PLATFORMAMA!

Autori podcasta su: Nemanja Marinović, Irina Radosavljević i Marina Milosavljević

Cover photo: Anna Shvets / Pexels

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još