Gaslighting, omikron, oligarh: koja je reč godine 2022?

Američki izdavač rečnika Merijam-Vebster tradicionalno je proglasio svoju „reč godine“, a u najužem izboru našle su se oligarh (jasno je zbog koga), omikron (po novom soju korona virusa) i gaslighting. S obzirom na to da su u prethodne dve godine za reč godine proglašene „pandemija“ i „vakcina“, očekivalo se da će sad to biti „omikron“ – ali je druga reč ipak odnela prevagu.

U pitanju je reč „gaslighting“ koja je prema Merijam-Vebsteru ove godine zabeležila porast od čak 1.740% kada je u pitanju pretraživanje te reči.

„Poslednjih godina, uzveši u obzir porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, „gaslighting“ je postala omiljena reč za percepciju prevare. Zbog toga je (verujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mesto kao reč godine” pojasnili su urednici Merijam-Vebstera, pojasnivši da ova reč odražava aktuelno doba dezinformacija.

Šta znači „gaslighting“?

Prema definiciji američkog rečnika „gaslighting“ predstavlja „čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za sopstvenu korist“. U pitanju je manipulativna praksa izluđivanja ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem osoba do te mere manipuliše opisima situacije kako bi žrtva sumnjala u sopstveni doživljaj stvarnosti. U eri post-istine i lažnih i manipulativnih sadržaja na društvenim mrežama, ovo zaista jeste reč godine, a možda i generacije.

Reč koja danas ima širuku primenu na različite prakse u digitalnom svetu, prvenstveno potiče od naziva predstave iz 1938.godine „Gas Light”, čiji je autor Patrik Hamilton, a po kojoj je šest godina kasnije snimljen i film „Gaslight” o čoveku koji izluđuje svoju suprugu do te mere da i sama počinje da sumnja u svoje misli i mentalnu stabilnost.

Foto: Pixabay

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još