Film „Momak i devojke“ u režiji Ivice Vidanovića otvara 6. Dunav Film Fest

Šesto izdanje Dunav Film Festa biće održano od 22. do 27. avgusta u Smederevu. Na festivalu će biti prikazano 35 ostvarenja u četiri programske celine.

Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani predstavljen je program festivala, a prisutnima su se obratile i ekipe filma „Momak i devojke“ i serije „Tunel“.

Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo i izvršni producent festivala govorio je o značaju festivala za grad Smederevo i predstavio lokacije na kojima će biti održan program. „Festival će biti održan na četiri lokacije u Malom gradu Smederevske tvrđave, u prostoru sa izvanrednim ambijentom i odličnom akustikom, i tu će biti prikazani filmovi u takmičarskoj selekciji. Filmovi će se prikazivati i u Dunavskom parku, platou kod Karađorđevog duda gde će biti prikazani filmovi za najmlađe posetioce i ovaj program smo nazvali Porodica na okupu i u našem Centru za kulturu Smederevo i u okviru ovog programa imaćemo dosta autora koji će biti gosti festivala. Odabir ovih lokacija je prilika da se spoji čarolija filma sa delovima grada koji su karakteristični po svojoj arhitekturi i značaju i koje oplemenjuju svako filmsko iskustvo. Zahvalio bih se i pokroviteljima Ministarstvu kulture Republike Srbije i gradu Smederevo. S nestrpljenjem čekamo da podelimo sa vama magiju filmske umetnosti”, rekao je Martić.

Dragoljub Martić i Ivica Vidanović, foto Filip Olćan

Ekskluzivan program festivala čini prikazivanje prve dve epizode serije „Tunel“ nastale u produkciji Telekoma i Zillion Filma. Glumica Minja Peković je predstavila seriju rečima: „Jako sam srećna što će premijera prve dve epizode biti baš na filmskom festivalu. U pitanju je policijski i psihološki triler u režiji Petra Ristovskog inspirisan istinitim događajima koji su se desili u Srbiji. Ja igram koordinatorku pregovaračkog tima koja je stavljena u okolnosti koje svaka žena danas živi i oseća i koja ima dodatni pritisak, i trud, da se bude dobar. Da bi stvarno bio priznat i dobar moraš da budeš bolji od muških kolega koji se bave istim poslom, a paralelno sa tim imaš sve svoje ženske uloge u privatnom životu koje moraš da odigraš. Ono što je posebno u seriji jeste to da ljude u uniformi ne vidimo samo kroz prizmu njihove profesije već da je svako to biće, pre svega, čovek. U seriji smo se bavili i pitanjem važnosti mentalnog zdravlja”.

Ivica Vidanović, reditelj filma „Momak i devojke“ koji će otvoriti festival je predstavio ostvarenje i rekao: „Inspiracija je došla iz teksta Roka Radiše. U pitanju je lična priča između troje protagonista, jedne devojke koja se vraća u svoj rodni grad (snimali smo u Temerinu), jednog propalog košarkaša i njegove bratanice. I u tom krugu smo pokušali da ispričamo priču o ljudskosti i ljubavi. Ima malo tuge, ali i dosta radosti u ovom ostvarenju. Ovaj film ima važnu crtu, koju ima i ovaj festival u Smederevu, a to je da se kultura proširi po celoj Srbiji“.

Tamara Aleksić, glumica iz ovog ostvarenja je o svojoj ulozi kazala: „Privukla me je priča ovog filma, ali i reditelj sa kojim je milina raditi. Ivica je autor koji se ne plaši emocija i davanja nade publici. Imali smo divnu ekipu na setu, osećala sam se u sigurnoj zoni u toku snimanja i radovala sam se odlasku na snimanje. Ovo je jedan emotivan, ispravan film sa pravim moralnim vrednostima i podseća nas na to da je, na kraju dana, najbitnije da budemo čovek“.

Tamara Aleksić, foto Filip Olćan

Ceremoniju svečanog otvaranja 6. Dunav Film Festa upriličiće i koncert pod nazivom Veče filmske muzike. Glumac Slobodan Boda Ninković najavio je da pubiliku očekuje muzika iz filmova i serija. „Prošle godine sam bio u žiriju festivala i uživao sam u ambijentu koji je redak u Evropi. Festivali su pravo i lepo mesto za predstavljanje filmova. Ja sam u Smederevu išao u bioskop Svetlost i za nas decu je najveći događaj bio da uspemo da kupimo kartu za film“, naglasio je Ninković.

Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa predstavio je program: „Na festivalu će biti prikazano 35 filmova, od toga šest ostvarenja će se takmičiti za nagradu Dunavska lađa. O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, reditelj. Odaćemo omaž velikanima svetskog filma Federiku Feliniju i Roberu Bresonu. Na festivalu ćemo razgovarati sa scenaristom Jovanom Markovićem, Darkom Bajićem i Hadži-Aleksandrom Đurovićem. Predstavićemo i knjigu Srpski film: pedesete Saše Radojevića, a imaćemo i izložbu Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979 Filmskog centra Srbije. Festival će zatvoriti ostvarenje Madam di Bari“.

Boda Ninković, foto Filip Olćan

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Novina od ove godine je da će publika svoje ulaznice moći da nabavi i onlajn, putem sajta Centra za kulturu Smederevo: sdkultura.rs

Naslovna fotografija: Filip Olćan

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još