Feministički vikend u Novom Sadu

Tokom vikenda Novi Sad su obeležile žene i nastavljena borba za jednaka prava i prostor u našem društvu. Paralelno su u petak i subotu održani „Autonomni festival žena” i „Festival filmskih autorki” koji dele isti cilj, a to je zastupanje ženskih glasova i podizanja važnosti razgovora o određenim temama koje dovode do svih oblika diskriminacije.

Autonomni festival žena

Četvrti po redu autonomni festival žena završen je u subotu u Novom Sadu. Festival je održan u sklopu kampanje 16 dana aktivizma. Na festivalu su učestvovale brojne aktivistkinje i stručnjakinje koje su tokom 24. i 25. Novembra u novosadskoj knjižari Bulevar Books razgovarale o temama rodno zasnovanog nasilja, medijske uloge u izveštavanju, institucijalnim mehanizmima zaštite, kao i rodnim stereotipima.

Prvo veče festivala otvorila je tribina „Nasilje posle nasilja – institucije, mediji, javnost” na kojoj su sagovornice govorile o retraumatizaciji žrtava nasilja putem medija, kao i solidarnosti u slučaju Milene Radulović, ali i drugih medijski upadljivih slučajeva nasilja. Učesnica tribine, Tanja Ignjatović, psihološkinja Autonomnog ženskog centra, razgovarala je o ljudskoj potrebi da verujemo da je svet sigurno mesto i da se nasilje ne dešava u „mračnim haustorima“ već u poznatom okruženju. Pored nje, učestvovale su: novinarka i autorka podcasta Tampon zona, Iva Parađanin, kao i dramaturškinja i profesorka FDU Biljana Srbljanović, koje su sa publikom podelile srodna iskustva u borbi protiv nasilja prema ženama kroz institucije i medije. Nakon tribine usledio je koncert „Eva Braun“ u izvođenju Vasketa i Alberta.

Drugo veče festivala obeležila je tribina „Dekonstrukcija rodnih stereotipa“ na kojoj je psihološkinja Nada Padejski Šekerović govorila o tome kako da razlikujemo stavove, mišljenja i predrasude. Psihološkinja je objasnila neke od najupečatljivijih vrsta rodno zasnovanog nasilja i dovela ih u vezu sa predrasudama koje su duboko ukorenjene u društvu. Drugi deo večeri bio je posvećen tribini „Internet kao prostor za žensko oslobođenje“, na kojoj su govorile Milica Veljković, Lana Nikolic, i Hristina Cvetinčanin Knežević. Tri novinarke su publici dočarale kakvo je njihovo lično i aktivističko iskustvo na društvenim mrežama kroz brojne primere.

U razgovoru sa Lidijom Komanović, psihološkinjom i dugogodišnjom posetiteljkom festivala saznali smo da smatra da bi feminističke teme trebalo glasnije da se čuju, ali i da je festival ostavio jak utisak na publiku: „Volela bih da ove teme nekako dopru do šire mase. Uglavnom su posetioci žene i devojke koje su već upoznate sa tim temama i da kažem – osvešćene.” – rekla je psihološkinja i dodala da su joj ostale tribine bile podjednako zanimljive i važne, kao i da su govornice bile odlične.

Na posletku tribine, veče je zatvorio autobiografski performans Milene Minje Bogavac „Mrzim pozorište“. U sklopu obe večeri organizovan je mini bazar na kome su preduzetnice predstavile svoj kreativan rad. Takođe, festival je u saradnji sa Ženskom inicijativom podržao borbu protiv menstrualnog siromaštva postavljanjem kutije za donaciju higijenskih uložaka. Festival je podržala Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji i Sindikat Nezavisnost.

Filmski festival autorki

U petak i subotu je u Kulturnom centru u Novom Sadu održan „Filmski festival autorki”, sa ciljem promocije žena u filmskoj industriji, kao i razgovora o različitim aspektima diskriminacije nad ženama. Festival je organizovala organizacija „OFF” iz Novog Sada, koja se bavi promocijom kulture kroz angažovanu, aktuelnu, autorsku i alternativnu umetnost.

U petak, prvog dana Festivala, održana je radionica pod nazivom „Doku portret – žene snimaju žene” u okviru koje je otvoren prostor onima koje su se prijavile da sednu ispred kamere i ispričaju šta god žele. Snimateljka i organizatorke su imale pripremljena pitanja u cilju započinjanja razgovora, a ceo koncept ima u cilju ukazivanje na važnost ženskih glasova za naše društvo, ali i manjak prostora koji je ostavljen ženama da bez loših posledica podele svoju priču. Iako je atmosfera na početku bila stegnuta, vro brzo su se učesnice opustile i pričale o nekim najvažnijim delovima svojih života i razmišljanja. Nakon radionice, publika je imala priliku da pogleda dugometražni film „Ovuda će proći put” autorke Nine Ognjanović.

Drugog dana festivala je u kino sali Kulturnog centra Novog Sada održan panel pod nazivom „Ispred i iza kamere: Nasilje nad ženama na filmu”. Razgovor su moderirale Ana Bojović i Tamara Trninić, a gošće koje su podelile svoja stručna mišljenja bile su psihološkinja Ivana Perić i scenaristkinja Marija Pejin. One su publici odgovorile na razna pitanja vezana za posledice koje filmska industrija nanosi ženama stereotipiziranim prikazivanjima, nedovoljno istaknutim i razrađenim ulogama, kao i prikazivanjem nasilja nad ženama i onda kada to ne doprinosi radnji filma. Razgovarale su o traumi, eksploatisanju žena na filmu i problemu normalizacije mizogenih i nasilnih ponašanja na setovima.

Posle panela, usledile su projekcije 5 autorskih filmova. U duhu razgovora, prvi film, pod nazivom „Ševa” autorke Katarine Krstić obradio je temu seksualnog nasilja. Naredna dva filma, „Večera sa Ljubom” i „Ko je sad taj Ika Bašić?” opustili su atmosferu humorom kroz prikazivanje unikatnog života kreatorke kostima Ljube Šljuke i života Ilije Ike Bašića i njegovom doprinosu filmu u našem regionu. Naredni film, „Dan za nas” autorke Tamare Kostrešević obrađuje temu pravog prijateljstva kroz susret glavnih likova u školi. Za kraj, posledice sve razvijenije gradnje po kulturu predstavila je autorka Una Bojić u svom filmu „Poslednji čin” kroz priču o jednoj pozorišnoj trupi. Festival je zatvoren diskusijom autorki koje su odgovorile na sva pitanja i dala publici pozadinu iza stvaranja filma i podelile svoju inspiraciju sa publikom.

Autorke: Ana Đurić i Andrijana Martačić

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još