EDIT podcast: „Superheroji i superheroine ne smeju da vas razočaraju“

U sedmoj epizodi podcast-a EDIT pod nazivom „Bez straha“, Mina Milošević aktivistkinja Združene akcije – Za krov nad glavom, je sa nama podelila neke od svojih loših iskustava položaja žena i seksizma.

Superheroji i superheroine ne smeju da vas razočaraju

Očigledano je da su žene u Srbiji žrtve diskriminacije. Mi žene moramo da se duplo više angažujemo, da kada padnemo očistimo naša modra kolena i opet ustanemo, da budemo glasnije, upornije, drčnije. Teško je biti žena u Srbiji, a još teže biti aktivistkinja. Nemoj da misliš da treba da ćutiš i da osećaš sramotu, da ću zažmuriti ako te nešto boli, #TičeMeSe koliko i tebe i sve nas.

Prošle godine je na instagramu Ajs Kjub poznat kao jedan od najvećih borca za građanska prava objavio slike Lepe Radić, sedamnaestogodišnje partizanke, obešene. Ne shvatam kako samo smrt žene može baš od te iste žene da napravi heroinu. Da li to znači da mi borkinje moramo da umremo da bi naš trud bio primećen?

Dobro, ako je taj primer lošeg položaja žena u organizacijama za tebe dalek i nepojmiv, počećemo da pričamo o poslednjih nekoliko godina. Dok su organizacije seksizam i mizoginiju stavile u drugi plan, aktivistinje za mir u Srbiji svakodnevno dobijaju pretnje i žrtve su sajber napada, društvo i sam um čoveka je i dalje ukorenjen patrijarhatom.

 „Živimo u patrijarhatu, najgore je što ljudi po komentarima pišu „bravo momci, suprerheroji momci„ ,kao i što su većina superheroja u filmovima muškog pola.“

Ideja levice je da svako bude politički subjekt, loše vesti su da danas i dalje postoji ogroman broj onih koji samo stoje na tribinama čekajući promenu. Strah ima veliku ulogu u pasivnom posmatraču, mnogi se boje. Mina veruje da strah pogađa muškarce i žene, ali za nju je važnije pitanje Šta uraditi sa tim strahom?“.

 „Zajednički strahovi su možda od krivičnih prijava. Dešavalo se da policajac na protestu da bi sklonio devojku on je uhvati za grudi, žene mogu postati meta silovanja, mizoginije! Gubljenje dostojanstva ne može da se poredi kada policajac pokušava da vas skloni ako ste muškarac pa vas uhvati za rame.“

Da odslušaš celu epizodu podcast-a EDIT:

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još