Dragica Gašić i „politike pomirenja“

I dok stalno slušamo o politikama pomirenja i prevladavanju prošlosti – Đakovica je primer kako to funkcioniše u praksi. Jednoj ženi nije dozvoljeno da živi u svom gradu, u svom stanu samo zato što je – Srpkinja.

„Nije dobro za nju da bude ovde, Srbi su počinili mnogo zločina, naročito u ovom gradu“, rekao je jedan od stanovnika Đakovice za N1.

Iako govorimo o tome kako treba raditi na pomirenju, očigledno jedna žena koja, bar koliko je poznato, nikome ništa nažao nije učinila, ne može da živi u nekom gradu jer su se u njemu desili zločini. Kako piše N1, u opštini Đakovica i okolnim selima u poslednjem ratu je nastradalo oko 1.500 Albanaca, među kojima je i Albion, sin Nusrete Kumnove, kao i njen zet koji se i dalje vode kao nestali. Kumnova vodi nelvadinu organizaciju „Poziv Majki“ i snažno se protivi povratku Dragice Gašić u Đakovicu. Za nju, postojanje srpskinje u Đakovici je „provokacija“.

„Počela je nova provokacija, doveli su ovu ženu, da vide da li ćemo mi građani Đakovice dozvoliti njen povratak. U ovom oštećenom gradu gde su počinjena toliko ubistava, toliko nestalih, oni ne zaslužuju ni da govore o ovom gradu, a kamoli da se vrate. Iz sobe mog nestalog sina, pozivam predsednika opštine da što pre skloni nju odavde, pre nego što se dogodi najgore”, poručuje Kumnova. I u ovoj poruci postoji nešto što upućuje na to da je sprkinji u Đakovici ugrožen život.

Jel su to ta prava i slobode? Slobodan život i kretanje, mir u regionu? Gde su ta ljudska prava i međunarodne konvencije kada se jednoj ženi zabranjuje da kupuje u marketu? Samo na osnovu nacionalne pripadnosti. Kada joj upadaju u stan i pljačkaju je, kada joj iznesu sve, uključujući i lekove? Kada je potrebno da ima konstantno obezbeđenje, samo zato što želi da normalno živi u gradu koji smatra svojim i u nekretnini koja joj pripada? Kada je normalno da joj se poruči da iz svog grada ode negde, jer će se desiti najgore?

Dakle, očigledno je jedina mirna Đakovica etnički čista Đakovica. A kako se to tačno zove? „Mir i stabilnost“ sigurno ne.

Tekst je deo serijala Presek nedelje.

Cover photo: N1

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još