Dnevnik jedne filmofilke: 04/2024

Ovaj mesec je bio malo siromašniji nego što bih volela. Za sada sam odgledala ukupno 28 filmova uključujući mesec april. Pošto sam gledala manje filmova nego planirano ovog meseca dobićete detaljnu kritiku odgledanih filmova.


Miller’s Girl, 2024, Jade Bartlett

Ovaj film počinje sa zanimljivom, iako kontroverznom, premisom – profesor književnosti i njegova učenica započinju flertovanje, ali priča se ne razvija način koji bi održao pažnju gledalaca. Subjektivni osećaj jeste da je neko našao erotsku priču na Wattpadu i pretvorio u film. Profesor nesiguran srednjovečni čovek koji je naišao na 18-godišnju učenicu koja će da hrani njegov ego. Bilo mi smešno što je u filmu napomenuto da je ona tek napunila 18 godina kako on ne bi, u priči, bio pedofil.

Glavni likovi su nedovoljno razvijeni da bi njihova interakcija bila zanimljiva, a njihovi dijalozi ostavljaju utisak površnosti. Nedostaje hemija između njih, što umanjuje autentičnost njihove veze. Sporedni likovi su iritantni i suvišni, njegov kolega koji je profesor fizike isto voli da flertuje sa učenicama ali on, za razliku od glavnog lika, ume da postavi granice. Pokazuju nam kako je žena glavnog lika uspešna spisateljica, njegov neispunjeni san, i u jednom momentu samo ubace da je alkoholičarka.

Sveukupno, iako je premisa obećavajuća, film ne uspeva da isporuči dubinu ili zanimljive likove, čineći ga dosadnim i nepotpunim. Veoma je nabacana priča bez bilo kakve sadržine.


Bodies Bodies Bodies, 2022, Halina Rejin

Iskreno mislim da ne možete pogrešiti sa ovim filmom. Ovaj komični horor je, po mom skromnom mišljenu, savršen Gen Z horor film. Ponašanje likova je autentično i smešno, što pruža nam mogućnost da se udubimo u radnju filma. Svaka scena je pažljivo osmišljena kako bi održala napetost i zadržala našu pažnju, dok je obrt na kraju filma jednostavno genijalan i ostavlja nas u potpunom šoku. Za one koji još uvek nisu imali priliku da ga pogledaju, toplo ga preporučujem, jer pruža nezaboravno iskustvo gledanja.


Late Night with the Devil, 2023, Cameron Cairnes, Colin Cairnes

Na internetu ima veoma pomešanih osećanja u vezi sa ovim filmom, i to iz razumnih razloga. Početak filma je postavljen u mokumentarnom stilu ali nažalost taj stil nije održao do samog kraja. Estetika filma, efekti i celokupna atmosfera su nešto što nas vraća u vreme sedamdesetih godina, dajući nam osećaj da zaista gledamo emisiju iz tog perioda.

Film ima svoje mane, kao i svaki drugi, ali smatram da je vredan gledanja zbog svoje autentičnosti i originalnosti. Zvuk šuštanja kao na starim televizorima i praktični efekti koji podsećaju na filmove tog doba zajedno sa sjajnom premisom, čine ga posebnim iskustvom.

Šteta je što je kraj delovao malo mediokritetno, posebno jer prvih sat i po vremena stvara osećaj kao da zaista gledam Late Night Show sa inserima iza scene. Uprkost svemu, film ostavlja snažan utisak i definitivno vredan gledanja.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još