Debata: „(Propuštena) šansa za sporazum: Potraga za nestalim licima iz rata na Kosovu”

U utorak, 24. januara 2023. godine od 18 h u prostoru Endžio HAB-a, u Dobračinoj 4 u Beogradu održaće se debata „(Propuštena) šansa za sporazum: Potraga za nestalim licima iz rata na Kosovu” koju zajedno organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) i Radna grupa Nacionalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) u Srbiji za poglavlje 35.

Petar Petković, šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije, u julu prošle godine izjavio je da je apsolutno neprihvatljiv termin „prinudno nestali“, što prema njemu pokazuje nameru zvanične Prištine da „zakoči dogovore i pregovore o nestalima”. Šef komisije kosovske vlade za nestala lica Andin Hoti izjavio je 5. januara da je zvanični Beograd dodao nekoliko paragrafa dokumentu o nestalim licima, koji strane treba da potpišu u okviru Briselskog dijaloga. Prema rečima Hotija, dodavanje paragrafa za cilj ima produžavanje procesa, te je za njega nacrt u ovom obliku neprihvatljiv.

U vakumu između ostrašćenih izjava predstavnika Beograda i Prištine, srpsko i kosovsko društvo, a pre svega porodice nestalih osoba čekaju istinu i pravdu. Cilj debate je ponudimo odgovore o spornim pitanjima u vezi sa najavljenim nacrtom sporazuma između Srbije i Kosova, kojim bi trebalo da se regulše i unapredi proces potrage za nestalim osobama iz rata na Kosovu. Takođe, debata je još jedna prilika da javnost u Srbiji sagleda probleme iz više perspektiva i čuje rešenja za probleme u celom procesu, kao što su zakonska i podzakonska regulativa o pitanjima nestalih lica i statusu civilnih žrtava rata u obe zemlje.

Govornice i govornici na debati su: Nataša Božilović, Resursni centar za nestala lica; Jelena Krstić, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo – Kosovo, a debatu će moderirati Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava – Srbija.

Radni jezik debate je sprski.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još