Danas počinje Najkraći dan

Najkraći dan – festival posvećen kratkometražnom filmu ove godine održaće se po deveti put u organizaciji udruženja Filmkultura. Tradicionalno, festival se održava 21. decembra, a ovogodišnji program počinje danas Delikatesnim ponedeljkom.

Ovaj festival svojim raznovrsnim programima donosi rekapitulaciju najznačajnijih događaja u svetu kratkog filma tokom prethodne godine, te predstavlja izvrsnu poslednju priliku u godini da publika pogleda najsmelija kratkometražna ostvarenja mladih filmskih autora širom Srbije i Evrope.

Tradicionalno, Najkraći dan se održava 21. decembra u sklopu proslave svetskog dana kratkog filma, a publika će imati priliku da pogleda kratkometražne filmove na dve lokacije u
Beogradu, kao i da uživa u pratećim edukativnim i promotivnim programima Festivala.

Program Festivala počinje u ponedeljak 12. decembra Delikatesnim ponedeljkom koji će se održati u poznatom prostoru Kulturnog centra Grad u Savamali. Uz dva filmska jela koji će spremati profesionalni kuvari iz Centra za delikatesna uživanja – Kompot, gosti će imati priliku da se upoznaju sa radom udruženja Filmkultura, kao i sa programom predstojećeg Najkraćeg dana i da uživaju u muzici koju od 21h pušta DJ Little Lu.

Filmski program Festivala prikazaće se 21. decembra u Dvorani kulturnog centra Beograd sa početkom u 17h, a na repertoaru će biti amaterski i studentski kratki filmovi iz Srbije, Hrvatske i Rumunije. Narednog dana, 22. decembra u galeriji Kvaka 22 biće prikazani kratki skejt filmovi u saradnji sa organizacijom Samit nesvrstanih. Nakon filmskog programa uslediće dodela nagrada, kao i žurka zatvaranja Festivala.

Glavna odlika ovogodišnje studentske selekcije je istraživanje. Autori na različite načine kreiraju svoj svet i obrađuju teme koje se na njihov sirov i autentičan način bave mladima,
prijateljstvom, porodičnim odnosima, prolaskom zaljubljenosti kao i ratom, samoćom i razočaranjem. Ono što je sigurno jeste da ovi filmovi nikoga neće ostaviti ravnodušnim i da
će svako, barem na trenutak, u zamračenoj bioskopskoj sali da priđe korak bliže odgovorima za kojima svi konstantno, iznova tragamo. S druge strane, Amaterska selekcija najavljuje nove autore, izraze, teme i nove odgovore na pitanja. Kroz nju vidimo šta će tek doći, razvijati se, i možda jednog dana promeniti sve.

U fokusu edukativnog programa Festivala biće srednjoškolci i studenti, a svi filmski autori, amateri i mladi profesionalci moći će da prisustvuju radionicama 21. decembra od 15h na Fakultetu za medije i komunikacije i 22. decembra u popodnevnim časovima u galeriji Kvaka 22.

Svi programi Festivala su besplatni.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još