Naši mladi inženjeri ponovo u svetskom vrhu: za prave stručnjake budućnost je svetla i u Srbiji

International Future Energy Challenge(IFEC) je najveće svetsko studentsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike koje organizuje najveći svetski institut inženjera elektrotehnike – IEEE. Na ovom takmičenju studenti iz Srbije okupljeni u timu H-Bridges ponovo su u svetskom vrhu – šesti put pakuju kofere i idu u SAD gde će se boriti za plasman u finale 2023. godine. Do sada su takmičenje osvojili dva puta (2005 i 2019. godine), a 2020. godine, kao i ove godine bili su vicešampioni.

Preduslov za učestvovanje na IFEC-u je da fakultet koji se takmiči mora imati akreditovan inženjerski program, i mora da osnuje studentski tim, koji je predvođen mentorom, koji je sa fakulteta. Na studentima je da dalje sklope idejno rešenje, na osnovu kojeg komisija prihvata ili odbija učešće„, objašnjava za Zoomer Luka Petričić, član ovog tima.

Konkurencija je svake godine izrazito jaka, a čine je timovi iz celog sveta, uključujući i neke od najprestižnijih univerziteta iz SAD-a, Kine i Nemačke. Ali to naše studente ni malo ne plaši jer se za takmičenje već uveliko spremaju u svojoj laboratoriji broj 19. Ovih dana završavaju prvi prototip i kreću u njegovo testiranje.

Pre nego što smo i stigli do formiranja samog prototipa, mnogo posla je uloženo u razna istraživanja o samom projektu koji je pred nama – Solid State Transformatoru. Razne knjige i naučni radovi su izučavani, kako bi se studenti upoznali sa onim na čemu treba da rade tokom godine„, objašnjava Luka i već izgovara nešto nama laicima potpuno nerazumljivo – šta je Solid State Transformator?!

Zamislite trafo stanicu. Velika, betonska konstrukcija, puna gvožđa. One su te veličine, da bi se izuzezno veliki napon, kojim se prenosi struja preko dalekovoda, u njima smanjio, i kao takav dovodio do domaćinstava. Da nije tog smanjivanja napona, postali bismo „reš pečeni“, ako bismo probali da punimo telefon, ili na bilo koji način koristimo utičnice. Cilj Solid State Transformatora je da, te ogromne transformatore, koji su unutar trafo stanica, zameni transformatorima na električnom sklopu. Ukratko, cela trafo stanica bi se smanjila otprilike na veličinu A4 sveske„, objasnio je potpuno plastično Luka, tako da sad možemo da skontamo – to je zapravo isto što i običan transformator, samo dosta manji, i kao takav predstavlja ogromnu uštedu prostora i novca.

Laboratorija 19 iz koje se kreće po svetske medalje

Ovo sve zvuči jako zanimljivo, ali čini se i da iziskuje dosta resursa. Što vremena i znanja, što novca, a nismo baš država koja previše novca opredeljuje za nauku. S obzirom na to da jedna od propozicija takmičenja nalaže da tim treba sam da se isfinansira i prikupi sva potrebna sredstva koja su mu potrebna za realizovanje projekta otvara se važno pitanje – kako se finansiraju?

Svi naši dosadašnji uspesi se ne bi dogodili da nije velikodušne podrške kompanija koje prepoznaju izuzetan kvalitet rada našeg tima. One pomažu u vidu sponzorstava i donacije opreme i novčanih sredstava, koje omogućavaju članovima da otputuju u polufinalnu i finalnu rundu takmičenja. Pored njih, imaju i dobrih ljudi koji su nas isto podržali, putem donacije na platformi FundRazr„, kaže Luka i odmah dodaje da je njihov tim uspešan upravo zato što su otvoreni za sve studente koji žele da doprinesu i podeljeni su u podtimove na osnovu preferencija – tako da svako radi ono što voli i ono u čemu je najbolji.

Naš tim čine studenti starijih godina svih smerova Elektrotehničkog fakulteta, koji su ambiciozni i otvorenog uma. Ali, pripadanje fakultetu nije uslov – nama nije bitno ko odakle dolazi, već da li je tu da nešto novo nauči, tako da su dobrodošli i studenti drugih fakulteta. Članovi tima su podeljeni u 4 podtima, i svako se pridružuje onom timu koji želi. U svakom od podtimova pojedinačno se dalje dele obaveze i odgovornosti, koje se raspoređuju na sastancima, koji se održavaju jednom ili više puta nedeljno. Svaki od ovih podtimova je izuzeno bitan, a H-Bridgesa kao tima ne bi bilo, da neki od njih ne postoji„, priča Luka i naglašava da bez međusobne komunikacije i zajedničkog rešavanja raznih kompleksnih problema i nedoumica, što jača timsku koheziju, ne bi mogli da stoje rame uz rame sa koleginicama i kolegama širom sveta.

Luka Petričić

Često ćemo čuti da naši fakulteti forsiraju teoriju na uštrb prakse, kao i da za nauku nema mesta u Srbiji, niti zaposlenja nakon fakulteta. Ovaj tim u to ne veruje, a njihovi uspesi im daju odličnu startnu poziciju na tržištu rada.

H-Bridges je napravljen sa ciljem da se kroz praktičan rad u laboratoriji shvati značaj sve teorije koja se uči na predavanjima. On je tu da od studenta napravi kompletnog inženjera, koji stupa na tržište sa iskustvom u džepu. Kao takav, njegov put je perspektivan, a njegova budućnost svetla„, smatra Luka i veruje da pakovanje kofera njima ne mora da bude jedina opcija jer ima dosta kompanija koje rade u Srbiji, a kojima je takav stručan kadar potreban.

Domaće kompanije su rade da dobiju ovakvog zaposlenog, a i činjenica da je bio član tima, dodatno ga stavlja na lepu stranu kompanija. Naša saradnja sa kompanijama upravo i predstavlja ovaj proces, u kome one dobijaju ovakve ljude„, zaključuje Luka.

A mi možemo samo da zaključimo da za ovakve mlade, koji hrabro sami sebi krče put i stvaraju mogućnosti, sigurno nema zime i verujemo da će i 2023. godine biti okićeni još jednom medaljom.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još