Završen Merlinka festival: dvostruka nagrada za „Kristinu“

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka svečano je zatvoreno sinoć, a na zatvaranju su dodeljene nagrade za najbolja ovogodišnja ostvarenja. Najviše je slavila ekipa filma „Kristina“ koja je ponela dve nagrade i to one najznačajnije – za najbolji igrani film i specijalnu nagradu za najbolji domaći film.

Film „Kristina“ zasnovan je na stvarnoj ličnosti Kristini Milosavljević, koja u filmu glumi samu sebe, kao i ostali likovi iz njenog života koje vidimo u filmu. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom i sakuplja antikvitete, a u potrazi za njima sve više otkriva hrišćanstvo koje prihvata kao jedinu istinu. Slučajno upoznaje Marka, koji je takođe prihvatio religiju, a u razgovoru sa njim otvaraju se mnoge teme o veri, moralu, prihvatanju i razumevanju.

Žiri koji je dodelio nagradu film je opisao kao „mali film koji govori o veri, hrabrosti da se bude ono što jeste, o krivici da se bude ono što jeste, o moralu u nemoralnoj zemlji, o nasleđu, o identitetu, o želji za pripadanjem i ljubavi“.

Pored ovog filma, specijalne nagrade su osvojila još dva srpska ostvarenja: kratki film „Drvo tamjana“ reditelja Stefana M. Mladenovića, kratki igrani film o prirodi koji povlači paralelu između životne sredine i zaštite ljudskih prava; kao i dokumentarac „Do daske“ Aleksandra Reljića koji govori o medijskom linču koji je preživeo novosadski stilista Srđan Šveljo.

Aleksandar Reljić je bio posebno dirnut nagradom jer je Vjerana Miladinovića Merlinku, po kome je festival dobio ime, lično poznavao. „Velika mi je čast zato što sam Merlinku, tj. Vjerana poznavao, upoznali smo se 1995. kada je Žilnik snimao Marble Ass“, objasnio je Reljić.

Za najbolji dokumentarni film na 14. Merlinka festivalu proglašeno je kanadsko ostvarenje „Anges u kadru” reditelja Čejsa Džojnta, dok je najbolji kratki igrani film kiparski film „Lov“ čiji su autori Kamil Saldun i Šole Zaraei. Autori su u video poruci nagradu posvetili LGBTI+ zajednici u Iranu.

U konkurenciji kratkih filmova, za najbolji kratki dokumentarni film proglašeno je špansko ostvarenje „Maldita, ljubavna pesma Sarajevu“ (Amaia Ramirez, Raule de la Fuente Kale) u kome govori Božo Vrećo, najbolji kratki animirani film je italijanski film „Lonac“ reditelja Lea Černica, dok je nagradu publike osvojio nemački kratki film „Dostavljač“.

Publika u Beogradu ponovo će uživati u festivalu sledeće godine u decembru, dok publika u Novom Sadu u filmovima može uživati i danas, kada je poslednji dan festivala u ovom gradu.

Foto: Merlinka festival, promo – film „Kristina“

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još