Da li se broj femicida povećava?

Samo proteklog meseca u Srbiji je u porodično-partnerskom nasilju ubijeno čak sedam žena, a 18 ukupno od početka godine. To je broj za samo jedan manji od broja ubijenih žena u celoj prošloj godini. Ovaj užasavajući podatak dobro je poslužio za senzacionalističke naslove koje možemo videti u domaćim tabloidima, koji govore o „crnim statistikama” i u detalje opisuju ove zločine, čak objavljujući i fotografije žrtava na naslovnim stranama, kršeći pravo na privatnost i dostojanstvo žrtve.

Iako to zasigurno povećava prodaju i broj klikova, za javnost je zbunjujuća stopa femicida u Srbiji i nije jasno da li se broj femicida povećava, ili smanjuje, posebno uzimajući u obzir novije zakone, uključujući i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Blic tako navodi da je „broj ubijenih žena u opadanju”, ali da „u proseku najmanje dve žene mesečno budu ubijene”.

Međutim, direktorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević istakla je da se broj ubistava i slučajeva nasilja nije smanjio, već ide uzlaznom putanjom, prenosi Radio televizija Vojvodine. Govoreći o pomenutom zakonu, Stanojević je istakla da sama primena Zakona jeste važna ali da nasilnici „ne čitaju zakone”, kao i da ima određene nedostatke, kao što je postupanje u situacijama kada prođe privremena zabrana i nasilnik se vraća u kuću u kojoj žrtva živi.

Sa druge strane, podaci kojima raspolaže Autonomni ženski centar ukazuju da je „istina negde između”, odnosno da je broj konstantan prethodnih godina. Prema podacima ove organizacije, u poslednjih 12 godina od strane partnera ili porodice ubijene su 353 žene. Informacije prikupljaju iz medija, a naknadno proveravaju sa nadležnim institucijama.

Ako se posmatraju uporedno podaci, iako mediji izveštavaju o „crnom julu”, zapravo posmatrano na polugodišnjem preseku – broj je konstantan.

„Ako bismo razmatrali samo poslednje dve godine mogli bismo reći da se čini da broj femicida raste, međutim ako se osvrnemo na polugodišnje izveštaje za recimo 2016. godinu, videćemo da je te godine u istom periodu ubijeno 18 žena, a 2015. godine u prvoj polovini godine ubijena je 21 žena. Takođe, treba imati u vidu da polugodišnji izveštaji obuhvataju period od počekta januara do kraja juna, dok sada u ovoj statistici imamo i ubistva tokom jula”, istakla je Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra, piše Blic.

Ono što jeste problem kada je praćenje femicida u pitanju jeste nedostupnost informacija. Ne dospevaju svi slučajevi femicida u medije, te se dešava da dobiju anonimnu prijavu o femicidu za slučaj koji nijedan medij nije izvestio. Takođe, nije moguće utvrditi koliko žena umre od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

„U praksi smo naišli i na slučaj u kome su sinovi izvršili nasilje prema majci, ona je preminula nakon nekoliko dana i na kraju su osuđeni samo za nasilje u porodici, ne i za ubistvo”, istakla je Lacmanović za Blic i zaključila da naglasak ne treba staviti na brojeve, već na kvalitetnije prikupljanje podataka.

Ono što se može izvući kao zaključak je da u našem društvu postoji kultura nasilja prema ženama koja je konstantna. Podizanje panike senzacionalističkim naslovima neće doprineti boljem razumevanju korena nasilja, a neophodna je kvalitetnija saradnja institucija i nevladinih organizacija kako bi se ovi slučajevi evidentirali i pratili. Takođe, samo donošenje zakona neće doneti željene promene, ukoliko se podržavajući organizmi ne razvijaju i sprovode.

DVE NOVE INICIJATIVE POVERENICE

Foto: Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je ministarstvu dve nove inicijative u ovoj oblasti. Kako prenosi N1, cilj prve inicijative je izmena Zakona o krivičnim sankcijama na način da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti i u slučajevima rodnozasnovanog i porodičnog nasilja obaveste žrtvu o otpuštanju osuđenog iz zatvora, dok je druga inicijativa usmerena ka boljoj koordinaciji i radu nadležnih državnih organa i ustanova radi sprečavanja nasilja u porodici i zaštite od nasilja u porodici.

U zajedničkom saopštenju nakon danas održanog sastanka, poverenica Janković i ministarka pravde Maja Popović ocenile su da je, „zbog dubokih korena diskriminacije, rodne uloge i pogleda na ženu kao na vlasništvo, rodno zasnovano nasilje možda i najkompleksniji problem, koji se ne može rešiti tako što će ono biti zabranjeno zakonom ili što će se tim problemom baviti tela bez adekvatne institucionalne težine”, piše N1.

Naslovna fotografija: Milena Đorđević

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Deset TOP serija koje donosi avgust, p1

Igra prestola dobija prequel, a Stiv Karel glumi terapeuta kojeg drži u zatočeništvu serijski ubica. Ejmi Čarls sa BBC-a navodi šta ne...

Samo za nostalgičare! „Milioner” se vraća, a evo koji su još formati obeležili odrastanje „milenijalaca”

OK, Zoomeri, koliko je vas „ukačilo" Zeku Milionera?! Nakon „Survivora", Nova je odlučila da još jedan format koji je obeležio odrastanje milenijalaca...

Protesti poljoprivrednika zbog cene suncokreta

Predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika započeli su danas protestnu vožnju iz Stare Pazove, kako bi pokazali nezadovoljstvo otkupnom cenom suncokteta i cenama...

Spot Puteva Srbije uvredljiv za žene?

Javno preduzeće Putevi Srbije objavilo je reklamni spot „Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život" kojim apeluju na vozače da ne koriste...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još