Da li je izabran ili ne: Konfuzija zvana izbori za dekana Fakulteta političkih nauka

„Pobeda, pobeda!”, tim rečima su okupljeni studenti i studentkinje na protestu koji se odigrao od 12:30 danas dočekali vest da profesor Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka nije izabran za dekana na sednici Saveta fakulteta. Međutim, samo dva sata kasnije, stigla je nezvanična informacija od članice Saveta da je Orlović na ponovljenom glasanju ipak izglasan za dekana. 

HRONOLOGIJA DOGAĐAJA

Kako bi bolje razumeli koren ove konfuzije neophodno je da sagledamo ceo događaj hronološki. Prošle nedelje pojavila se vest da je za zvanje dekana Fakulteta političkih nauka predložen profesor Slaviša Orlović. Odmah ili  možda bolje rečeno zajedno sa inicijalnom objavom vesti o predloženom kandidatu za dekana FPN-a u medijima se pojavila informacija da je protiv Orlovića podneta prijava za seksualno uznemiravanje još 2014. godine. Prema pisanju nedeljnika Vreme, studentkinja koja je podnela prijavu navela je da ju je Orlović spopao u kabinetu, a kako ju je kasnije i proganjao preko telefona.

Orlović je napisao demanti reagujući na tekst iz „Politike“ još te godine, kada se inicijalno pojavila informacija da ga je studentkinja prijavila. U demantiju je rekao kako zapravo ne postoji ikakva krivična prijava i da ni jedna odluka protiv njega ne postoji.  Međutim, ono što je činjenica jeste da je on te godine, kada je studentkinja podnela prijavi izgubio poziciju prorektora, iako zvanično ovaj slučaj nije naveden kao razlog njegovog razrešenja.

Nakon vesti od prošle nedelje da je predložen za rektora, oglasile su se feminističke organizacije i studentske organizacije sa fakulteta. Pored navodnog slučaja iz 2014. navođene su i različite ispovesti navodnih žrtava seksualnog uznemiravanja od strane istog profesora, prevashodno na instagram profilu inicijative „Ženska solidarnost”.

REAKCIJE NASTAVNOG OSOBLJA

Od samog osoblja fakulteta nije bilo mnogo odgovora. Jedina se oglasila prodekanka za nastavu prvog stepena Fakulteta političkih nauka Natalija Perišić koja je rekla kako je još 3. juna zatražila od uprave fakulteta da reaguje povodom medijskih natpisa navodnom seksualnom uznemiravanju studentkinja od strane profesora Orlovića. Kako prenosi N1, ona odgovor nije dobila, ali se kasnije Savetu fakulteta obratio dotadašnji dekan Dragan Simić.

Foto: Nova S

On je rekao kako ne postoji formalno-pravna prepreka za kandidaturu profesora Orlovića i da u arhivu ne postoje podaci o seksualnom uznemiravanju. Ono što je Perišić ipak navela, jeste da je bez obzira na to neophodno ispitati ovakve optužbe. Navela je i da je osoblje fakulteta nastojalo da osnaži studente i studentkinje da izađu sa ovim informacijama, ali da očigledno nisu uspeli u tom nastojanju.

Bitan i veoma opasan faktor ovde jeste i uloga dekana u rešavanju slučajeva poput navodnih slučajeva u vezi Orlovića. Kako je Perišić navela, dekan je ključna figura u rešavanju slučajeva poput ovih koji su vezani za seksualno uznemiravanje. Prijavu prvo dobijaju poverenice, koju naknadno sa svom dokumentacijom i potpisom daju dekanu. Dekan kasnije odlučuje da li će se formirati tročlana komisija za rešavanje slučajeva. Dakle, vrlo je zabrinjavajuće da dekan za kojeg postoje navodi o seksualnom uznemiravanju ima toliku moć u odlučivanju o sličnim slučajevima.

PROTEST I IZBORI

U vreme današnje sednice Saveta fakulteta, na kojoj je trebalo da se izglasa dekan, održan je protest pod nazivom „Nećemo seksualnog nasilnika za dekana”. Protest je organizovan od strane studentkinja FPN-a i inicijative „Ženska solidarnost”. Ono što je bila poruka protesta prema pisanju Euronews-a jeste da dok se ne ispitaju svi navodi o seksualnom uznemiravanju studentkinja Orlović ne sme da predstavlja ovu instituciju.

Na samoj sednici Saveta, kako prenosi N1 prisustvovalo je 16 od 27 ukupnih članova. Da bi se neko izabrao u zvanje dekana neophodno je 14 glasova tj. apsolutna većina od ukupnog broja članova. Od šesnaestoro prisutnih njih 13 je glasalo za predlog da Orlović postane dekan, 3 glasa su bila nevažeća. Prema tome, Orlović nije bio izabran u ovo zvanje, a po Statutu ovog fakulteta više nema ni pravo da se kandiduje.

Sa informacijom da Orlović nije izabran za dekana izašao je dosadašnji dekan Dragan Simić i to rekao okupljenima ispred samog fakulteta. To bi bio i kraj ove vesti, da se samo par sati kasnije nije ponovo desilo glasanje gde je Orlović ipak izabran za dekana Fakulteta političkih nauka.

Sve se na kraju svelo na tehnikalije. Naime, kako je preneo Tanjug, na početku sednice Saveta ostavku je dalo 5 članova ovog tela. To je svelo ukupan broj članova Saveta na 22, što je značilo da je 13 ranije utvrđenih glasova dovoljno za izbor Orlovića u zvane dekana FPN-a. Međutim, još uvek nema potvrđene informacije iz te ustanove, te sam način izbora nije utvrđen. Informaciju da je Orlović ipak izabran za dekana, za N1 je nezvanično izjavila jedna od članica Saveta fakulteta, nakon razilaženja okupljenih studenata i profesora ispred fakulteta, te ni jedna od ovih informacija nije zvanično potvrđena.

Ono što međutim, baca senku na celu situaciju jeste i informacija koja je dobijena pre izjave o tome da je Orlović ipak dobio ovu poziciju. Naime, na N1 pojavila se informacija da je Maja Gojković ministarka kulture, koja je jedna od članova Saveza fakulteta FPN-a predložila da se računaju glasovi isključivo prisutnih članova, dakle njih 16 gde bi onda većinu predstavljalo 7, što bi značilo da je 13 glasova Orlović definitivno izabran za dekana. Međutim, predlog je odbijen jer takvo glasanje ne bi bilo po pravilniku.

Mnogi članovi nastavnog osoblja bili su uključeni i zajedno sa studentima i studentkinjama su protestvovali danas ispred FPN-a. Jedan od njih bio je i asistent Ivan Stanojević koji je takođe na svom X nalogu objasnio celu situaciju. Po njegovim rečima informacija da je Orlović za ipak izabran je netačna. Kako bi neko bio izabran u zvanje dekana, po njegovim rečima neophodno je 14 glasova, bez obzira na to koliko je članova pristustvovalo sednici Saveta. Kako je Orlović dobio 13 glasova, on nikako ne može biti izabran u zvanje dekana. Te po rečima Stanojevića:

Šta se u međuvremenu desilo pitanje je kada će se saznati, za sada čekamo zvaničnu potvrdu ili demant Fakulteta političkih nauka.

Naslovna fotografija: N1

Teodora Šulj
Teodora Šulj
Studentkinja sociologije i feministkinja, uglavnom u procesu prokrastinacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još